Lëvizja në Francë: Teste gjuhësore, ligji i ri i imigracionit dhe punë për ata që nuk flasin frëngjisht

28.12.2023

Lëvizja në Francë – një vend i famshëm për burokracinë e tij të ndërlikuar – mund të jetë një detyrë e frikshme. Për fat të mirë, buletini ynë i ri është këtu për t’iu përgjigjur pyetjeve tuaja – këtë muaj ne po shqyrtojmë planet e reja të imigracionit, përvetësimin e aftësive gjuhësore dhe kujdesit shëndetësor. Le […]

Lëvizja në Francë: Teste gjuhësore, ligji i ri i imigracionit dhe punë për ata që nuk flasin frëngjisht Foto: Ilustrim

Lëvizja në Francë – një vend i famshëm për burokracinë e tij të ndërlikuar – mund të jetë një detyrë e frikshme. Për fat të mirë, buletini ynë i ri është këtu për t’iu përgjigjur pyetjeve tuaja – këtë muaj ne po shqyrtojmë planet e reja të imigracionit, përvetësimin e aftësive gjuhësore dhe kujdesit shëndetësor.

Le të fillojmë me disa lajme që e di që kanë shqetësuar njerëzit që planifikojnë të transferohen në Francë një ditë – projektligji i ri francez i imigracionit.

Projektligji tani është miratuar në parlament.

Nuk do të ndikojë menjëherë tek të ardhurit e rinj – por një gjë që përmban ligji është një propozim për teste të detyrueshme gjuhësore për të fituar kartën e qëndrimit afatgjatë (që zakonisht ndodh pas katër ose pesë vjetësh qëndrimi, në varësi të personalitetit tuaj situatë). Ne kemi një udhëzues për nivelin e saktë të gjuhës që do të kërkohet dhe një kuiz në mënyrë që të mund të testoni veten ndaj standardit të kërkuar. 

Aftësitë gjuhësore

Më pyesin shpesh se sa e lehtë është të transferohesh në Francë nëse nuk flet fare frëngjisht. Idealisht do të bënit disa studime përpara se të mbërrinit, por ndonjëherë rrethanat diktojnë një lëvizje ndërsa frëngjishtja juaj është ende në një nivel bazë (zbulimi i plotë – frëngjishtja ime ishte jashtëzakonisht rudimentare kur mbërrita për herë të parë).

Ja një vështrim se sa e lehtë është të lëvizësh në Francë nëse nuk flet frëngjisht – dhe çfarë pune mund të bësh ndërkohë që mëson. 

Qëndrimi i shëndetshëm

Shqetësimi tjetër i madh për shumë njerëz është kujdesi shëndetësor – veçanërisht si të aksesoni kujdesin në Francë dhe nëse duhet të paguani për sigurime të shtrenjta shëndetësore për të lëvizur.

Në një lajm të mirë, sistemi francez është mjaft bujar – ju mund të regjistroheni në sistemin shëndetësor publik francez pas tre muajsh qëndrimi dhe shteti mbulon rreth 70 për qind të kostove mjekësore , në varësi të rrethanave. Megjithatë, vlen të theksohet se vetë procesi i regjistrimit mund të jetë i gjatë – nuk është e pazakontë të presësh një vit për kartën tuaj të parë shëndetësore .

Çfarë bëni ndërkohë – dhe çfarë mbulimi shëndetësor ju nevojitet për të marrë një vizë – varet nga vendi juaj i origjinës. 

Britanikët mund të përdorin kartën e tyre shëndetësore evropiane EHIC ose GHIC si dëshmi të mbulimit mjekësor, megjithëse këshillohet të marrin gjithashtu një politikë të shkurtër sigurimi shëndetësor privat pasi ka gjëra që nuk mbulohen nga karta shëndetësore evropiane.

Nëse lëvizni nga një vend i BE-së, do të mbuloheni nga marrëveshjet reciproke shëndetësore të BE-së ndërmjet shteteve anëtare, por nëse lëvizni nga SHBA-ja, do t’ju duhet mbulim privat për muajt e parë në Francë (dhe jo të gjithë shëndetin amerikan sigurimi mbulon trajtimet jashtë SHBA).