Ekspertët japin paralajmërimin, ja pse nuk duhet të merrni paracetamola rregullisht

27.02.2024

Shumë njerëz mbështeten në hapa qetësues për sëmundje dhe lëndime të ndryshme.

Ekspertët japin paralajmërimin, ja pse nuk duhet të merrni paracetamola rregullisht Foto: Ilustrim

Problemet e zakonshme si dhimbja e kokës, dhimbjet e shpinës dhe temperaturat mund të lehtësohen duke marrë pilula si paracetamol dhe ibuprofen, shkruan Express.co.uk.

Ndonëse këto janë të sigurta për t’u përdorur në përputhje me udhëzimet e paketimit, hulumtimi ka treguar se ka rreziqe për t’i marrë ato rregullisht.

Megjithatë, një studim i vitit 2022 zbuloi se përdorimi afatgjatë i paracetamolit mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru tek njerëzit me hipertension.

Efekti në presionin e gjakut është i ngjashëm me atë të anti-inflamatorëve josteroidë (NSAIDs), siç është ibuprofeni, thonë studiuesit.

“Paracetamoli, është ilaçi më i përdorur në botë, rrit presionin e gjakut, një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për sulmet në zemër dhe goditjet në tru”, deklaroi profesori James Dear farmakologjisë klinike në Universitetin e Edinburgut.