Konsumimi i kosit mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit

Tre shkencëtarë këshillojnë konsumimin e kosit natyral, i cili përmban baktere të dobishme që qetësojnë inflamacionin. Këto baktere janë të ngjashme me ato që gjenden në qumështin e gjirit.

Sugjerimi i tyre është që këto baktere janë mbrojtëse sepse ushqyerja me gji zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit.

Shkencëtarët thonë se ideja e tyre – e cila ende nuk është provuar – mbështetet nga të dhënat në dispozicion, që është se inflamacioni i shkaktuar nga bakteriet është i lidhur me kancerin.

Konsumimi i kosit lidhet gjithashtu me një rrezik të zvogëluar të kancerit të gjirit.

Studimi u botua në Hipoteza Mjekësore nga Profesor James Morris nga Spitalet Universitare të Morecambe Bay NHS Foundation Trust dhe kolegët e tij.

Kosi përmban baktere të dobishme për fermentimin e laktozës, të ngjashme me bakteret që gjenden në qumështin e gjirit të nënave.

Dr Rachael Rigby nga Universiteti Lancaster tha: “Tani ne e dimë që qumështi i gjirit nuk është steril dhe se laktacioni ndryshon mikroflorën e gjirit. Bakteret e fermentimit të laktozës gjenden në qumështin e gjirit dhe ka të ngjarë të zhvillohen në kanalin e gjirit të grave gjatë laktacionit dhe për një periudhë të panjohur pas laktacionit. “

Shkencëtarët sugjerojnë që këto baktere, të cilat fermentojnë laktozën në gji, janë mbrojtëse sepse çdo vit i ushqyerjes me gji zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit me 4.3%.

Studime të tjera kanë treguar që konsumi i kosit është i lidhur me një rrezik të zvogëluar të kancerit të gjirit, i cili, sipas studiuesve, mund të jetë për shkak për heqjen e baktereve të dëmshme nga bakteret e dobishme.

Studiuesit konkludojnë se qelizat burimore që ndahen për të rimbushur rreshtimin e kanalit të gjirit, preken nga mikroflora.

Disa përbërës të mikroflorës janë identifikuar në organe të tjera, në zorrën e trashë dhe stomak, duke rritur rrezikun e shfaqjes së kancerit.

Prandaj, një skenar i ngjashëm ka të ngjarë të zbatohet në gji, ku bakteret që banojnë atje ndikojnë në ndarjen e qelizave burimore dhe në fund të fundit rrezikun e zhvillimit të kancerit.