Bizneset Vende Pune Ofertat

Të flesh me drita ndezur: E dobishme apo e dëmshme?

Të flesh me drita ndezur: E dobishme apo e dëmshme?

16.11.2023 Shëndeti

Si fëmijë, ju mund të mbani mend se keni dëgjuar “dritat e fikur” si një mënyrë për t’ju thënë se ishte koha për të shkuar në shtrat. Megjithatë, fikja e dritave para gjumit është shumë më tepër se një frazë e zakonshme para gjumit. Në fakt, vendimi për të fikur dritat – ose për t’i lënë ato të ndezura – mund të ndikojë në shëndetin tuaj.

Megjithatë, problemi qëndron përtej dritave dhe llambave të tavanit. Drita na rrethon nga burime të shumta, duke përfshirë dritat e rrugëve, televizorët dhe dritën blu të emetuar nga pajisjet tona elektronike, si celularët, kompjuterët dhe tabletët.

Gjumi me çdo dritë të ndezur konsiderohet i dëmshëm për të pushuar mirë gjatë natës. Më pas, mungesa e gjumit cilësor mund të çojë në pasoja të shumta shëndetësore. Nëse po mendoni të lini një dritë të ndezur para gjumit, merrni parasysh pasojat e mëposhtme.

Efektet anësore të gjumit me drita ndezur
Ekspozimi ndaj dritës gjatë gjumit e bën të vështirë për trurin tuaj që të arrijë gjumë më të thellë. Sa më shumë gjumë i cekët ose i lehtë të bëni natën, aq më shumë ndikohen negativisht lëkundjet (aktiviteti) i trurit që ju lejojnë të arrini në faza më të thella të gjumit.

Përveç kushteve që ndikojnë drejtpërdrejt në trurin tuaj, mungesa e gjumit të thellë nga ekspozimi ndaj dritës është lidhur gjithashtu me efektet anësore të mëposhtme.

Depresioni

Gjumi me drita të ndezura është i lidhur me depresionin. Drita blu nga pajisjet elektronike mund të ketë efektet më të këqija në disponimin tuaj.

Mungesa e gjumit mund të shkaktojë gjithashtu humor dhe nervozizëm. Fëmijët që nuk flenë mjaftueshëm mund të jenë më hiperaktivë.

Obeziteti

Një studim mbi gratë zbuloi se obeziteti ishte më i përhapur tek ato që flinin me televizor ose dritë ndezur.

Pjesëmarrësit e studimit kishin gjithashtu 17 për qind më shumë gjasa për të fituar rreth 11 kilogramë në 1 vit. Dritat e ndezura jashtë dhomës u zbuluan se nuk ishin aq të mëdha në krahasim me burimet e dritës brenda dhomës së gjumit.

Një faktor në mungesën e obezitetit të shkaktuar nga gjumi mund të jetë marrja e ushqimit. Studimet kanë treguar se sa më pak të flini, aq më shumë ushqim do të hani ditën tjetër. Kjo mund të ndikojë gjithashtu në kohën e vakteve tuaja – ngrënia vonë gjatë natës mund të çojë në shtim në peshë.

Aksidentet

Mungesa e gjumit cilësor ju bën më pak vigjilent ditën tjetër. Kjo mund të jetë veçanërisht e rrezikshme nëse drejtoni një makinë ose një lloj tjetër makinerie.

Rritja e rrezikut të sëmundjeve kronike

Nëse drita vazhdon të ndërhyjë në gjumin tuaj për një kohë të gjatë, mund të jeni në një rrezik të shtuar të sëmundjeve të caktuara kronike, pavarësisht nëse keni obezitet apo jo. Këto përfshijnë presionin e lartë të gjakut (hipertension), sëmundjet e zemrës dhe diabetin e tipit 2.

A ka përfitime për të fjetur me drita ndezur?

Gjumi me drita ndezur mund të jetë i dobishëm nëse po përpiqeni të bëni një sy gjumë të shpejtë gjatë ditës dhe nuk dëshironi të bini në një gjumë të thellë. Sidoqoftë, kjo teknikë ende nuk i përshtatet cilësisë së gjumit.

Dritat e natës dhe burimet e tjera të dritës mund të jenë të dobishme për fëmijët e vegjël që mund të kenë frikë nga errësira. Ndërsa fëmijët rriten, është e rëndësishme të filloni t’i largoni ata nga burimet e dritës gjatë natës, në mënyrë që të arrijnë një gjumë më të mirë.

Në përgjithësi, rreziqet e gjumit me dritat e ndezura tejkalojnë çdo përfitim të mundshëm.

