Gjermani, si do të ndikojë ligji i ri gjerman për shtetësinë?

13.06.2024

Pasaporta gjermane konsiderohet si një nga më të fortat në botë. Me ligjin e ri të shtetësisë në vend, do të bëhet më e lehtë të zotërosh një të tillë. Çfarë do të thotë kjo për migrantët dhe azilkërkuesit?

Gjermani, si do të ndikojë ligji i ri gjerman për shtetësinë? Foto: ARCHIV - 22.05.2023, Berlin: Eine Einbürgerungsurkunde der Bundesrepublik Deutschland (l) und ein deutscher Reisepass liegen auf einem Tisch. In immer mehr Brandenburger Kommunen stauen sich die Anträge auf Einbürgerung. (zu dpa 'Mehr Einbürgerungen in Brandenburger Kommunen') Foto: Fernando Gutierrez-Juarez/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Dhoma e Ulët e Parlamentit të Gjermanisë, Bundestag, kohët e fundit votoi për lehtësimin e ligjit për natyralizimin dhe zgjerimin e aksesit në shtetësinë e dyfishtë.

Përballë mungesës së madhe të punëtorëve të kualifikuar, qeveria thotë se ligji do të ndihmojë që Gjermania të bëhet më tërheqëse për punëtorët e kualifikuar ndërkombëtarë.

Pasaporta pas pesë vjetësh

Ndryshimi më i habitshëm është afati i ri kohor. Të huajt që jetojnë në Gjermani do të mund të aplikojnë për një pasaportë gjermane vetëm pas pesë vjetësh në vend të tetë. Nëse aplikantët janë “jashtëzakonisht të integruar mirë”, shtetësia do të jetë e mundur pas vetëm tre vjetësh. 

Ministri i Shtetit të Gjermanisë për Migracionin, Refugjatët dhe Integrimin Reem Alabali-Radovan thotë se masa e re siguron që vendi të jetë i qëndrueshëm për imigracionin “me ligje që mundësojnë mundësi të barabarta dhe pjesëmarrje për të gjithë. Me një mentalitet që nuk na ndan ne dhe ata, por në vend të kësaj përqafon diversitetin dhe çiltërsinë.”

Në Gjermani, afërsisht 14% e popullsisë, që është më shumë se 12 milionë njerëz, kanë një pasaportë jo-gjermane. Pothuajse gjysma e tyre jetojnë në Gjermani për më shumë se një dekadë. Shkalla e natyralizimit të vendit është shumë nën mesataren e BE-së.

Shtetësia e dyfishtë

Një aspekt tjetër i rëndësishëm i ligjit të ri është shtetësia e dyfishtë. Sipas ligjit të ri gjerman, do të jetë e mundur që të huajt të ruajnë shtetësinë e mëparshme pa asnjë kufizim. Më herët, shtetësia e dyfishtë në Gjermani ishte e mundur kryesisht për vendet anëtare të BE-së dhe disa vende të tjera.

“Më në fund po njohim realitetet e jetës së miliona njerëzve me histori emigracioni për sa i përket përkatësisë dhe atdheut, gjë që është e mundur edhe në shumës. Ne po krijojmë mundësinë e dyshtetësisë për të gjithë. Dy pasaporta. Kjo është gjëja më normale në botë në vitin 2024 dhe ka qenë prej kohësh realitet në shumë vende”, tha Alabali-Radovan.

Është e rëndësishme të sqarohet se shtetësia e dyfishtë do të zbatohej mbi baza reciproke. Një zëdhënës i Ministrisë së Brendshme gjermane tha se nëse një individ mund të mbajë ose jo shtetësinë e tij do të varet nga vendi i origjinës.

“Më pas do të varet ekskluzivisht nga ligji kombëtar i vendit të origjinës nëse shtetësia e vendit përkatës të origjinës mund të ruhet në rast të marrjes së shtetësisë gjermane”, tha zëdhënësi i Ministrisë së Brendshme gjermane.

Shtetësia për të sapolindurit

Reforma e shtetësisë do të ishte veçanërisht e dobishme për të sapolindurit. Fëmijët e lindur në Gjermani do të merrnin automatikisht shtetësinë nëse njëri nga prindërit e tyre ka jetuar ligjërisht në Gjermani për pesë vjet. Aktualisht, kjo periudhë e ndërprerjes është tetë vjet.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se shtetësia do t’u jepet vetëm atyre që mund të mbajnë veten dhe vartësit e tyre. Faqja e internetit e Ministrisë së Jashtme të Gjermanisë (Auswärtiges Amt) ka më shumë detaje. Ata thonë për shembull: “Për të pasur të drejtën e natyralizimit, shtetasit e huaj nuk duhet të marrin asnjë përfitim në përputhje me paragrafin 2 ose paragrafin 12 të Kodit Social të Gjermanisë (Sozialgesetzbuch, SGB).

Kush nuk kualifikohet

Do të kishte përjashtime për disa grupe, sipas detajeve të publikuara në faqen e ministrisë: Shtetasit e huaj që kanë punuar me kohë të plotë për të paktën 20 muaj gjatë 24 muajve të fundit dhe bashkëshortët e personave të punësuar plotësisht që jetojnë në një familje familjare me këta persona dhe një fëmijë i mitur. 

Vlen gjithashtu të theksohet se aplikantët nuk duhet të kenë precedentë penalë. Megjithëse veprat e lehta, duke përfshirë gjobat deri në 90 ditë dhe dënimet me kusht deri në tre muaj, zakonisht nuk do të pengojnë marrjen e shtetësisë, emigrantët e dënuar për vepra penale të antisemitizmit ose racizmit nuk do të kualifikohen për procesin e natyralizimit, pavarësisht nga ashpërsia e dënimeve të tyre.

Gjermania ka përjetuar disa incidente antisemitike pas sulmit terrorist të Hamasit ndaj Izraelit më 7 tetor 2023. Për shkak të së kaluarës së saj naziste, antisemitizmi është një temë e ndjeshme dhe vendi nuk e toleron atë në asnjë formë.

Legjislacioni tashmë është miratuar nga Bundestagu, dhoma e ulët e parlamentit gjerman. Ajo duhet të pastrohet nga Bundesrat, dhoma e sipërme, dhe më pas do t’i dërgohet Presidentit Frank-Walter Steinmeier për nënshkrimin përfundimtar. Pritet që formalitetet të kryhen para verës dhe më pas të hyjë në fuqi.