Pavarësisht numrit të vogël të tyre dhe vështirësive të përditshme, Zjarrëfikësit e Suharekës shembull i përkushtimit në detyrë

Janë ekipa që i bie ndërmend çdo njërit në rast të ndonjë fatëkeqësie, aksidenti, zjarri apo raste të tjera urgjente, të cilët me punën dhe përkushtimin e tyre ja kanë arritur të menaxhojnë çdo situatë.

Bëhet fjalë për ekipën e zjarrëfikësve të Komunës së Suharekës të cilët krahas vështirësive të përditshme dhe stafit jo të plotë brenda pak minutave janë në vendin e ngjarjes duke treguar kështu përkushtim dhe vullnet në punë.

Edhe pse me një vlerë të madhe për qytetarët e komunës sonë, zjarrëfikësit e qytetit çdo ditë përballen me probleme të shumta. Ndër to është edhe numri i vogël i tyre që për 88,140 banorë sa numëron komuna e Suharekës duhej të kishte 59 zjarrëfikës e në fakt për momentin janë vetëm 13 të tillë që në kalkulim rezulton që për 6780 banorë kanë 1 zjarrëfikës që është në kundërshtim me ligjin i cili thotë se duhet të jetë 1 zjarrëfikës për 1500 banorë.

Kryetari i Komunës së Suharekës, Bali Muharremaj, në ditën botërore të zjarrfikësve vitin e kaluar kishte takuar ministrin e Ministrisë së Punëve të Brendshme Bejtush Gashi, me të cilin ka biseduar rreth ndërtimit të një ndërtese për zjarrfikës në Suharekë, një ndërtesë moderne e cila do ti plotësojë kushtet për Njësinë e këtushme të zjarrfikësve.

Kryetari Muharremaj, kishte kërkuar gjithashtu që të shtohet numri i zjarrfikësve në Suharekë, pasi aktualisht është numër shumë i vogël, ndërkohë që parashihet sipas standarteve që për 1500 banorë të jetë një zjarrfikës, ndërkaq që Komuna e Suharekës me numrin e zjarrfikësve qëndron shumë keq, madje më keq se shumë Komuna tjera në vend.

I kontaktuar nga redaksia e SuharekaOnline Drejtori i Shërbimeve Publike, z.Enver Shabani ka treguar pakënaqësi me pozitën ku gjenden zjarrëfikësit e qytetit dhe mungesën e pajisjeve esenciale për të ushtruar detyrën e tyre.

Numri aktual i zjarrëfikësëve as për së afërmi nuk i plotëson nevojat në krahasim me numrin e banorëve. Sipas ligjeve në fuqi parashihet të jetë 1 zjarrëfikës për 1500 banorë. Tash për tash janë të punësuar 13 zjarrëfikës.

Pajisjet më të nevojshme dhe më të domosdoshme që ju mungojnë janë: pajisjet personale për vetëmbrojte ose për siguri personale(sepse për të qenë në gjendje me i ndihmu të tjerët vetë zjarrëfiksi duhet të jetë i pajisur me pajisje personale ose në pozitë të mirë).

Gjithashtu zjarrëfikësit e komunës sonë kanë mungesë edhe të pajisjeve të përbashkëta si psh. shkallët hidraulike ose platëforma për shpëtimin e njerëzve në lartësi.

Reshjet e shiut të datës 15/16 gusht 2018 dhe vërshimet që ndodhën në Suharekë edhe objekti i NjPZSh u përmbyt nga uji dhe si rezultat i kësaj përveç që u dëmtuan te gjitha pajisjet u dëmtua në masë të konsiderueshme edhe vetë objekti që pothuajse u bë i pashfrytëzueshëm.

Andaj edhe kërkesa e Kryetarit të Komunës që i bëri Ministrit të Punëve të Brenshme z.Bejtush Gashit ishte tepër e arsyshme, por deri më sot nuk di që ka lëvizur diçka në këtë drejtim edhe pse komuna ka planifikuar një vend për ndërtimin e këtij objetki në Shirokë.

Kurse sa i përket planifikimeve nuk ka diçka të planifikuar për këtë vit. Nga donatorët e ndryshëm kemi përkrahje mirëpo neve nuk po na lejojnë procedurat, psh në gjermani një automjet me shkallë hidraulike po pritet me u marr nga ne si komunë por komuna jonë “ nuk i ka” 15,000€ për bashkëfinancim dhe nuk po lejojnë procedurat, është përgjigjur z.Enver Shabani.

RAPORTO