Zvicër: A do të taksohet pensioni i 13-të AHV?

16.04.2024

Shumë pensionistë ishin shumë të lumtur, pasi më 3 mars, Zvicra votoi për një pension të 13-të AHV, i cili do të paguhet nga viti 2026.

Zvicër: A do të taksohet pensioni i 13-të AHV? Foto: Ilustrim

Por, kjo nuk është e gjitha: taksat mbi pensionet gjithashtu mund të eliminohen së shpejti.

Një iniciativë e Këshilltarit Kombëtar të SVP-së, Erich Hess, gëzon mbështetje të mirë në kampin e krahut të majtë dhe përfaqësues të shquar të qendrës dhe FDP ishin gjithashtu në bord.

Këtë javë, Këshilli Kombëtar do të vendosë për çështjen shpërthyese në një seancë të posaçme – dhe ka të ngjarë të prishë nismën e shumëpërfolur. Sepse me “po” për pagesën e 13-të, raportohet se edhe përfaqësuesit e majtë do të bëjnë një kthesë dhe do të votojnë “jo”, edhe pse më parë kanë mbështetur nismën.

Kur u pyet, Këshilltarja Kombëtare e PS-së, Sarah Wyss, konfirmoi: “Situata fillestare ka ndryshuar, ne kemi prezantuar tani një AHV të 13-të dhe për këtë arsye kjo nismë nuk është më e përshtatshme”.

Gjithashtu, situata financiare “nuk na lejon të bëjmë ulje taksash për momentin”. Kështu e sheh edhe komisioni përgjegjës ekonomik, ku përfaqësuesit e SVP-së u gjendën papritur vetëm.

Iniciatori Erich Hess thotë se ai është ende 100 për qind prapa idesë së tij. “Për shumicën e njerëzve, lehtësimi sjell më shumë se një pension të 13-të. Shumë të moshuar e gjejnë veten në një progresion që është në disproporcion me të ardhurat e tyre”, thotë ai. Përjashtimi nga taksat gjithashtu nuk e rëndon AHV-në.

Të ardhurat e munguara “mund të kursehen lehtësisht në ndihmë për zhvillim”. Shteti tani duhet “të shikojë fillimisht njerëzit e tij”, tha Bernese. Ai shpreson se politikanët nga partitë e tjera do të mbajnë mbështetjen e tyre të mëparshme “dhe kështu do të lehtësojnë në mënyrë kuptimplotë barrën mbi pensionistët tanë”.

Nëse propozimi refuzohet këtë javë siç pritej, pensionet do të vazhdojnë të tatohen plotësisht si të ardhura. Administrata Federale e Taksave kohët e fundit argumentoi se pensionet janë një zëvendësim për të ardhurat e fituara.

Një zëdhënës vuri në dukje se kontributet në AHV mund të zbriten nga taksat gjatë punës. Prandaj, pensionet e paguara pas daljes në pension do të “tatohet me të drejtë në kuptimin e taksimit të mëvonshëm”./20minuten