Si po ndryshojnë rregullat e imigracionit në Gjermani këtë nëntor?

21.10.2023

Faza e parë e ligjit gjerman për punëtorët e kualifikuar do të hyjë në fuqi këtë nëntor, duke ofruar rrugë më të thjeshta për profesionistët e kualifikuar për të jetuar dhe punuar në vend. Këto janë ndryshimet kryesore që duhet të dini. Ndryshimet e reja gjithëpërfshirëse të Gjermanisë në ligjin e imigracionit janë pritur shumë […]

Si po ndryshojnë rregullat e imigracionit në Gjermani këtë nëntor? Foto: Ilustrim

Faza e parë e ligjit gjerman për punëtorët e kualifikuar do të hyjë në fuqi këtë nëntor, duke ofruar rrugë më të thjeshta për profesionistët e kualifikuar për të jetuar dhe punuar në vend.

Këto janë ndryshimet kryesore që duhet të dini.

Ndryshimet e reja gjithëpërfshirëse të Gjermanisë në ligjin e imigracionit janë pritur shumë që kur u shpallën nga qeveria e koalicionit në vitin 2022.

Me reformat e reja, koalicioni i udhëhequr nga socialdemokratët, i cili qeveris së bashku me të Gjelbrit dhe Demokratët e Lirë, dëshiron të forcojë numrin e imigracionit dhe të trajtojë mungesën e madhe të fuqisë punëtore në vend.

Synimi për ta bërë Gjermaninë një vend imigrimi ka bërë që ministrat të kthehen në tabelën e hartimit të një pjese të legjislacionit që u ndryshua për herë të fundit pak para shpërthimit të pandemisë: Ligji i Imigrimit të Punëtorëve të Aftë.

Si pjesë e planeve më të fundit, Kartat Blu do të jenë më të lehta për t’u marrë për njerëzit me paga më të ulëta në një gamë të gjerë profesionesh, do të ketë rregulla më fleksibile për bashkimin familjar dhe do të jetë një vizë e re për punëkërkuesit e bazuar në pikë e njohur si Karta e Mundësisë.

Këto ndryshime morën dritën e gjelbër përfundimtare nga parlamenti në muajin korrik, dhe reformat tani janë vendosur të hyjnë në fuqi në tre faza, me ndryshimet e rregullave të para që do të zbatohen nga nëntori. Dy faza të tjera do të pasojnë në muajin mars, kur Karta e Mundësisë do të hyjnë në fuqi – dhe qershor 2024, përcjell albinfo.ch.

Këtu është një përmbledhje e asaj që po ndryshon për punëtorët e huaj të kualifikuar nga nëntori i këtij viti.

Lehtësimi i kërkesave për kartën blu

Një nga rrugët më të njohura për t’u zhvendosur në Gjermani si punëtor i kualifikuar është nëpërmjet skemës së Kartës Blu të BE-së, e cila ofron leje pune për njerëzit në profesione të ndryshme që tradicionalisht kanë paga më të larta.

Qeveria ka njoftuar se në nëntor do të prezantojë një “Kartë të re Blu të BE-së”, e cila do ta bëjë shumë më të lehtë marrjen e këtij dokumenti të kërkuar, si dhe do t’u japë mbajtësve të kartonit blu të drejta më të mëdha lëvizshmërie dhe bashkim më të lehtë familjar.

Këtu janë katër mënyrat kryesore për të ndryshuar Kartën Blu:

Pragu më i ulët i pagës

Aktualisht, shumica e punëtorëve që shpresojnë të marrin një kartë blu duhet të marrin të paktën 58,400 € në vit para taksave, me fjalë të tjera, shumë mbi të ardhurat mesatare – megjithëse punëtorët në fusha me kërkesa të larta si IT, matematika, shkencat natyrore, inxhinierisë dhe mjekësisë, lejohet të kenë pagë prej 45,552 €.

Nga nëntori, kjo do të ulet në mënyrë dramatike. Pas kësaj date, kërkesat e pagave do të lidhen me të ashtuquajturin tavan të vlerësimit të kontributeve pensionale. Në të ardhmen, kufijtë e pagave për Kartonin Blu do të vendosen në 45.3 për qind të tavanit të kontributeve pensionale për punëtorët e kërkuar në profesionet e “bllokut” dhe 50 për qind për të gjithë të tjerët.

Kjo do të thotë se në vitin 2023, njerëzit në profesione të kërkuara si matematika, kujdesi shëndetësor dhe IT do t’ia dalin me një pagë prej 39,682€, ndërsa të gjithë punëtorët e tjerë do të duhet të fitojnë më shumë se 43,800€ për t’u kualifikuar.

Më shumë njerëz do të kenë të drejtë

Aktualisht, njerëzve në profesionet “e ngushta”, pra atyre me mungesat më të rënda të fuqisë punëtore – u jepen të drejta të veçanta kur aplikojnë për një kartë blu të BE-së. Megjithatë, përkufizimi i një profesioni të ngushtë mbetet mjaft i ngushtë, me vetëm IT, mjekësinë njerëzore, matematikën, inxhinierinë dhe shkencën që bëjnë pjesë.

Kjo së shpejti do të zgjerohet ndjeshëm për të përfshirë infermierët, mësuesit, farmacistët, veterinerët, dentistët, menaxherët e shërbimeve profesionale dhe njerëzit në prodhim, miniera ose ndërtim. Kjo do të thotë se këto grupe gjithashtu do të kenë të drejtë për një karton blu me pagë më të ulët prej 39,682€.

Të drejtat e lirisë së lëvizjes

Personat që kanë një kartë blu nga një vend tjetër i BE-së do të mund të vijnë në Gjermani deri në 90 ditë në udhëtime të lidhura me punën pa pasur nevojë për vizë. Përveç kësaj, njerëzit që kanë jetuar në një vend tjetër të BE-së me një kartë blu për të paktën një vit do të jenë në gjendje të jetojnë dhe punojnë në Gjermani për një kohë të gjatë pa pasur nevojë për vizë. Në vend të kësaj, ata thjesht do të duhet të aplikojnë për një kartë blu gjermane të BE-së pranë autoritetit të të huajve të tyre vendas (Ausländerbehörde).

Ribashkim i thjeshtë i familjes

Nëse anëtarët e familjes kanë kaluar tashmë një herë procesin e aplikimit për vizë ribashkimi, nuk do të duhet ta përsërisin më këtë proces të mundimshëm në Gjermani. Kjo për shkak se familjet e mbajtësve të kartonit blu të BE-së që kanë jetuar me ta në një shtet tjetër anëtar mund të përdorin këtë leje të mëparshme për të jetuar dhe punuar në Gjermani pa aplikuar për një vizë të re. Përveç kësaj, ata nuk do të duhet të dëshmojnë hapësirë të mjaftueshme jetese ose mjete për të mbajtur veten.

Më shumë fleksibilitet për punëtorët e kualifikuar

Megjithëse ky ndryshim ka marrë shumë më pak bujë sesa ndryshimet e Kartonit Blu ose Karta e Mundësisë e bazuar në pikë, ai mund të përfundojë të jetë një nga ndryshimet më domethënëse në legjislacion.

Nga nëntori, personat me kualifikime profesionale ose akademike mund të shkojnë dhe të punojnë në Gjermani nëse plotësojnë të gjitha kërkesat – por më e rëndësishmja, ata nuk duhet të punojnë më në një fushë që lidhet me atë që kanë studiuar. Pra, dikush me një diplomë të shkencave natyrore, për shembull, mund të marrë një punë programimi, ose një student i shkencave humane mund të kalojë në një rol drejtues.

Duke folur në një intervistë të fundit për thelocal.de, avokati i imigracionit Sven Hasse shpjegoi se kjo ishte pjesë e një lëvizjeje më të gjerë për të liruar burokracinë rreth kualifikimeve të huaja.

“Për momentin, imigrimi është i mundur vetëm për punëtorët e kualifikuar nëse keni një diplomë të njohur ose një trajnim profesional të njohur. Dhe kjo synohet të ndryshojë. Në të ardhmen do të jetë në rregull nëse keni një diplomë të huaj dhe njohja mund të bëhet ose në Gjermani, ose mund të merrni edhe një leje qëndrimi pa njohje formale “, tha Hasse.

Rrugë më të thjeshta vizash për shoferët profesionistë

Shoferët profesionistë janë gjithashtu ndër punëtorët që janë tërhequr nga qeveria e koalicionit në reformat e saj të imigracionit.

Aktualisht, shoferët e kamionëve dhe punonjësit e logjistikës nga vendet jo anëtare të BE-së janë në fund të linjës kur bëhet fjalë për sigurimin e vendeve të punës në Gjermani, pasi punëdhënësit duhet të dëshmojnë se nuk ka gjermanë apo shtetas të BE-së që mund ta plotësojnë këtë rol.

Ky rregull do të hiqet në muajin nëntor, së bashku me kërkesat për shoferët e huaj për të provuar aftësitë e gjuhës gjermane.

Shoferët gjithashtu do të jenë në gjendje të marrin një leje pune edhe nëse nuk kanë patentën përkatëse të drejtimit të BE-së ose ZEE-së dhe kualifikimin fillestar të drejtimit, duke e bërë vizën shumë më të shpejtë dhe më të lehtë për t’u marrë.