Gjermani, policia u refuzoi hyrjen mbi 20 kosovarëve, familja 5 anëtarëshe e tejkaloi periudhën e qëndrimit prej 90 ditësh

24.04.2024

Mbi 20 shtetasve të Kosovës u është refuzuar hyrja në shtetin Gjerman që nga data 1 janar 2024 kur edhe ka hyrë në fuqi lëvizja e lirë ose pa viza.

Gjermani, policia u refuzoi hyrjen mbi 20 kosovarëve, familja 5 anëtarëshe e tejkaloi periudhën e qëndrimit prej 90 ditësh Foto: Ilustrim

Sipas një përgjigje të aeroportit të Memmingenit për SuharekaOnline nga data 1 janar – 20 prill 2024, mbi 20 shtetasve të Kosovës u është ndaluar hyrja në shtetin bavarez kryesisht për ndalesë të shëngenit.

Javë më parë SuharekaOnline ka raportuar se nga data 1 janar deri më 15 shkurt 10 qytetarëve të Republikës së Kosovës u ishte ndaluar hyrja në Gjermani vetëm nga aeroporti i Memmingenit.

Ndërsa fati i i të lartpërmendurve nga i njëjti aeroport i ka pritur edhe mbi dhjetë të tjerë. Kështu sipas policisë kufitare të aeroportit të Memmingenit në disa raste të ndara u është ndaluar hyrja qytetarëve të Kosovës për arsye të ndryshme.

Më 9 mars 2024, policia kufitare e Memmingen refuzoi hyrjen në Gjermani për dy persona. Një 40-vjeçar kosovar ka dhënë informacione kontradiktore kur ka hyrë në vend nga Prishtina/Kosova. Një hulumtim më i thellë zbuloi dyshimin se ai kishte marrë punë ilegalisht si pjesë e një vizite turistike. Prandaj ai u kthye në fluturimin e radhës për në Prishtinë.

Gjatë datës 11 mars 2024, oficerët e policisë kufitare në aeroportin e Memmingen zbuluan dy meshkuj të moshës 44 dhe 45 vjeç, të cilët kërkonin të punësoheshin pa leje të vlefshme pune dhe qëndrimi. Burrat, të cilët erdhën nga Kosova dhe Serbia, nuk kishin para me vete dhe nuk mund të siguronin asnjë dëshmi të sigurimit shëndetësor. Prandaj, zyrtarët i kthyen ata në kufi dhe ata duhej të fluturonin përsëri në vendet e tyre me shpenzimet e tyre.

Gjatë kontrollit të hyrjes në aeroportin e Memmingen më 14 mars 2024 , oficerët e policisë kufitare identifikuan tre burra të moshës 24, 42 dhe 46 vjeç, të cilët dëshironin të hynin në Gjermani nga Kosova në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri. Gjatë anketës, ata pohuan se po vinin në Gjermani si turistë – dhe për këtë arsye nuk kishin leje. Gjatë një kontrolli më të afërt, oficerët gjetën rroba pune dhe më pas rezultoi se personat kishin dashur të hynin në vend për të punuar ilegalisht. Të tre nuk ishin në gjendje të siguronin leje imigrimi ose punësimi, nuk kishin pothuajse asnjë para me vete dhe nuk kishin sigurim shëndetësor të vlefshëm, kështu që zyrtarët refuzuan hyrjen dhe ata u detyruan të kthehen në vendin e tyre me shpenzimet e tyre.

23 mars 2024 në mbrëmje, një kosovar 51-vjeçar ka dashur të udhëtojë nga Memmingen për në Prishtinë (Kosovë). Gjatë kontrollit në dalje, u zbulua një urdhër arresti nga prokuroria publike e Heidelberg. Burri ishte në gjendje të shmangte arrestimin duke paguar pothuajse 500 euro dhe të merrte fluturimin e tij për në vendin e tij siç ishte planifikuar.

Pasditen e datës 1 prill 2024, policia kufitare e Memmingen-it kontrolloi një shtetas kosovar 39-vjeçar, i cili donte të vinte në zonën e BE-së për të punuar. Megjithatë, pasi që leja e tij e mëparshme tashmë kishte skaduar, burri u kthye në Prishtinë/Kosovë.

20 prill 2024 Oficerët e policisë kufitare të Memmingen kontrolluan një 55-vjeçar që po hynte në vend nga Prishtina (Kosova). Pas një ekzaminimi të hollësishëm, kosovari është konstatuar se aktualisht është në kërkim nga prokuroria publike e Konstanzit. Burri kërkohej me një urdhër-arresti ekzekutiv për të vuajtur një dënim të mbetur me burg prej gati gjashtë vjetësh. Më pas ai u dërgua në institucionin më të afërt korrektues. Vizita e tij e planifikuar shkoi ndryshe nga sa kishte planifikuar fillimisht.

22 prill 2024 Gjatë kontrollit të daljes nga oficerët e grupit të policisë kufitare të Memmingen fundjavën e kaluar, ata zbuluan gjithsej nëntë shkelje të ligjit të qëndrimit. Një familje prej pesë anëtarësh nga Kosova, kishin tejkaluar secili periudhën e lejuar të qëndrimit prej 90 ditësh në Zonën Shengen. Pas përfundimit të masave të policisë dhe depozitimit të depozitave të sigurisë, udhëtarët e prekur mundën të merrnin fluturimet e tyre të planifikuara ose të vazhdonin udhëtimin e tyre drejt vendeve të tyre.