‘Shumë i ulët’: Si miliona punëtorë në Gjermani fitojnë më pak se 14 euro në orë

30.04.2024

Gjermania njihet si një vend i punëtorëve të paguar mirë.

‘Shumë i ulët’: Si miliona punëtorë në Gjermani fitojnë më pak se 14 euro në orë Foto: Leon Vidic/Delo

Por statistikat e reja nga qeveria zbulojnë se më shumë se tetë milionë njerëz po marrin në shtëpi më pak se 14 euro në orë, duke nxitur thirrje të reja për të rritur pagën minimale.

“Puna e mirë meriton një pagë të mirë – kjo ka të bëjë vetëm me respektin”, shkruan socialdemokratët e qendrës së majtë (SPD) në fushatën e tyre zgjedhore në vitin 2021. 

Kur partia e Olaf Scholz-it hyri në qeveri si partneri më i madh në koalicionin e semaforëve, një nga premtimet e tyre kryesore ishte rritja e pagës minimale në 12 € në orë – një rritje e madhe nga 10,45 € e mëparshme.

SPD e mbajti premtimin dhe më 1 tetor 2022, në Gjermani hyri në fuqi paga minimale prej 12 euro në orë. 

Vetëm 18 muaj më vonë, megjithatë, ka edhe një herë zhurmë pakënaqësie pasi partitë e krahut të majtë bëjnë thirrje për një rritje tjetër të pagave për më të paguarit në Gjermani.

Çfarë fitojnë punëtorët më të ulët në Gjermani – dhe ku punojnë?

Aktualisht, më shumë se tetë milionë punëtorë – që arrijnë në rreth 10 përqind të popullsisë – fitojnë më pak se 14 € në orë në Gjermani.

Sipas Ministrisë së Punës, rreth 8.4 milionë njerëz ishin të punësuar me paga për orë nën 14 euro që nga prilli 2023, me rreth 7.1 milionë prej tyre në shtetet perëndimore. 

Përqindja e këtyre punëtorëve është veçanërisht e lartë në industrinë e mikpritjes, me 65.8 përqind të punëtorëve në kafene, bare dhe restorante që fitojnë më pak se 14 € në orë. Sipas të dhënave të fundit, 1.1 milionë të punësuar në këtë industri kanë rënë nën pragun prej 14 euro.

Në shitje me pakicë, numri i punëtorëve që fitonin nën 14 euro në orë ishte edhe më i lartë në 1.6 milionë. Ndërkohë, në sektorin e shërbimeve, 45 për qind e rreth 1.46 milionë punëtorëve ranë në këtë grup. 

Të dhënat për të ardhurat e ulëta u publikuan në përgjigje të një pyetjeje parlamentare nga partia e majtë Linke dhe u raportuan për herë të parë nga Spiegel të hënën. 

Pas rritjes në fillim të vitit, paga minimale aktuale është vendosur në 12,41€. Megjithatë, 14 euro është një pikë referimi domethënëse sepse përfaqëson 60 për qind të pagës mesatare në Gjermani. Sipas një direktive të BE-së, paga minimale kombëtare nuk duhet të jetë më e vogël se kjo shifër. 

Pse paga minimale është një çështje kaq e nxehtë ?

Punëtorët në Gjermani në shumë mënyra po përballen me një stuhi të përsosur tani. 

Në muajt që iu deshën SPD-së për të sjellë pagën minimale prej 12 eurosh, një krizë energjetike e shkaktuar nga lufta e Rusisë kundër Ukrainës kishte çuar në spirale çmimet në Gjermani.

Në vitin 2022, kostoja e jetesës u rrit me 6.9 për qind në krahasim me një vit më parë, duke rënë paksa në 5.9 për qind në vitin 2023. 

Megjithëse inflacioni ka rënë në muajt e fundit, punonjësit ende përballen me çmimet e mallrave të përditshme që në disa raste janë dyfishi i asaj që ishin vetëm disa vite më parë.

Në të njëjtën kohë, pasiguria ekonomike i ka bërë punëdhënësit të hezitojnë të rrisin pagat dhe ata me pagë minimale kanë pasur vetëm rritje modeste pagash gjatë viteve të fundit.

Vitin e kaluar në qershor, komisioni i pagës minimale të Gjermanisë propozoi një rritje prej vetëm 41 centësh çdo vit për këtë dhe vitin e ardhshëm, duke e çuar pagën minimale në 12,41 euro në fillim të janarit 2024 dhe deri në 12,82 euro në janar 2025. 

Në atë kohë, vendimi u përshkrua si “skandaloz” nga ekspertët e punës dhe sindikatat, të cilët kritikuan faktin se rritja e vogël do të përbënte një ulje reale të pagave për pagat më të ulëta. 

Kritika të ashpra pati edhe për faktin se vendimi i komisionit të pagës minimale nuk kishte qenë unanim.

Si vendoset paga minimale në Gjermani?

Që kur paga minimale ligjore u krijua në Gjermani në vitin 2005, një komitet i quajtur Komisioni i Pagës Minimale (Mindestlohnkommission) ka qenë përgjegjës për të dhënë rekomandime se sa e lartë duhet të jetë. 

Ky komision përbëhet nga tre përfaqësues të punëdhënësve dhe tre përfaqësues të punëtorëve që votojnë për ndryshimet e propozuara, si dhe dy këshilltarë të emëruar nga qeveria që nuk kanë të drejtë vote.

Çdo dy vjet, komisioni vendos për rregullimet e pagës minimale për dy vitet e ardhshme dhe më pas këto propozime miratohen nga qeveria. 

Në mënyrë kontroverse, propozimet e fundit nga Komisioni i Pagës Minimale nuk morën miratimin unanim, me përfaqësuesit e punonjësve në panel që pretendonin se ishin mbivotuar.

Kjo ka çuar kohët e fundit në thirrjet nga bashkëdrejtuesi i SPD-së, Saskia Esken për ndryshimin e rregullave në mënyrë që vendimet nga komisioni të mund të arrihen vetëm me konsensus. 

Cilat janë propozimet në tryezë për pagën minimale?

Megjithëse SPD nuk është bashkuar për një shifër për vitet e ardhshme, zëra të shumtë në parti janë shprehur në favor të një rritjeje të konsiderueshme për punëtorët me pagë të ulët.

Duke folur për RND të mërkurën, Esken i përshkroi rritjet aktuale si “shumë të ulëta” dhe deklaroi se paga minimale e ardhshme “duhet patjetër të jetë mjaft e lartë për të siguruar që beqarët mund të jetojnë me të pa rënë në varfëri nëse kanë një kohë të plotë. punë”. 

Kjo i bën jehonë thirrjeve nga bashkëdrejtuesi i SPD, Lars Klingbeil për një “rritje të konsiderueshme” të pagës minimale herën tjetër.

Duke shkuar një hap më tej, Petra Köpping, kandidatja kryesore e SPD në Saksoni, sugjeroi një pagë minimale prej të paktën 15 € në orë.

Ndërkohë, partia e majtë Linke kërkon që qeveria të ndryshojë ligjin në mënyrë që paga minimale kombëtare të mos bjerë nën 60 për qind të pagës mesatare, e cila aktualisht shkon në 14 euro në orë.

Një direktivë e BE-së për pagat e drejta që duhet të zbatohet në Gjermani deri më 15 nëntor 2024, sugjeron që paga minimale duhet të vendoset të paktën 60 përqind e pagës mesatare dhe se marrëveshjet kolektive duhet të mbulojnë të paktën 80 përqind të fuqisë punëtore.