Përfitimet shëndetësore të leximit të librave

26.01.2024

Nivelet e stresit, depresionit dhe ankthit janë veçanërisht të larta në botën e sotme plot tension. Mund të jetë e vështirë të gjesh kohë për t’u kujdesur për veten dhe veçanërisht e vështirë të gjesh kohë për aktivitete të kohës së lirë si leximi. Megjithatë, ia vlen të përpiqeni ta përshtatni leximin në jetën tuaj, […]

Përfitimet shëndetësore të leximit të librave Foto: Ilustrim

Nivelet e stresit, depresionit dhe ankthit janë veçanërisht të larta në botën e sotme plot tension. Mund të jetë e vështirë të gjesh kohë për t’u kujdesur për veten dhe veçanërisht e vështirë të gjesh kohë për aktivitete të kohës së lirë si leximi. Megjithatë, ia vlen të përpiqeni ta përshtatni leximin në jetën tuaj, pasi leximi i vazhdueshëm mund të përfitojë shëndetin tuaj.

Pse leximi i librave është i mirë për ju?

Leximi i librave mund të ofrojë shumë përfitime për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Ndërsa këto përfitime kryesisht ndihmojnë trurin, ato gjithashtu mund të përfitojnë trupin tuaj.

Leximi redukton stresin dhe ankthin. Stresi dhe ankthi në SHBA janë në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, ndërsa ne vazhdojmë të ndjejmë efektet e pandemisë COVID-19. Një sondazh i vitit 2022 i kryer nga Shoqata Psikologjike Amerikane zbuloi se:

 • 27% e të anketuarve thanë se shumica e ditëve ndiheshin aq të stresuar sa nuk mund të funksiononin
 • Faktorët stresues përfshinin inflacionin, dhunën dhe krimin, politikën dhe klimën racore
 • 76% thanë se e ardhmja e SHBA ishte një burim stresi
 • Gratë e moshës 18-34 vjeç raportuan më shumë stres sesa gratë dhe burrat e moshuar
 • 76% raportuan se stresi ndikonte në shëndetin e tyre fizik

Leximi është një metodë e shkëlqyer për të reduktuar stresin. Një studim i vitit 2009 nga Mindlab International në Universitetin e Sussex zbuloi se leximi ishte në gjendje të reduktonte nivelet e stresit me 68%. Kjo e bëri atë më efektiv se aktivitetet e tjera qetësuese si shëtitja ose dëgjimi i muzikës.

Në përgjithësi, aktivitetet medituese që ju detyrojnë të përqendroheni në një detyrë të vetme mund të zvogëlojnë stresin. Leximi ka përfitimin e shtuar për të angazhuar mendjen tuaj dhe duke e detyruar trurin tuaj të jetë krijues, në mënyrë që të mund ta imagjinoni historinë ndërsa lexoni. Dr. David Lewis, i cili kreu studimin e vitit 2009, shpjegon se leximi është “një angazhim aktiv i imagjinatës pasi fjalët në faqen e printuar stimulojnë kreativitetin tuaj dhe ju bëjnë të hyni në atë që është në thelb një gjendje e ndryshuar e ndërgjegjes”.

Leximi lufton rënien mendore dhe demencën. Demenca është një term i përgjithshëm për rënien mendore që përfshin vështirësi në të menduarit, të kujtuarit ose marrjen e vendimeve. Demenca prek kryesisht të moshuarit. Në vitin 2014, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vlerësuan se kishte pesë milionë të rritur që jetonin me demencë dhe ata presin që ky numër të rritet në 14 milionë deri në vitin 2060. 

Studime të shumta kanë treguar një lidhje midis leximit dhe shëndetit të trurit. Studimet tregojnë vazhdimisht se pjesëmarrja në aktivitete që angazhojnë trurin tuaj, duke përfshirë leximin, mund të ndihmojë në uljen e mundësisë së zhvillimit të demencës.

 • Një studim i botuar në vitin 2010 vlerësoi 942 të rritur për të përcaktuar nëse pjesëmarrja në hobi ul rrezikun e tyre të çmendurisë. Studimi zbuloi se gati 54% e atyre që nuk kishin dementi lexonin libra në mënyrë të vazhdueshme, ndërsa vetëm rreth 39% e atyre që kishin dementi lexonin libra vazhdimisht.
 • Një studim i publikuar në vitin 2013 vlerësoi aktivitetin njohës të 1651 pjesëmarrësve mbi moshën 55 vjeç. Studimi zbuloi se ata që u angazhuan në detyra stimuluese mendore si leximi dhe shkrimi gjatë gjithë jetës së tyre kishin një shkallë shumë më të ngadaltë të rënies mendore, edhe kur truri i tyre tregoi shenjat e dëmtimit.
 • Një studim i publikuar në vitin 2010 përfshinte studime të shumta vëzhguese mbi pjesëmarrësit mbi moshën 60 vjeç dhe ndikimin e aktiviteteve njohëse të kohës së lirë, duke përfshirë leximin, në tru. Pesë nga gjashtë studime treguan se fillimi i këtyre aktiviteteve në moshën e mesme të rritur zvogëlonte rrezikun e demencës, ndërsa gjashtë nga shtatë studime treguan se fillimi i këtyre aktiviteteve në fund të jetës reduktonte gjithashtu rrezikun e demencës.

Leximi është terapeutik për shëndetin tuaj mendor.  Sëmundja mendore është një nga krizat më të rëndësishme mjekësore me të cilat përballen amerikanët. Sëmundja mendore i referohet kushteve të shëndetit mendor që ndikojnë në sjelljen, disponimin dhe të menduarit tuaj, të tilla si varësia, ankthi, depresioni, çrregullimet e humorit dhe skizofrenia. 

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor, në vitin 2020:

 • Gati 20% e të rriturve (52.9 milionë njerëz) në SHBA jetonin me një sëmundje mendore
 • Vetëm 46% e të rriturve me sëmundje mendore morën shërbime të shëndetit mendor
 • 5.6% e të rriturve në SHBA (14.2 milionë njerëz) kishin një gjendje të shëndetit mendor që ndërhynte rëndë në jetën e përditshme
 • Rreth 49.5% e adoleshentëve amerikanë të moshës 13-18 vjeç jetonin me sëmundje mendore
 • Rreth 21 milionë të rritur në SHBA dhe 4.1 milionë adoleshentë të moshës 12-17 vjeç kishin të paktën një episod të madh depresiv
 • 19.1% e të rriturve në SHBA kishin një çrregullim ankthi dhe 31.9% e adoleshentëve të moshës 13-18 vjeç kishin një çrregullim ankthi

Reduktimi i stresit që ofron leximi mund të ndihmojë jashtëzakonisht kur tashmë jeni duke luftuar me shëndetin tuaj mendor. Por përfitimet e leximit shtrihen përtej kësaj, deri në pikën që disa mjekë e përshkruajnë leximin si pjesë e terapisë së shëndetit mendor. Kjo quhet biblioterapi.

Çfarë është Biblioterapia?

Biblioterapia është një praktikë që përdor librat si pjesë të terapisë. Profesioni juaj i shëndetit mendor zgjedh një libër, trillim ose jofiction, dhe ndërsa e lexoni librin, ju e diskutoni atë së bashku. Për shkak se biblioterapia zakonisht përdoret me forma të tjera terapie, është e vështirë të gjykohet saktësisht se sa efektive është, por përfitimet e treguara nga biblioterapia përfshijnë:

 • Zhvillimi i empatisë
 • Rritja e vetëdijes
 • Rritja e dhembshurisë
 • Promovimi i zgjidhjes së problemeve

Sa duhet të lexoni?

Nuk ka shumë të dhëna se sa duhet të lexojnë njerëzit çdo ditë. Studimi i vitit 2009 që mat leximin dhe stresin tregoi se vetëm gjashtë minuta lexim në ditë mund të ulë nivelin e stresit. Studimi i vitit 2010 për hobi dhe demencën tregoi se rezultatet më të mira vinin nga pjesëmarrja në hobi për të paktën një orë në ditë. 

Ju nuk dëshironi të shtoni stres në jetën tuaj duke u përpjekur të vendosni një sasi të caktuar leximi në orarin tuaj të zënë çdo ditë. Në vend të kësaj, gjeni vende ku mund ta përshtatni atë dhe rregulloni ku të mundeni.