Gjermani, rënia e inflacionit rrit shpresat për uljen e normave të interesit të BQE-së

10.02.2024

Rënia e inflacionit gjerman do të nxisë më tej spekulimet për një ulje të hershme të normës së Bankës Qendrore Europiane (BQE). Megjithatë, pavarësisht të dhënave pozitive, ka ende shumë presione çmimesh për t’u shqetësuar.

Gjermani, rënia e inflacionit rrit shpresat për uljen e normave të interesit të BQE-së Foto: Selia e BQE-së në Frankfurt, Gjermani Andreas Rentz/Getty Images

Në muajt në vijim, zhvillimet e inflacionit do të përcaktohen nga dy tendenca të kundërta: më shumë dezinflacion dhe potencialisht edhe deflacion si rezultat i kërkesës më të dobët, por edhe presione të reja inflacioniste për shkak të efekteve bazë më pak të favorshme, presion i ri inflacioni si pasojë e tensioneve. në Detin e Kuq si dhe ndërhyrjet e qeverisë dhe masat shtrënguese”, theksuan analistët në ING bank javën e kaluar.

Le të mos harrojmë se jo të gjitha masat shtrënguese të shpallura në Gjermani janë zbatuar në të vërtetë. Si rezultat, ne presim që inflacioni gjerman të vazhdojë të lëvizë rreth 3% nga viti në vit (vjetor) në 2024, me rreziqe të anuara qartë në përmbys”, shtoi ING.

Ulja e inflacionit do t’i ofrojë njëfarë lehtësimi BQE-së, ndërsa ajo vazhdon betejën e saj për të ulur inflacionin në objektivin e saj prej 2%.

Megjithatë, BQE po vazhdon me kujdes përballë pasigurive ekonomike globale, sipas Presidentes Christine Lagarde, dhe ka theksuar se, ndërkohë që procesi i dezinflacionit është duke u zhvilluar, BQE mbetet e përkushtuar ndaj një qasjeje të varur nga të dhënat dhe do të marrë vendime për bazë takim pas takimi.

Në mbledhjen e janarit, BQE-ja mbajti për të tretën herë radhazi normat e interesit në nivelin aktual, në përputhje me pritjet e tregut. Lagarde nuk tregoi asnjë drejtim të qartë në lidhje me lëvizjet e ardhshme të normës, në vend të kësaj u fokusua në sfidat aktuale ekonomike me të cilat përballet zona e euros.

Ekonomia e eurozonës ka të ngjarë të përjetojë stanjacion në tremujorin e fundit të 2023,” tha Lagarde në janar.

Ajo gjithashtu vuri në dukje se të dhënat afatshkurtra vazhdojnë të sugjerojnë dobësi ekonomike – dhe theksoi rreziqet e një ngadalësimi më të theksuar ekonomik për shkak të ndikimeve të mundshme më të forta se sa pritej të politikës monetare dhe dobësimit të mëtejshëm në ekonominë globale ose tregtinë.

“Ne duhet të jemi më tej në procesin e dezinflacionit,” tha Lagarde, duke shtuar se BQE duhet të ketë mjaftueshëm besim se inflacioni do të arrijë objektivin në kohën e duhur përpara se të diskutojë uljen e normave.