5 mënyra për të lehtësuar dhimbjen e sinusit

09.02.2024

Ftohja e bën të vështirë frymëmarrjen. Kur sinuset tuaja bllokohen, ju gjithashtu mund të lëndoheni, veçanërisht rreth ballit, syve, faqeve dhe hundës. Dhimbja mund të përkeqësohet kur prekni fytyrën ose mbani kokën poshtë.

5 mënyra për të lehtësuar dhimbjen e sinusit Foto: Close up of upset man suffering from strong eye pain.

Ju nuk keni nevojë për një mjek për t’u marrë me dhimbjet e sinuseve të shkaktuara nga ftohja. Ka tendencë të përmirësohet së bashku me simptomat e tjera të ftohjes. Megjithatë, ndonjëherë, bakteret në sinuset e bllokuara mund të çojnë në një infeksion të njohur si sinusit bakterial. Sinusiti nga një infeksion bakterial mund të shkaktojë dhimbje më të gjatë se java e një ftohjeje tipike. Mjeku juaj mund t’ju japë antibiotikë dhe medikamente të tjera për t’ju ndihmuar të ndiheni më mirë.

Pavarësisht nëse dhimbja juaj e sinusit shkaktohet nga një ftohje apo një infeksion bakterial, ja se si mund ta lehtësoni atë:

  1. Provoni një llak hunde me kripë.  Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj që të sugjerojë një llak të thjeshtë me kripë. Mjegulla e kripur do të lehtësojë ënjtjen e sinusit dhe do të ndihmojë në thyerjen e mukusit që ju bllokon hundën. Mund ta përdorni deri në gjashtë herë në ditë pa u shqetësuar për efektet anësore. Ju gjithashtu mund të bëni vetë llak hundësh me kripë. Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj se si dhe sigurohuni që uji që përdorni është i distiluar ose i zier, jo drejtpërdrejt nga një rubinet.
  2. Përdorni një lagështues.  Sinuset e mbushura reagojnë mirë ndaj ajrit të lagësht. Përdorimi i një lagështuesi, veçanërisht kur flini natën, do t’ju ndihmojë të mbani sinuset tuaja të hapura dhe të lehtësoni presionin. Ju gjithashtu mund të provoni të uleni në një banjë me avull pas një dushi të nxehtë ose të thithni avullin nga një tigan me ujë të nxehtë (jo të vluar) për lehtësim më të shpejtë.
  3. Aplikoni një kompresë të ngrohtë.  Lehtësoni ënjtjen dhe pulsimin me një leckë të ngrohtë dhe të lagur në ballin, sytë dhe faqet tuaja.
  4. Përdorni një spraj dekongestant të hundës pa recetë (OTC).  Këto lehtësojnë mbingarkesën dhe ofrojnë lehtësim, veçanërisht në fillim të një ftohjeje. Ju mund t’i merrni ato si një sprej nazal, lëng ose pilulë. Nëse përdorni sprej për hundë dekongestant, mos e përdorni për më shumë se 3 ditë. Nëse e përdorni për më gjatë, mund ta përkeqësojë mbytjen tuaj, jo më mirë.
  5. Merrni qetësues dhimbjesh OTC.  Acetaminofeni, ibuprofeni ose naprokseni mund të lehtësojnë dhimbjen e sinusit. Por kurrë mos i jepni aspirinë një fëmije apo adoleshenti për dhimbje. Mund të jetë e rrezikshme.

Nëse keni dhimbje sinusi nga një ftohje që nuk është më mirë pas 10 ditësh, bisedoni me mjekun tuaj. Ju mund të keni nevojë për një antibiotik ose një trajtim tjetër.