Mediumi kroat: Lirohet shoferi i autobusit në të cilin vdiqën 10 kosovarë

Është liruar shoferi i autobusit që më 25 korrik kishte dalë tragjikisht nga rruga në Kroaci për t’i lënë të vdekur 10 kosovarë që po udhëtonin nga Gjermania për në Prishtinë, raporton mediumi kroat, Telegram.

21.12.2021 / Lajme

Mediumi kroat: Lirohet shoferi i autobusit në të cilin vdiqën 10 kosovarë
Foto: Ilustrim

Për një nga aksidentet më të rënda të trafikut në Kroaci, ai që ndodhi të dielën e 25 korrikut të këtij viti, kur mbetën të vrarë 10 qytetarë të Kosovës në autostradën afër Slavonski Brodit, u shkrua me ditë të tëra dhe më pas, siç ndodh, gjithçka ra në harresë.

Me një muaj paraburgim është dënuar shoferi pesëdhjetë e dy vjeçar D. L., i dyshuar si shkaktar i një aksidenti të rëndë automobilistik. Këtë e ka bërë Gjykata e Qarkut në Slavonski Brod, sepse rasti nga juridiksioni i Gjykatës Komunale në Slavonski Brod ka qenë nën juridiksionin e gjykatës lokale të qarkut.


Kjo do të thoshte se ndryshe nga informacionet e para të mbledhura menjëherë pas aksidentit, u konstatua se mund të jetë ende një formë e kualifikuar e një aksidenti të rëndë trafiku, për të cilin drejtuesi i mjetit rrezikon deri në 15 vjet burg. Prandaj hetuesit dyshuan se nuk mund të ishte një vrasje nga pakujdesia, për të cilën do të ishte përgjegjëse prokuroria e shtetit komunal, por një vrasje me paramendim, raporton Telegram.

Prokurorët kërkuan kryerjen e ekspertizës

Për këtë histori, për atë që do të ndodhë më vonë, rëndësi ka edhe ky detaj: drejtuesi i autobusit DL është shtetas i huaj, ndaj është dënuar me paraburgim për shkak të mundësisë së arratisjes, aq më tepër që Kroacia dhe Kosova nuk e bëjnë këtë, kanë marrëveshje për bashkëpunim në procedurë penale, parashikon ekstradimin reciprok të shtetasve për ndjekje penale. Kështu, u shpjegua për mediat se kur dy ditë pas aksidentit, rasti është marrë nga Prokuroria e Shtetit të Qarkut në Slavonski Brod dhe shoferit kosovar i është caktuar masa e paraburgimit për një muaj.

Që atëherë, më 27 korrik, deri në fund të nëntorit të këtij viti, shoferi D. L. ishte në paraburgim për shkak të një aksidenti të rëndë trafiku me dhjetë të vdekur dhe njëzet të plagosur rëndë, dhe më pas më 22 nëntor ishte liruar për t’u mbrojtur.

Ai u lirua nga gjyqtari i Gjykatës së Qarkut në Slavonski Brod, Mirko Svirçeviq. Ai e ka bërë këtë përkundër faktit se shoferi i autobusit, shtetasi i Kosovës, D. L., nuk ka kaluar ekspertizën psikiatrike, psikologjike dhe neurologjike të kërkuar nga Prokuroria e Qarkut.

Dhoma e miratoi ankesën e Prokurorisë

“Kjo ekspertizë është jashtëzakonisht e rëndësishme për të konstatuar nëse bëhet fjalë për vrasje nga pakujdesia apo vrasje me paramendim. Dhe ky kualifikim i veprës është veçanërisht i rëndësishëm për aktakuzën, si dhe për faktin nëse shoferi kosovar do të gjykohet në Gjykata Komunale apo e Qarkut”, thotë për Telegram një nga tre ekspertët ligjorë, mes të cilëve edhe një gjyqtar, të cilin e kemi konsultuar për një ngjarje jo të zakonshme.

