Zvicra vendos të ndalojë cigaret elektronike të njëpërdorshme  

13.06.2024

Dhoma e Përfaqësuesve e Zvicrës votoi në favor të një mocioni për ndalimin e shitjes së cigareve elektronike të njëpërdorshme të mërkurën me 122 vota kundër 63 kundër dhe katër abstenime. 

Zvicra vendos të ndalojë cigaret elektronike të njëpërdorshme   Foto: Ilustrim

Mocioni do të kërkonte që qeveria të ndryshojë Aktin Federal për Produktet e Duhanit dhe Cigaret Elektronike në mënyrë që të ashtuquajturat ‘bara puff’ të mos ofrohen më për shitje në Zvicër. 

“Puff bars” janë tërheqës për të rinjtë për shkak të shijeve të tyre të shumta dhe ngjyrave të ndezura dhe për këtë arsye po bëhen gjithnjë e më popullore, tha parlamentari i Partisë së Gjelbër Christophe Clivaz, i cili parashtroi mocionin. Ai tha se në vitin 2022 tashmë ishin importuar 10 milionë njësi.  

Ai vazhdoi se ‘baret’ përfunduan në liqene ose livadhe dhe në kosh pas përdorimit, duke ndotur mjedisin dhe duke grumbulluar kosto në miliona. Clivaz theksoi gjithashtu aspektin shëndetësor, me ekspertët e parandalimit të alarmuar nga fakti se sa shpejt ‘barët e fryrë’ bëhen të varur dhe efektet shëndetësore të cigareve të disponueshme nuk janë hulumtuar mjaftueshëm.  

Ministrja e Brendshme Elisabeth Baume-Schneider votoi kot kundër mocionit, të cilin Këshilli Federal, organi ekzekutiv i Zvicrës, e sheh si një ndalim të parakohshëm. Senati do të jetë i radhës që do të vendosë nëse do të ndalojë ‘puff baret’ popullore.