Efekti i dritës në ciklet gjumë-zgjim

Ndonëse mund të duket sikur nuk keni kohë për shumë gjumë, marrja e sasisë së duhur – dhe cilësisë së duhur – të mbylljes së syve gjatë natës do të diktojë shëndetin tuaj, si në afat të shkurtër ashtu edhe në të ardhmen.

Kur ekspozoheni ndaj dritës gjatë natës, ritmi cirkadian i trupit tuaj humbet. Si rezultat, truri juaj prodhon më pak hormone melatonine që përndryshe ju lejojnë të përgjumeni.

Ekspozimi i dritës para ose gjatë gjumit mund ta bëjë të vështirë rënien dhe qëndrimin në gjumë, sepse truri juaj nuk do të prodhojë mjaftueshëm melatonin që nxit gjumin.

Edhe nëse arrini të bini në gjumë me drita të ndezura në dhomën tuaj të gjumit, mund të mos bëni gjumë të mjaftueshëm me lëvizje të shpejta të syve (REM). Faza tjetër e gjumit është jo-REM, e cila përfshin gjumin e lehtë dhe gjumin e thellë.

Ndërsa gjumi i lehtë është gjithashtu i rëndësishëm, mos shpenzimi i mjaftueshëm i kohës në dy ciklet e tjera të gjumit nuk do t’ju lejojë të merrni përfitimet e plota të një gjumi të mirë të natës.

Truri juaj duhet të shpenzojë rreth 90 minuta në çdo cikël.

Si mund ta mbroni shëndetin tuaj?

Është thelbësore që njerëzit të shmangin ose minimizojnë sasinë e ekspozimit të dritës që marrin gjatë gjumit.

Hijet ose maskat e syve janë një opsion i mirë për të kufizuar sasinë e ndriçimit të jashtëm ndaj të cilit jeni të ekspozuar.

Nëse keni nevojë të përdorni një dritë për çfarëdo arsye, atëherë përdorimi i llambave inteligjente dhe vendosja e tyre në një nuancë të kuqe mund të jetë alternativa juaj më e mirë.

Përdorimi i dritës së kuqe orët para gjumit mund të mbështesë një gjumë më të shëndetshëm.

Studimet tregojnë efektivitetin e ekspozimit të terapisë me dritën e kuqe në rritjen e niveleve të melatoninës – një hormon i lidhur me kontrollin e gjumit – dhe rritjen e cilësisë së gjumit.

Fabrika e Mobileve "TE NASERI"

Mobilo shtëpinë sot dhe paguaj me këste deri në 12 MUAJ.
A është mirë të pini kafe kur jeni të sëmurë?

A është mirë të pini kafe kur jeni të sëmurë?

Kafeja është një pije e njohur në ditët e sotme. Megjithatë, a mund të pini kafe kur jeni të sëmurë? Pirja e kafesë ka të mirat dhe të këqijat e saj në varësi të gjendjes që keni.

Kafeja ju bën të ndiheni më energjikë

Kafeja me kafeinë ndihmon të zgjohen shumë njerëz në mëngjes. Për shumë konsumues të kafesë, energjia është një nga përfitimet kryesore të kafesë, si dhe një arsye pse mund të zgjidhni të pini kafe kur jeni të sëmurë.
Për shembull, kafeja mund t’ju ndihmojë të qëndroni zgjuar nëse ndiheni të plogësht ose të lodhur.
Gjithashtu, nëse keni një ftohje të lehtë, kafeja mund t’ju shërojë gjatë ditës pa shkaktuar ndonjë efekt anësor të rëndësishëm.

Kafeja mund të shkaktojë dehidrim dhe diarre

Kafeja gjithashtu mund të shkaktojë disa efekte negative. Kafeina në kafe është diuretike, që do të thotë se mund të nxjerrë lëngje nga trupi juaj dhe t’ju bëjë të ekskretoni më shumë në urinë ose jashtëqitje.

Në disa njerëz, pirja e kafesë mund të çojë në dehidrim për shkak të diarresë ose rritjes së urinimit. Megjithatë, disa studiues vërejnë se sasitë e moderuara të kafeinës si 2 filxhanë kafe në ditë nuk kanë asnjë efekt domethënës në ekuilibrin e lëngjeve.

Në fakt, konsumuesit e rregullt të kafesë kanë më shumë gjasa të mësohen me efektin diuretik të kafesë, deri në atë pikë sa nuk u shkakton atyre ndonjë problem me ekuilibrin e lëngjeve.
Nëse jeni të sëmurë, a mund të pini kafe? Kur jeni të sëmurë me simptoma të të vjellave ose diarresë – ose nëse keni grip, ftohje të rëndë ose helmim nga ushqimi, duhet të shmangni kafen dhe të zgjidhni lëngje dhe elektrolite shtesë.

Disa shembuj të pijeve më hidratuese përfshijnë ujin, pijet sportive ose lëngjet e holluara të frutave.
Megjithatë, nëse jeni një konsumues i rregullt i kafesë, mund të vazhdoni të pini kafe pa rritur rrezikun e dehidrimit kur jeni të sëmurë.

Kafeja mund të irritojë ulçerat e stomakut

Kafeja është acidike, kështu që mund të irritojë stomakun tek disa njerëz, të tillë si ata me ulçera aktive të stomakut ose probleme të tretjes të lidhura me acidin.

Sipas një studimi në 302 persona me ulçerë në stomak, më shumë se 80% e rasteve raportuan një rritje të dhimbjes së barkut dhe simptomave të tjera pas pirjes së kafesë.

Megjithatë, një studim tjetër i 8,000 njerëzve nuk gjeti asnjë lidhje midis marrjes së kafesë dhe ulçerës së stomakut ose problemeve të tjera gastrointestinale të lidhura me traktin gastrointestinal, si ulçera e zorrëve ose refluksi i acidit.

Lidhja mes kafesë dhe ulçerës në stomak nuk duket të jetë e qëndrueshme. Nëse zbuloni se kafeja shkakton ose përkeqëson ulcerat në stomak, duhet ta shmangni atë ose të kaloni në kafe të ftohtë, më pak acid.

Kafeja ndërvepron me disa barna

Kafeja gjithashtu ndërvepron me disa medikamente, kështu që duhet të shmangni kafenë nëse merrni një nga këto. Në veçanti, kafeina mund të përmirësojë efektet e barnave stimuluese si pseudoefedrina, e cila përdoret zakonisht për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të ftohjes dhe gripit. Ai gjithashtu mund të ndërveprojë me antibiotikët që mund të merrni nëse keni një infeksion bakterial të çdo lloji.

Përsëri, të varurit e rregullt nga kafeja mund t’i tolerojnë këto droga ndërsa pinë kafe, pasi trupat e tyre mësohen me efektet e saj.

Sidoqoftë, duhet të flisni me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të zgjidhni të pini kafe me këto ilaçe. Një tjetër mundësi është të pini kafe pa kafe gjatë marrjes së këtyre ilaçeve, pasi kafeina në kafe është ajo që shkakton këto ndërveprime. Ndërsa kafeja pa kafeinë nuk përmban kafeinë, nuk ka gjasa të shkaktojë ndërveprime me ilaçet.

Edhe pse konsumimi i moderuar i kafesë është zakonisht i padëmshëm tek të rriturit e shëndetshëm, pirja e kafesë kur jeni të sëmurë mund të shkaktojë disa efekte të dëmshme. Pirja e kafesë është e mirë nëse keni një të ftohtë ose një sëmundje të lehtë, por sëmundjet më të rënda të shoqëruara me të vjella ose diarre mund të çojnë në dehidrim.
Megjithatë, nëse jeni një konsumues i rregullt i kafesë, mund të vazhdoni të pini kafe gjatë sëmundjeve më të rënda pa efekte anësore. Mund ta kufizoni edhe kafen nëse vëreni se shkakton ulçerë në stomak.
Së fundi, duhet të shmangni edhe kafen – ose kafenë me kafeinë kur jeni duke marrë ndonjë medikament që mund të ndërveprojë me kafeinën, të tilla si pseudoefedrina ose antibiotikët. Është mirë që të konsultoheni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë shqetësim për të pirë kafe gjatë kohës që jeni të sëmurë.

Si ndikon ndryshimi i klimës në shëndetin e njeriut?

Si ndikon ndryshimi i klimës në shëndetin e njeriut?

Ndryshimet klimatike ndikojnë në shëndetin e njeriut në mënyra të ndryshme. Ndryshimet ekstreme në mot dhe mjedis mund të rrisin problemet ekzistuese shëndetësore, si dhe të krijojnë të reja.

Ekstremet e motit dhe temperaturës, rritja e ndotjes dhe toksinave mjedisore dhe ndryshimet në sigurinë ushqimore mund të shkaktojnë probleme të shëndetit fizik dhe mendor.

Ndryshimet klimatike po ndikojnë në disa nga faktorët thelbësorë që ndikojnë në shëndetin e njeriut, duke përfshirë:

siguria e strehimit

cilësinë e ajrit

cilësinë, sigurinë dhe furnizimin me ujë të pijshëm

disponueshmëria e ushqimit

nivelet e të ushqyerit në ushqim

Ndërsa ndryshimi i klimës përparon, studiuesit presin një rritje të çështjeve shëndetësore të lidhura.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), studiuesit parashikojnë se disa efekte të ndryshimeve klimatike do të kontribuojnë në një rritje prej rreth 250,000 vdekjesh në vit, ndërmjet viteve 2030 dhe 2050 nga kushte të tilla si:

stresi i nxehtësisë

kequshqyerja

diarreja

malaria

Ndryshimet klimatike mund të kontribuojnë gjithashtu në migrim, pasi faktorë të tillë si thatësira dhe rënia e rezervave të peshkut mund të bëjnë që popullsia rurale të zhvendoset në qendrat urbane.

Gjendjet shëndetësore që mund të çojnë në cilësi të dobët të gjumit

Gjendjet shëndetësore që mund të çojnë në cilësi të dobët të gjumit

Problemet afatgjata të gjumit mund të kenë një ndikim të madh në cilësinë e jetës dhe shëndetin e përgjithshëm. Prandaj, nëse keni probleme me gjumin për një kohë të gjatë, duhet të shkoni te mjeku për ta zbuluar shkakun e vërtetë.

Gjumi cilësor dhe i rregullt është i rëndësishëm për funksionimin normal të trurit, por edhe për funksione të tjera në trup. Një raport i publikuar nga Harvard Health rendit gjashtë probleme befasuese shëndetësore që mund ta bëjnë gjumin të vështirë.

Diabeti

Diabeti është një sëmundje serioze që prek një numër të madh njerëzish në botë. Megjithatë, shumë njerëz jetojnë me diabet pa e ditur, sepse ende nuk janë diagnostikuar.

Sipas hulumtimeve, njerëzit me diabet, nivelet e sheqerit në gjak të të cilëve nuk janë nën kontroll, mund të kenë probleme që e bëjnë të vështirë gjumin. Këto probleme përfshijnë djersitje gjatë natës dhe urinim të shpeshtë.

Pamjaftueshmëria e zemrës

Pamjaftueshmëria e zemrës ndodh kur zemra nuk mund të pompojë gjak në mënyrë të barabartë. Edhe pse më së shpeshti diagnostikohet te të moshuarit, ekziston mundësia që edhe të rinjtë ta kenë atë.

Kjo gjendje mund të çojë në një grumbullim të lëngjeve rreth mushkërive. Ata që vuajnë nga ky problem mund të zgjohen gjatë natës duke ndier frymëzënie, sepse lëngjet grumbullohen në mushkëri ndërsa janë shtrirë.

Artriti

Artriti është gjendje që shkakton dhimbje dhe inflamacion në nyjat e trupit. Mund ta bëjë të vështirë për njerëzit të bien në gjumë dhe të përshtaten kur ndryshojnë pozicionin. Përveç kësaj, ilaçet e përdorura për trajtimin e artritit mund të shkaktojnë gjithashtu pagjumësi.

Sëmundjet e veshkave

Kjo gjendje mjekësore ndodh kur veshkat nuk filtrojnë mjaftueshëm substanca të dëmshme nga gjaku. Kjo do të thotë se këto substanca të dëmshme mbeten në trup, gjë që mund të çojë në pagjumësi ose të ashtuquajturën sindromën e këmbëve të shqetësuara.

Urinimi gjatë natës

Urinimi i natës ose nokturia ndodh kur pini më shumë ujë para se të shkoni në shtrat. Nuk është e rrezikshme nëse një person ngrihet për të urinuar deri në tri herë gjatë natës, por gjendja bëhet serioze nëse shkoni në tualet më shumë se pesë herë në një natë.

Sëmundjet e gjëndrës tiroide

Hipertiroidizmi ose gjëndra tiroide tepër aktive mund të shkaktojë probleme me gjumin. Kjo sëmundje stimulon tepër sistemin nervor, për shkak të të cilit mund të shqetësoheni dhe do ta keni më të vështirë të flini.

Lami Palace Gastronomi Rr. Brigada 123, Shirokë, Suharekë,
Kosovë
Print House Reklama/Shtyp Rr. Bajram Curri - Suharekë,
Kosovë
Prime Led Sh.p.k Marketing / Web Brigada.123,
Kosovë
Theranda Basket OJQ Sport Rr Brigada 123,
Kosovë
Arkitekturë dhe Dizajn
Architecture/ Interior Design
Suharekë4 vende28 ditë

Fabrika e Mobileve "TE NASERI"

Mobilo shtëpinë sot dhe paguaj me këste deri në 12 MUAJ.

New Born Master

Kualifikohu për KODIN 95 në Maribor-Slloveni për kategorinë C, CE, D!

Fabrika e Mobileve "TE NASERI"

Mobilo shtëpinë deri në 10,000 € me mundësi pagese deri në 36 muaj.
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë