Lidhja e fortë mes mungesës së zinkut dhe tensionit të gjakut

Mungesa e zinkut ka një lidhje të fortë me tensionin e lartë të gjakut.

15.12.2021 / Shëndeti

Lidhja e fortë mes mungesës së zinkut dhe tensionit të gjakut
Foto: Ilustrim

Ky është konkluzioni i një studimi sipas të cilit zinku tjetërson përpunimin e kripës nga ana e veshkave dhe rritjen e tensionit.

Mungesa e zinkut është shumë e përhapur tek njerëzit e prekur nga sëmundjet kronike.


Këtu përfshihen: diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet kronike të veshkave.

Tensioni i gjakut ndikohet fort edhe nga mënyra se si veshkat përthithin dhe nxjerrin kripën e tepërt nga organizmi.

Sa më pak sodium të ketë në urinën e njeriut aq më i lartë do të jetë tensioni i gjakut, thonë ekspertët.

Çfarë është zinku?

Zinku është një metal i dobishëm për shëndetin e njeriut.

Nëse organizmi ka sasi të tepërta apo të pakëta të zinkut, ekuilibrat e shumë sistemeve përfshirë këtu tensionin e gjakut pësojnë luhatje.

Sipas ekspertëve, tepricat e zinkut ndikojnë në tensionin sistolik të gjakut.

Ata shpjegojnë se nëse njeriu merr  teprica të zinkut mund të përballet me një stres të lartë oksidues në enët e gjakut.

Zinku është një mineral që ndërvepron me minerale të tjera, veçanërisht bakrin me të cilin ndikojnë në tensionin e gjakut.

Një studim shpjegon se kur ndërveprimi i këtyre mineraleve nuk është në sinkron, pasojat i vuan tensioni i gjakut.

Prishja e ekuilibrave të zinkut dhe bakrit në trup rrit rrezikun e tensionit të lartë të gjakut ose siç njihet ndryshe hipertensioni.

Për pasojë, ekspertët rekomandojnë kujdes në lidhje me sasitë e zinkut.

Sasia e rekomanduar ditore e zinkut për meshkujt është 11 mg në ditë.

Për femrat, sasia e rekomanduar ditore është 8 mg.

Megjithatë, sasia e nevojshme e zinkut është në varësi të shumë faktorësh.

Këtu përfshihen: mosha, sëmundjet apo shtatzania.

Vetëm një mjek specialist mund të këshillojë sasinë e nevojshme të zinkut që mund të merren nëpërmjet suplementëve.

Pse të shkojmë tek mjeku kur ndihemi mirë?!

Mjekët këshillojnë kontrolle të vazhdueshme mjekësore çdo 6 muaj apo 1 vit në çfarëdo moshe të jeni, mirëpo pas kalimit...

Lexo më shumë
KOMENTE0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *