‘Përgatituni për rritjen 3C’: Evropa paralajmëroi se duhet të bëjë më shumë për t’u marrë me krizën klimatike

13.03.2024

Vendet në Evropë duhet të përgatiten për një rritje të temperaturës prej “të paktën 3 gradë Celsius” dhe duhet të bëjnë shumë më tepër për të rritur gatishmërinë për ndikimin e ngrohjes globale, ka paralajmëruar Komisioni i BE-së.

‘Përgatituni për rritjen 3C’: Evropa paralajmëroi se duhet të bëjë më shumë për t’u marrë me krizën klimatike Foto: Ilustrim

Vendet e BE-së duhet të rrisin gatishmërinë për ngrohjen globale pasi viti 2023 doli në librat e historisë si viti më i nxehtë në histori, thanë zyrtarët e Komisionit Evropian këtë javë.

“Evropa është kontinenti me ngrohjen më të shpejtë që nga vitet 1980 — ngrohja këtu ishte rreth dyfishi i shkallës globale,” tha nënkryetari i komisionit Maros Sefcovic.

Ai përmendi një vlerësim të parë evropian të rrezikut klimatik të botuar të hënën, i cili tha se PBB-ja e BE-së mund të reduktohet me rreth shtatë për qind deri në fund të shekullit për shkak të pasojave klimatike.

Duke folur në një konferencë shtypi në Strasburg, ku Parlamenti Evropian po mbante një seancë plenare, Sefcovic dhe komisioneri i BE-së për klimën, Wopke Hoekstra paraqitën një dokument që jep rekomandime për vendet anëtare të BE-së për veprime.

Ato përfshinin bashkëpunim më të mirë; nxitja e shkëmbimit të të dhënave për monitorim dhe për t’u dhënë bizneseve dhe politikëbërësve informacion më të mirë për t’u përgjigjur; duke përdorur mekanizmat e BE-së për planifikim të përmirësuar për mbrojtjen civile dhe për infrastrukturën kritike; dhe duke e bërë buxhetimin për emergjencat klimatike një shtyllë.

Hoekstra vuri në dukje fatkeqësitë e fundit në BE — zjarret në Greqi, përmbytjet në Slloveni dhe një stuhi në Skandinavi — për të nënvizuar urgjencën.

“Këto rreziqe klimatike po marrin gjithnjë e më shumë jetë dhe po sfidojnë prosperitetin dhe konkurrencën tonë ekonomike në të gjithë Evropën,” tha ai.

“Ne duhet të përgatitemi për një rritje të temperaturës prej… të paktën tre gradë (Celsius) në Evropë — edhe nëse arrijmë të kufizojmë rritjen e temperaturës në 1.5 gradë globalisht.”

Të dy zyrtarët theksuan se Bashkimi Evropian tashmë po trajtonte ndryshimet klimatike përmes politikave të tij të Marrëveshjes së Gjelbër që synon një të ardhme neutrale ndaj karbonit në vitin 2050.

Lëvizjet përfshijnë shkurtimin e përdorimit të karburanteve fosile, rritjen e burimeve të rinovueshme dhe përgatitjen e popullsisë prej 450 milionë banorësh të bllokut për ndryshime në transport dhe energji.

Për më tepër, Sefcovic tha, “ne do të përqendrohemi shumë në mënyrën se si të përdorim klimën, diplomacinë dhe shtrirjen tonë në të gjitha vendet që kanë nevojë për… ndihmë dhe ndihmë dhe shkëmbim teknologjie… por edhe për vendet më të mëdha. ndotësit që mund të bënin më shumë”.

“Ne po marrim gjithashtu shumë sinjale që duhet të veprojmë tani. Ne po e bëjmë këtë dhe do të jemi shumë aktivë për të bindur partnerët tanë në mbarë globin që të ndjekin shembullin tonë,” tha ai.