Gjermani, aeroporti i Memmingenit u refuzoi hyrjen 10 kosovarëve, njërit i konfiskohet kokainë

17.02.2024

Dhjetë shtetasve të Kosovës u është refuzuar hyrja në shtetin Gjerman që nga data 1 janar 2024 kur edhe ka hyrë në fuqi lëvizja e lirë ose pa viza.

Gjermani, aeroporti i Memmingenit u refuzoi hyrjen 10 kosovarëve, njërit i konfiskohet kokainë Foto: Ilustrim

Sipas një përgjigje të aeroportit të Memmingenit për SuharekaOnline nga data 1 janar – 15 shkurt 2024, 10 shtetasve të Kosovës u është ndaluar hyrja në shtetin bavarez kryesisht për ndalesë të shëngenit.

Më 10 janar 2024, grupi i policisë kufitare të Memmingen gjeti pesë persona që shkelnin dispozitat e Aktit të Vendbanimit. Gjatë kontrollit të daljes në fluturimet për në Kutaisi (Gjeorgji) dhe Prishtinë (Kosovë), zyrtarët zbuluan një çift gjeorgjian dhe tre persona nga Kosova, të cilët të gjithë kishin qëndruar në Gjermani më shumë se sa ishte e lejuar. Inspektorët filluan procedimin penal kundër personave të moshës 42 deri në 79 vjeç përpara se të lejoheshin të fluturonin në shtëpi.

Më 11 janar 2024, oficerët e grupit të policisë kufitare të Memmingen-it i kanë refuzuar hyrjen në Gjermani një kosovari 32-vjeçar. 32-vjeçari fillimisht ka dashur të udhëtojë për në Zvicër, ku ka qëndruar deri në fund të vitit 2023 dhe ka shkelur jo pak ligjin. Për shkak të kësaj historie, atij i ndalohet hyrja në të gjithë zonën Shengen deri në një njoftim të dytë. Më 12 janar 2024, zyrtarët e kthyen burrin në Prishtinë (Kosovë) me avion.

Më 26 janar 2024, oficerët e grupit të policisë kufitare të Memmingen-it i refuzuan hyrjen në Gjermani një zonje 32-vjeçare nga Kosova. Gjatë kontrollit të emigracionit në fluturimin nga Prishtina, u zbulua se zonjës i ishte refuzuar hyrja në zonën Shengen nga Italia. Në të njëjtin fluturim ishte një burrë 39-vjeçar nga Kosova, të cilit gjithashtu iu refuzua hyrja, këtu përmes Norvegjisë. Atij gjithashtu iu refuzua hyrja në Gjermani. Të dy janë kthyer në fluturimin e ardhshëm të mundshëm për në Prishtinë.

Më 1 shkurt 2024, grupi i policisë kufitare Memmingen refuzoi hyrjen në Gjermani për dy persona. Një 27-vjeçar nga Kosova dhe një 28-vjeçar nga Serbia dhanë të dhëna kontradiktore për qëndrimin e tyre të planifikuar në Gjermani. Për më tepër, për të dy personat ishte e paqartë se si do të kishin planifikuar të qëndronin në Gjermani. Gjithashtu kishte të dhëna se 27-vjeçari donte të merrej me punë. Të dy personat u kthyen në fluturimet e radhës.

Të shtunën, më 3 shkurt 2024, një çift kosovar ka tentuar të hyjë në aeroportin Allgäu. Gjatë kontrollit të aeroplanit nga Prishtina, policia kufitare zbuloi se të dyve iu ndalohej hyrja në të gjithë zonën Shengen. Më pas atyre iu refuzua hyrja në Gjermani. Ata duhej të ktheheshin në Kosovë në fluturimin e radhës.


Të dielën në mbrëmje, oficerët e policisë kufitare në aeroportin Allgäu kontrolluan një kosovar 42-vjeçar i cili donte të hynte në Gjermani nga Prishtina (Kosova). Burri u identifikua me pasaportën e tij të Kosovës dhe një leje qëndrimi sllovene, të cilat zyrtarët e njohën si një falsifikim shumë të mirë. Gjatë kontrollit të mëpasshëm, efektivët gjetën një sasi të vogël kokaine dhe e konfiskuan atë. Pasi kushtet e hyrjes në Gjermani nuk u plotësuan për shkak të lejes së rreme të qëndrimit, burri u kthye në vendin e tij pas konsultimit me prokurorin publik. Ai duhej të fluturonte përsëri me shpenzimet e tij. Megjithatë, paraprakisht, ai duhej të depozitonte një depozitë sigurie në shumën e ulët katërshifrore për t’u siguruar që procedimet penale të kryheshin sipas Kodit Penal dhe Ligjit për Narkotikët.