“Është jashtëzakonisht e paqartë pse gjyqtari Svirčević e liroi DL He, një shofer kosovar, kishte qenë në paraburgim për katër muaj deri atëherë dhe nuk kishte asnjë pengesë ligjore për vazhdimin e dënimit të tij me burg edhe për një muaj, madje edhe për dy muaj, duke pasur parasysh se në raste të tilla paraburgimi mund të zgjasë deri në gjashtë muaj.Telegram bashkëbisedues nga rrethet gjyqësore.

Por më 13 dhjetor të këtij viti, D. L. duhej të përfundonte sërish në paraburgim. Kolegji jashtë gjykatës i Gjykatës së Qarkut Slavonski Brod, koleg i gjyqtarit Svircevic, e ka pranuar ankesën e prokurorisë kundër lirimit të shoferit të autobusit kosovar deri në përfundimin e ekspertizës së nevojshme, në mënyrë që të përcaktohet kualifikimi i kriminelit.

“Ai është në adresën e tij dhe pret policinë”

“Tjetër gjë është që ekspertët nuk e kanë bërë punën e tyre në pesë muaj, është dashur të përshpejtohet, por të lirohet një i dyshuar që ka kryer një krim kaq të rëndë si vdekja e dhjetë personave, të mbrohet para se ekspertët të thonë të tyren. e papranueshme është”, thotë bashkëbiseduesi i Telegram.

Është interesante se gjatë vendimit për vazhdimin apo heqjen e paraburgimit, shoferi D. L. nuk është përfaqësuar nga avokatët e tij mbrojtës, avokatët e Zagrebit, Igor Cišper dhe Ljubo Pavasović Visković. Arsyeja e mundshme është se gjykatësi Svirçeviq e ka caktuar vendimin për këtë shumë herët, qysh në orën 07:30.

Edhe pse trupi jashtëgjyqësor i Gjykatës së Qarkut Slavonski Brod, siç thamë, e pranoi ankesën e DORH më 13 dhjetor, kështu që D. L. duhej të kthehej në paraburgim në IEVP Pozhega, kjo nuk ka ndodhur deri më sot. Avokati Ljubo Pavasović Visković ka konfirmuar për Telegram se klienti i tij, shoferi i autobusit të Kosovës D. L., është ende i lirë. “Ai është në adresën e tij dhe po pret që policia ta marrë. Por padyshim, gjykatësi ende nuk ka urdhëruar policinë ta ndalojë atë,” tha Pavasovic për Telegram.

Keni deklarata të gjera në USKOK

Telegram së fundmi shkroi për një kallëzim penal kundër gjyqtarit të USKOK, Ivan Periq nga Donji Bogićevac, afër Nova Gradiška, kundër një gjyqtari të Gjykatës së Qarkut Slavonski Brod, Mirko Svirčević, duke pretenduar se ai i dha gjyqtarit 30,000 kuna për të vonuar largimin e tij. burgim për 10 muaj. Më pas biznesmeni i Slavonski Brod Mato Vidoviq kontaktoi Telegramin, duke akuzuar Svirçeviqin se i kishte kërkuar dy milionë kuna ryshfet për të mos e dënuar.

Vidoviq nuk e ka paguar atë shumë, ka vuajtur dy vjet e gjysmë burg dhe pas vuajtjes së dënimit me burg i është dhënë e drejta për të rihapur procedurën. Mirëpo, gjykatësja Marija Balenoviq vendosi në të njëjtën mënyrë si Svirçeviq, por vendimi i saj u rrëzua nga Gjykata Supreme, kështu që tani Vidoviq po përpiqet t’i dëshmojë pafajësinë e tij një gjyqtari tjetër, duke dashur të lajë njollën nga vetja dhe familja e tij.

Siç merr vesh jozyrtarisht Telegrami, edhe Ivan Periq edhe Mato Vidoviq – të cilët akuzuan rëndë gjyqtarin Svirçeviq – kanë dhënë dëshmi të gjera në USKOK.

Pse të shkojmë tek mjeku kur ndihemi mirë?!

Mjekët këshillojnë kontrolle të vazhdueshme mjekësore çdo 6 muaj apo 1 vit në çfarëdo moshe të jeni, mirëpo pas kalimit...

Lexo më shumë
KOMENTE0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *