Slloveni, përshpejtohen procedurat për marrjen e vizave të punës, numri i punëtorëve nga Kosova po rritet më së shumti

09.04.2024

Punëdhënësit mbështeten gjithnjë e më shumë tek të huajt kur ka mungesë të stafit. Por edhe ata duhet të tërhiqen, ndaj llogarisin në ndihmën e shtetit.

Slloveni, përshpejtohen procedurat për marrjen e vizave të punës, numri i punëtorëve nga Kosova po rritet më së shumti Foto: Njësia Administrative Kranj

Ministria e Punës është në proces të punësimit më të shpejtë të filipinasve dhe po ndryshon edhe ligjin për punësimin e të huajve. Të huajt aktualisht përbëjnë 15 për qind të të gjithë punëtorëve dhe numri i punëtorëve nga Kosova po rritet më shpejt.  “Në Slloveni po përballemi me një mungesë të madhe të fuqisë punëtore. Punëtorët e huaj nuk janë të rëndësishëm vetëm për nevojat e ekonomisë, por edhe për ruajtjen e të drejtave dhe standardeve tona. Për shembull, raporti mes punonjësve dhe pensionistëve është rritur në vitet e fundit. dhjetë vjet (me rritjen e numrit të punëtorëve të huaj, op a.) korrigjim në 1.57. Kjo ndikon në masën e pensioneve dhe qëndrueshmërinë e sistemit të pensioneve”, komentoi Ministria e Punës për problemin e mungesës së fuqisë punëtore për. STA.

Siç theksuan ata, prej disa kohësh kanë vërejtur se vendet e Ballkanit Perëndimor, nga ku shumica e punëtorëve të huaj kanë ardhur në Slloveni në të kaluarën, po përballen gjithnjë e më shumë me sfida demografike, kështu që për qëndrueshmëri afatgjatë do të jetë të nevojshme për të zgjeruar rrethin e vendeve të origjinës së punëtorëve të huaj. “Megjithatë, ne nuk duam të veprojmë në mënyrë spontane, pasi jemi të vetëdijshëm edhe për rreziqet e mundshme”, theksuan ata.

Ndër masat janë puna sezonale në hotelieri dhe turizëm

Ministria është pro vendosjes së marrëveshjeve dypalëshe për punësim me vende të përshtatshme, siç është Sllovenia me Bosnje-Hercegovinën dhe Serbinë, dhe aktualisht marrëveshja më e afërt e këtij lloji është me Filipinet. Në javët në vijim, nga institucionet filipinase pritet versioni përfundimtar i memorandumit për lehtësimin e punësimit të filipinasve. Memorandumi do të pasohet nga përfundimi i një marrëveshjeje për punësimin e filipinasve, e cila do të përshpejtojë procedurat e tyre të punësimit, dhe një marrëveshje për sigurimet shoqërore, që synon mbrojtjen e të drejtave të punës së filipinasve dhe kontrollin më të mirë të shkeljeve.

Në janar, në Slloveni kishte gjithsej 919.966 punëtorë, pa përfshirë fermerët, nga të cilët pjesa e të huajve ishte tashmë 15.28 për qind. Në janar të vitit të kaluar, përqindja e të huajve midis 907,072 punëtorëve ishte 13,97%, dhe pesë vjet më parë, në janar 2018, për shembull, midis 834,588 punëtorëve, ishte 8,72%, sipas të dhënave të ofruara për STA nga Statistikat Shtetërore.

Siç shpjegohet disa herë në zyrën e punës, numri i të huajve të punësuar ka ardhur duke u rritur intensivisht që nga viti 2016 (përjashtim bën viti i Covid 2020). Në vitin 2016, institucioni ka lëshuar 16,300 leje pune sipas marrëveshjeve me Bosnje-Hercegovinën dhe Serbinë, lejet e punës sezonale dhe pëlqimet për një leje qëndrimi dhe pune të unifikuar, në vitin 2022 një rekord 48,441 dhe 44,680 vitin e kaluar.

Shumica e lejeve dhe miratimeve u jepen qytetarëve të ish-Jugosllavisë. Dominojnë qytetarët e Bosnjës dhe Hercegovinës, të ndjekur nga qytetarët e Kosovës, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut. Numri i lejeve dhe pëlqimeve për punëtorët nga Kosova po rritet më së shumti. Në vitin 2016 janë emetuar 943 (5.8 për qind e totalit), në vitin 2022 14.927 (30.8 për qind e totalit), vitin e kaluar 12.881 (28.8 për qind e totalit).

Ndër vendet e tjera, sipas Institutit STA, përqindja e punëtorëve nga Turqia dhe vendet aziatike (India, Nepal, Bangladesh) është rritur ndjeshëm në periudhën e fundit për shkak të projekteve të tubit të dytë të tunelit Karavanka dhe linjës së dytë. të Divaçës-Koper.

Instituti ka lëshuar më së shumti leje dhe aprovime për ndërtim (muratorë, marangozë, punëtorë ndërtimi), pasuar nga prodhimi (saldatorë, montues, mekanikë, instalues, elektricistë), transport dhe magazinim (ngasësit e kamionëve), hotelieri, bujqësi dhe aktivitete të tjera.