Slloveni, diskriminimi ndaj punëtorëve dhe të huajve, kërkohen “vajza të këndshme” dhe “djem të fortë”

18.04.2024

Në Slloveni, diskriminimi ndaj punonjësve dhe punëkërkuesve, për shembull sindikalistëve, grave, të rinjve, të huajve, është ende duke u bërë, u dëgjua në tryezën e rrumbullakët Mbrojtja nga diskriminimi i punëtorëve, e cila organizohet nga mbrojtësi i parimi i barazisë.

Slloveni, diskriminimi ndaj punëtorëve dhe të huajve, kërkohen “vajza të këndshme” dhe “djem të fortë” Foto: Ilustrim

Kryetarja e sindikatës Mladi plus, Mojca Zherak, tërhoqi vëmendjen për problemet e të rinjve. Ata luftojnë me forma të ndryshme të diskriminimit, ende edhe për shkak të gjinisë. Për shembull, sindikata sheh reklama në kërkim të ” vajzave të mira ” për të punuar në departamentin e shërbimit ose ” djem të fortë ” për të punuar në magazinë. Vajzat ende pyeten në intervistat e punës nëse kanë fëmijë apo ose po planifikoni një familje së shpejti.

Një problem i veçantë është punësimi i pasigurt. Pra, statusi i sipërmarrësve të pavarur ende u imponohet të rinjve, edhe pse ata plotësojnë të gjitha elementet e një marrëdhënie pune.

Në rastin e kontratave me afat të caktuar, këto janë ende shpesh të lidhura me zinxhirë, pasi punëdhënësit e gjejnë veten dhe i ndryshojnë emrat e vendeve të punës, ku po kërkohet për një mbikëqyrje më efektive të Inspektoratit të Punës të Republikës së Sllovenisë.

Punëtorët e huaj gjithashtu luftojnë me diskriminimin në Slloveni. Siç tha Goran Lukiq , kreu i Labor Consultancy , globalizimi i vërtetë po ndodh në tregun e punës, punëtorët nuk po vijnë më vetëm nga Ballkani, por edhe nga Filipinet, Nepali, Bangladeshi dhe vende të tjera, shkruan SuharekaOnline.

Sipas tij, punëdhënësit shpesh dhunojnë verbalisht dhe fizikisht të huajt. Ai përshkroi një shembull të turizmit në fermë, ku një i huaj nuk punonte vetëm si asistent kuzhine, për të cilin ishte i punësuar, por duhej të kujdesej edhe për kopshtin e shtëpisë dhe të pastronte shtëpinë për punëdhënësin.

Lukiq foli në mënyrë specifike për historitë e zakonshme të nënave beqare, për shembull në dyqane, ku ato shpesh detyrohen të bëjnë punë me turne, dhe për sëmundjet profesionale, për shembull fibromialgjinë, e cila prek shumë pastruese, por Instituti i Sigurimeve Shëndetësore i Sllovenisë i kthen ato në punë gjithsesi. Ai gjithashtu sulmoi punëdhënësit që diskriminojnë në bazë të fesë, siç janë gratë muslimane të punësuara, sepse ato mbajnë shami gjatë punës.