Bizneset Vende Pune Ofertat

Lajm i mirë, vetëm një rast aktiv me COVID-19 në Kosovë

Lajm i mirë, vetëm një rast aktiv me COVID-19 në Kosovë

19.11.2022 Lajme

Ministria e Shëndetësisë bën të ditur se në Kosovë ka mbetur vetëm një rast aktiv me coronavirus.

Kështu bëhet e ditur në raportin 24 orësh të Ministrisë së Shëndetësisë në Kosovë.

Kjo ministri njofton nga fillimi i pandemisë nga COVID-19 kanë vdekur 3,202 persona.

Vaksina në 24 orët e kaluara janë dhënë 15 doza të vaksinës anti-COVID, ndërkaq nga fillimi i procesit janë administruar 1,836,766 doza të vaksinës.

Sigurimi Internacional

Ofertë speciale
Ish-ministri i Shëndetësisë, Agani: Ikja e mjekëve dhe infermierëve, dukuri tejet shqetësuese

Ish-ministri i Shëndetësisë, Agani: Ikja e mjekëve dhe infermierëve, dukuri tejet shqetësuese

Ish-ministri i Shëndetësisë, Ferid Agani, e sheh si shqetësuese ikjen e stafit shëndetësor nga Kosova. Për këtë, Agani ka kërkuar reformë urgjente të sistemit shëndetësor.

Agani ka thënë se duke e parë këtë trend të ikjes, Kosova mund të përballet me mungesë serioze të stafit shëndetësor, teksa ka kritika edhe për ndërhyrjet e politikës në sistemin shëndetësor.

Teksa ka folur për këtë ikjen e mjekëve e infermierëve, Agani ka deklaruar se periudha pas liberalizimit të vizave do të jetë sfidë e veçantë për sistemin shëndetësor të vendit.

“E shoh si një dukuri tejet shqetësuese për shëndetësinë kosovare duke pasur parasysh situatën që mund të krijohet pas disa viteve duke pasur parasysh trendin aktual ky largim është me të vërtetë në masë të madhe i pakontrolluar dhe sistemi shëndetësor i vendit shumë shpejt mundët me ardh në situatë që të kemi mungesë serioze të kuadrit profesional dhe kjo do të ishte me pasoja dramatike për qytetarët”, ka thënë Agani, teksa ka kërkuar nga institucionet përgjegjëse që të ndërmarrin hapa për parandalimin e ikjes së profesionistëve shëndetësor.

Sipas tij, reforma shëndetësore e nisur në 2013-ën nuk ka gjetur zbatim dhe për këtë fajëson zhvillimet politike atë kohë. Ndër reformat e nisura atë kohë, ishte edhe sigurimi shëndetësor, me ç’rast thotë se ka pasur përkrahje nga dy organizatat financiare ndërkombëtare.

“Konsideroj se Ministria e Shëndetësisë duhet ta merr këtë problem me seriozitetin më të lartë të mundshëm dhe ta ketë prioritet numër një, dhe këtu me këtë rast dua të theksoj se këtu nuk bëhet fjalë vetëm për programe të shkollimit specialistik dhe programeve të shkollimit universitar të mjekëve por në radhë të parë behet fjalë për nevojën për një reformë urgjente të sistemit shëndetësor, një vazhdim i reformës së sistemit shëndetësor që ka filluar në vitin 2013 gjatë mandatit që kam qenë unë ministër i Shëndetësisë, dhe ne e kemi dizajnuar një reformë të sistemit shëndetësor e cila ka qenë e mbështetur nga Banka Botërore si edhe nga Fondi Ndërkombëtarë Monetar, madje ka qenë e mbështetur edhe më ndihmë financiare për ketë qellim, në atë kohë i kemi nxjerr ligjet e duhura të shëndetësisë së sigurimeve shëndetësorë dhe në vitin 2015 kemi qenë gati të fillojmë sistemin e sigurimeve publike shëndetësorë, por pastaj zhvillimet negative në skenën politike bën që kjo reformë të ndërpritet dhe de-facto ne dhjetë vite pas asaj periudhe e kemi të njëjtat ligje”, ka deklaruar Agani.

Ish-ministri i Shëndetësisë konsideron se ndërhyrjet e politikës do të jenë të pranishme përderisa financohet nga buxheti i shtetit. E për t’i ikur kësaj, Agani ka kërkuar që sa më shpejtë të fillojnë reformat shëndetësore. Thotë se rezultati do të jetë i shpejtë.

“Derisa shëndetësia do jetë e financuar nga buxheti i shtetit, do të ketë edhe ndikime politike dhe është absurde të mos ketë, de-facto ne sot kemi Fondin e Sigurimeve Shëndetësorë të financuar nga buxheti, e kemi Shërbimin Spitalor Klinik Universitar të Kosovës të financuar nga buxheti, shtylla e tretë e sistemit shëndetësor ato financohen nga vetë profesionistët dhe po i shohim që po funksionojnë në mënyrë perfektë dhe janë shtylla më e shëndoshë e sistemit shëndetësor sot në vend. Prandaj ne duhet të ecim përpara dhe të zbatojmë reformën e filluar para dhjetë viteve dhe rezultatet do të i shihni shumë shpejtë”, ka deklaruar Agani.

Vdes një person nga Covid-19 në Kosovë

Vdes një person nga Covid-19 në Kosovë

Me qëllim të detektimit të hershëm të rasteve të COVID-19 dhe implikimeve të mundshme në shëndetin e popullatës, IKSHPK po përcjellë në vazhdimësi situatën epidemiologjike me variantet e reja të COVID-19, duke hulumtuar dhe gjurmuar në vazhdimësi burimet e mundshme të përhapjes së rasteve.

Ndërkohë që Qendra Evropiane për Parandalim dhe Kontroll të Sëmundjeve (ECDC) ka njoftuat se  në javën 36 të vitit 2023 ( 04-10 shtator 2023) në rajonin evropian të OBSh-së ka pasur një rënie prej 8,1% të numrit të rasteve të reja dhe një rënie prej 11,3% të numrit të vdekjeve krahasuar me javën 35/2023, IKSHPK njofton se në dy javët e fundit (30.08.2023 – 12.09.2023) në Kosovë janë raportuar 67 raste pozitive dhe 1 rast i vdekjes me COVID-19.

Sipas grup-moshave rezulton se numri më i madh i rasteve i takojnë grup-moshave 50-59 vjeç (me 16 raste) dhe 60-69 vjeç (me 15 raste) me moshë mesatare 52 vjeç.

Prej rasteve të konfirmuara me COVID-19, sipas komunave rezulton se numri më i madh i rasteve është raportuar nga komuna e Prishtinës (25 raste), Pejës (8 raste) dhe Gjakovës (7 raste) kurse incidenca më e lartë e rasteve është raportuar në komunën e Prishtinës me 13 raste në 100,000 banorë dhe Kaçanikut me 12 raste në 100,000 banorë.

Instituti Kombëtar ka ngritur kapacitetet e veta laboratorike dhe në Departamentin e Mikrobiologjisë, janë sekuencuar dhe analizuar me sukses në javën e parë të shtatorit të vitit 2023 në total 29 mostra me SARS-CoV-2 të mbledhura nga rastet pozitive me COVID-19 në Kosovë nga periudha prill-gusht 2023, përkatësisht nga java e pesëmbëdhjetë (15) deri në fund të gushtit javën e tridhjetë e pesë (35) të vitit 2023, me 75% të mostrave të marra në muajin gusht kur është rritur pozitiviteti i mostrave për SARS CoV-2.

Nga totali i mostrave 34.48% (në 10 raste) është detektuar varianti Omicron Clade 22F përfaqësuar nga varianti i interesit XBB dhe ate sublinja XBB.1 u detektua tek 7 raste, sublinja XBB.2.6 në 1 rast dhe sublinja XBB.1.30 detektuar në 2 raste.

ECDC përdor tre kategori të klasifikimit të varianteve për të komunikuar nivelet në rritje të shqetësimit për një variant të ri ose në zhvillim SARS-CoV-2: varianti nën monitorim (VUM), varianti i interesit (VOI) dhe varianti i shqetësimit (VOC).

Shumë vende tashmë kanë ndryshuar, ose kanë filluar të ndryshojnë strategjitë e tyre të testimit, zakonisht me fokus në testimin më të synuar të popullatave vulnerabil ose rasteve të sëmundjeve të rënda.

Përkundër pranisë së rasteve të COVID-19, situata epidemiologjike në Republikën e Kosovës me COVID-19 mbetet e qetë, ndërsa qytetarët që manifestojnë shenja të infeksionit këshillohen të testohen dhe konsultohen me mjekun për çdo dyshim në COVID-19, si pjesë e masave të parapara për kontrollin dhe luftimin e infeksionit me COVID-19.

Papunësia në Kosovë – çfarë ndikoi në rënien e saj e çfarë jo?

Papunësia në Kosovë – çfarë ndikoi në rënien e saj e çfarë jo?

Papunësia në Kosovë, brenda dhjetë vjetësh, ka shënuar rënie për mbi 17 për qind, tregojnë të dhënat e fundit të Agjencisë së Statistikave të Kosovës (ASK).

Nga 30 për qind sa ka qenë në vitin 2013, ka rënë në 12.6 për qind vitin e kaluar. Më saktësisht, numri i të punësuarave në vitin 2013 ka qenë 338,365, derisa 403,813 më 2022.

Për profesorin e ekonomisë në Universitetin e Prishtinës, Berim Ramosaj, rënia e papunësisë është reale, por nuk i atribuohet rritjes eventuale ekonomike.

Sipas Ramosajt, faktor kyç që ka ndikuar në të është emigrimi i popullatës.

“Ikja është e përqendruar te kontingjenti i punës, respektivisht te personat që janë në moshë pune dhe kanë vullnet që të hyjnë në tregun e punës”, thotë Ramosaj.

ASK-ja nuk ka ende të dhëna për vitin 2022, por ato të vitit 2021 tregojnë se nga Kosova janë larguar mbi 42 mijë banorë, për arsye të ndryshme.

Në vitin 2020 – kur ka shpërthyer pandemia COVID-19 – kanë emigruar mbi 8 mijë, më 2019 mbi 34 mijë dhe më 2018 mbi 28 mijë.

Rritje e pamjaftueshme ekonomike

Ramosaj thotë se rritja ekonomike në Kosovë ka qenë e ulët për të gjeneruar mjaftueshëm vende të reja pune. Në dhjetë vjetët e fundit, mesatarja nuk ka kaluar 4 deri 5 për qind.

“Rritja ekonomike njëshifrore nuk e adreson problemin e papunësisë”, thotë ai.

Të dhënat e fundit të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) parashikojnë që në vitin 2023 Kosova të ketë rritje ekonomike për 3.5 për qind, ndërsa në vitin 2024 për 4 për qind.

Përfaqësues të bizneseve thonë se as ata nuk kanë mundur të jenë kontribuues të mëdhenj në zbutjen e papunësisë. Sipas tyre, në dekadën e fundit, nuk ka pasur lehtësira fiskale, të cilat do t’i ndihmonin bizneset prodhuese të zhvilloheshin më shumë dhe, rrjedhimisht, të hapnin më shumë vende pune.

“Në rast se investon në shtetet e rajonit, lirohesh nga një pjesë e madhe e tatimeve, si tatimi në fitim e të tjera, ndërkohë që në Kosovë nuk ka lehtësira të tilla”, thotë drejtori i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë, Skënder Krasniqi.

“Ne jemi vend importues i të gjitha produkteve dhe eksportojmë shumë pak. Tregtia hap më pak vende pune sesa do të mund të hapte sektori i zhvilluar i prodhimit”, shton ai.

Të dhënat e Bankës Qendrore të Kosovës (BQK), konfirmojnë, po ashtu, se investimet në sektorin e prodhimit janë më të vogla nëse krahasohen me sektorë të tjerë.

Formalizmi i vendeve të punës

Profesori Ramosaj thotë se shifrat më të ulëta të papunësisë i ka ndikuar, deri në njëfarë mase edhe formalizimi i punësimit.

“Së fundi është parë që bizneset, në përgjithësi, i deklarojnë punëtorët tek institucionet përkatëse, e që me vite i kanë mbajtur në të zezën”, thotë Ramosaj.

Administrata Tatimore e Kosovës (ATK), vitin e kaluar, ka nisur projektin e ashtuquajtur “Punësimi joformal”, i cili ka për qëllim inspektimin e bizneseve, identifikimin e punëtorëve të paregjistruar dhe regjistrimin e tyre.

Ushtruesi i detyrës së drejtorit ekzekutiv të ATK-së, Ilir Murtezaj ka thënë në një intervistë për Radion Evropa e Lirë më 26 gusht se zbatimi i këtij projekti ka çuar, deri më tash, në identifikimin e mbi 7 mijë punëtorëve të padeklaruar.

Krasniqi tërheq vërejtjen se jo të gjithë të papunët regjistrohen në Agjencinë e Punësimit dhe kjo, sipas tij, bën që shifrat e papunësisë të kenë trend të rënies.

“Në vendet evropiane, të papunët regjistrohen si të papunë, pasi përfitojnë mjete financiare nga shteti. Në Kosovë nuk përfiton asgjë dhe kjo është arsyeja që nuk lajmërohen si të papunë dhe papunësia del të jetë e vogël”, shprehet Krasniqi.

Të dhënat e Agjencisë së Punësimit të Kosovës flasin për rënie të numrit të punëkërkuesve. Nga rreth 300 mijë punëkërkues të regjistruar në vitin 2013, numri i tyre ka rënë në rreth 29 mijë në prill të këtij viti.

Papunësia bie, por punëtorë nuk ka

Edhe pse shifra e papunësisë mbetet mbi 12 për qind, bizneset në Kosovë, sidomos në dy vjetët e fundit, ankohen për mungesë punëtorësh. Disa, madje, kanë importuar fuqi punëtore nga jashtë.

Krasniqi thotë se kjo ndodh si pasojë e mungesës së harmonizimit midis arsimit dhe kërkesave të tregut të punës.

“Ministria e Arsimit, për dhjetë vjet, i ka dhënë qytetarit shkollim që nuk i krijon vend pune. Ne arsimojmë të rinj [në ato fusha] që nuk u krijojnë të ardhme”, thotë Krasniqi.

Sipas tij, mungesë punëtorësh ka në sektorin e bujqësisë, të gastronomisë, të ndërtimtarisë dhe të tekstilit.

Ndërtimtaria, njëherësh, thith edhe numrin më të madh të punëtorëve, ashtu si edhe tregtia e arsimi.

Ministria e Arsimit, në anën tjetër, është në proces të zgjerimit të mësimit dual, që nënkupton aftësimin në një kompani të caktuar në kombinim me lëndët e një shkolle profesionale. Ky lloj mësimi ka filluar për herë të parë vitin e kaluar.

Ku janë mbi 750 mijë persona?

Sipas ekspertëve, një tjetër gjë që mbetet shqetësuese është shifra e personave ekonomikisht joaktivë – mbi 750 mijë, sipas të dhënave të ASK-së.

Me termin ekonomikisht joaktivë, ASK-ja përshkruan personat që nuk janë as të punësuar, as të regjistruar si të papunë dhe as nuk kërkojnë punë.

“Një pjesë [e personave ekonomikisht joaktivë] merret me veprimtari të pavarura që nuk janë të regjistruara si biznese, një pjesë ka të ardhura nga pasuria e paluajtshme dhe disa pranojnë remitenca dhe nuk punojnë”, ka një shpjegim Ramosaj.

Me mbi 1.7 milion banorë, Kosova ka pagën më të ulët minimale në Evropë, që sillet nga 130 euro deri në 170 euro.

Paga mesatare bruto në vend, për dhjetë vjet, është rritur për 138 euro – nga 383 euro sa ka qenë në vitin 2012 ajo është bërë 521 euro në vitin 2022. /REL/

Moler Andi Ndërtimtari Suharekë,
Kosovë
ISEFERI SH.P.K. Prodhim Zona Industriale-Shirokë, 23000 Suharekë,
Kosovë
“Kolegji AAB” Zyra per Regjistrime Arsim dhe Edukim Rr. “Brigada 123” afer furres Edi,
Kosovë
Lami Palace Gastronomi Rr. Brigada 123, Shirokë, Suharekë,
Kosovë
Arkitekturë dhe Dizajn
Architecture/ Interior Design
Suharekë4 vende31 ditë

New Born Master

Kualifikohu për KODIN 95 në Maribor-Slloveni për kategorinë C, CE, D!

Fabrika e Mobileve "TE NASERI"

Mobilo shtëpinë sot dhe paguaj me këste deri në 12 MUAJ.

Fabrika e Mobileve "TE NASERI"

Mobilo shtëpinë deri në 10,000 € me mundësi pagese deri në 36 muaj.

New Born Agency

Fluturime direkte nga Ljublana në Prishtinë dhe anasjelltas!
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë