Përfitimet shëndetësore nga vitamina A

06.01.2021

Një dietë e shëndetshme është ajo që përmban të gjitha lëndët ushqyese dhe mineralet e kërkuara nga trupi, në sasitë që trupi ka nevojë për to. Shumica e vitaminave kanë disa role të rëndësishme që luajnë, dhe secila prej tyre është e nevojshme për ne për të ruajtur shëndetin e mirë. Vitamina A zakonisht njihet […]

Përfitimet shëndetësore nga vitamina A Foto: Ilustrim

Një dietë e shëndetshme është ajo që përmban të gjitha lëndët ushqyese dhe mineralet e kërkuara nga trupi, në sasitë që trupi ka nevojë për to.

Shumica e vitaminave kanë disa role të rëndësishme që luajnë, dhe secila prej tyre është e nevojshme për ne për të ruajtur shëndetin e mirë.

Vitamina A zakonisht njihet si e dobishme për shikimin. Por studimet e fundit tregojnë se vitamina A mund të ndihmojë gjithashtu në djegien e dhjamit të tepërt.

Kërkimi, i botuar në revistën Molecular Metabolism në Shtator 2020, deklaroi se nivelet e vitaminës A rriten në trup kur ndodhen rreth temperaturave të ftohta të ambientit. Kjo ndihmon që indet e dhjamit të keq (indet e bardha dhjamore) të shndërrohen në indet dhjamore të mira (indet dhjamore kafe).

Gjatë këtij konvertimi, ka shumë djegie të dhjamit dhe prodhim të nxehtësisë në trup. Shkencëtarët nga Divizioni i Endokrinologjisë dhe Metabolizmit në MedUni Vienna zbuluan se kur trupi i një njeriu ose miu është i ekspozuar ndaj atmosferës më të freskët, vitamina A ndihmon trupin të përdorë indet e bardha dhjamore për të gjeneruar energji dhe nxehtësi në trup, duke e lejuar kështu që të konvertohet ne ind dhjamor kafe.

Shkencëtarët besojnë se këto zbulime mund të jenë në gjendje të ndihmojnë me problemin e mbipeshes në mënyrë më efektive.

Përfitimet e vitaminës A

Përveç djegies së dhjamit shtesë nga trupi, këtu janë disa përfitime të tjera shëndetësore të konsumimit të vitaminës A:

1. Eliksir për sytë

Vitamina A është një lëndë ushqyese thelbësore për ruajtjen e shikimit të shëndetshëm. Besohet se vitamina ndihmon në shndërrimin e dritës në sinjale elektrike dhe dërgimin e saj në tru, i cili më pas përpunon imazhin dhe na lejon të shohim gjërat. Vitamina A është jashtëzakonisht e nevojshme për të parandaluar sëmundjet e syve të tilla si verbëria e natës apo edhe degjenerimi makular i lidhur me moshën.

Verbëria e natës është një gjendje në të cilën dikush është në gjendje të shohë gjatë ditës, por jo gjatë natës.

Degjenerimi makular i lidhur me moshën është një nga shkaqet kryesore të verbërisë në disa vende. Sidoqoftë, konsumi i vitaminës A mund të ndihmojë në parandalimin dhe ngadalësimin e procesit të degjenerimit makular me moshën.

Prona antioksiduese e vitaminës A gjithashtu parandalon dëmtimin e syve që zakonisht shihet tek njerëzit mbi moshën 50 vjeç.

2. Forcon sistemin imunitar

Hasshtë zbuluar se vitamina A ndihmon në forcimin e sistemit imunitar të trupit duke ruajtur funksionimin e duhur të barrierave mukoze të pranishme në sy, hundë dhe zorrë. Këto pengesa ndihmojnë në parandalimin e hyrjes së infeksioneve në organet vitale. Studimet kanë treguar se vitamina A mund të ndihmojë në prodhimin e qelizave të bardha të gjakut, të cilat janë qelizat imune primare që veprojnë sa herë që ndonjë patogjen i huaj hyn në trup.

3. Përmirëson shëndetin e kockave

Disa studime kanë zbuluar se njerëzit që kanë nivele të ulëta të vitaminës A në trupin e tyre janë më të prirur ndaj frakturave. Vitamina A konsiderohet gjithashtu një lëndë ushqyese thelbësore për rritjen e shëndetshme të kockave tek fëmijët.

Burimet e vitaminës A

Vitamina A është në dispozicion në dy forma. Vitamina A e paraformuar, e quajtur retinol gjendet në produktet shtazore ndërsa pro-vitamina A gjendet në produktet me bazë bimore. Pro-vitamina A më e njohur është beta karotina. Beta karotina shndërrohet në vitaminë A sapo metabolizohet në trup.

Disa burime të vitaminës A të paraformuar janë:

Qumësht i fortifikuar, Gjizë, Vezët, Mish, Djathë, Mishi i organeve si mëlçia dhe veshkat, Vaj peshku dhe Krem.

Burime të mira të karotenit beta janë perimet me gjethe të verdha, të kuqe dhe jeshile, të tilla si karota, spinaqi, piper zile (me ngjyrë të verdhë, jeshile dhe të kuqe) dhe patatet e ëmbla.