Bizneset Vende Pune Ofertat

Kriza e emigrantëve, Gjermania forcon ligjet e azilit

Kriza e emigrantëve, Gjermania forcon ligjet e azilit

13.11.2023 Gjermani

Gjermania planifikon të forcojë ligjet e imigracionit dhe të dëbojë një numër më të madh azilkërkuesish të cilëve nuk u është miratuar statusi, një kthesë e mprehtë në politikat e vendit për emigrantët. Siç njofton korrespondenti i Zërit të Amerikës, Henry Ridgwell, zgjedhjet e ardhshme – dhe konflikti Izrael-Hamas , e kanë ashpërsuar retorikën rreth imigracionit.

Dyqind e tridhjetë mijë persona kanë kërkuar azil në Gjermani në nëntë muajt e parë të këtij viti, më shumë se gjatë gjithë vitit 2022. Qendrat për imigrantët po mbushen plot dhe autoritetet rajonale thonë se kostoja është e papërballueshme. Kancelari Olaf Scholz shprehu shqetësimin për fluksin e imigrantëve. Në një takim me 16 guvernatorët e shteteve të vendit ai paraqiti një plan që thotë se do ta ulë numrin e imigrantëve.

“Unë besoj se ky është një moment historik. Përballë një sfide pa dyshim të madhe, me një numër shumë të madh emigrantësh dhe migrim të parregullt, të gjitha nivelet e shtetit po bashkëpunojnë ngushtë, gjë që është e nevojshme. Njerëzit e presin këtë nga ne”, tha ai.

Sipas marrëveshjes, qeveria federale do t’u paguajë shteteve dhe bashkive tetë mijë dollarë për çdo refugjat nga viti i ardhshëm, si edhe do të shkurtohet ndihma financiare që u jepet azilkërkuesve. Zoti Scholz premtoi të përshpejtojë vendimet për azilin – dhe ta bëjë më të lehtë dëbimin e atyre që u refuzohet statusi i refugjatit.

Kontrollet e përkohshme në kufijtë me Poloninë, Çekinë dhe Zvicrën do të mbeten në fuqi– dhe qeveria ka premtuar dënime më të ashpra për trafikun njerëzor. Është një kthesë e fortë nga politikat e paraardhëses së zotit Scholz, Angela Merkel.

Në vitin 2015, Gjermania hapi kufijtë për më shumë se një milion refugjatë. Kancelari Scholz po vepron duke pasur parasysh zgjedhjet evropiane, të planifikuara për në qershor të vitit të ardhshëm, thotë analistja Camino Mortera-Martinez.

“Partitë kryesore të qendrës së djathtë po marrin mesazhin se duhet të jenë – ose të shfaqen – më të ashpra ndaj imigracionit, në mënyrë që të marrin votat që tani po u jepen alternativave më radikale, si Alternativa për Gjermaninë”, thotë analistja Canino Mortera-Martinez e Qendrës për Reformë Evropiane.

Ajo shton se konflikti Izrael-Hamas po nxit retorikën politike rreth imigracionit.

“Mendoj se është shumë e rrezikshme të përhapësh idenë se do të ketë një valë masive refugjatësh. Nga ky lloj debati përfitojnë populistët dhe e djathta ekstreme”, thotë analistja.

Ndërkohë, Italia – e cila pranon qindra mijëra emigrantë çdo vit – nënshkroi të hënën një marrëveshje për ndërtimin e qendrave për pritjen e emigrantëve në Shqipëri. Kryeministrja e Italisë, Georgia Meloni tha se ajo mund të shërbejë si një model për marrëveshjet midis Bashkimit Evropian dhe vendeve joanëtare. Kritikët thonë se plane të tilla mund të shkelin ligjin ndërkombëtar.

New Born Agency

Fluturime direkte nga Ljublana në Prishtinë dhe anasjelltas!
Pse kompanitë gjermane duan leje të punës më të shpejta për punëtorët e huaj

Pse kompanitë gjermane duan leje të punës më të shpejta për punëtorët e huaj

Një raport i ri ka zbuluar se gjysma e të gjitha kompanive gjermane kanë pozicione vakante që nuk janë në gjendje të plotësojnë. Punëdhënësit thonë se qeveria duhet të përshpejtojë proceset e vizave dhe t’ua bëjë më të lehtë punësimin e të huajve jashtë BE-së.


Sa është mungesa e punëtorëve të kualifikuar në Gjermani për momentin?

Kompanitë në Gjermani janë ankuar për mungesë punëtorësh prej disa kohësh, por një raport i ri i Dhomës Gjermane të Industrisë dhe Tregtisë (DIHK) ka hedhur dritë mbi shkallën e problemit në vitin 2023.

Sipas raportit të punëtorëve të kualifikuar të publikuar të mërkurën, gjysma e të gjitha kompanive në Gjermani aktualisht kanë vende të lira të paplotësuara dhe po përpiqen të gjejnë staf të kualifikuar për t’i plotësuar ato.

Kjo ishte në rënie nga 58 për qind një vit më parë. 

Vetëm 14 për qind thanë se “nuk kishin probleme” gjetjen e stafit, ndërsa 36 për qind e mbetur thanë se aktualisht kanë staf adekuat. 

Disi çuditërisht, rënia në perspektivën ekonomike të Gjermanisë duket se ka pasur pak ndikim në vështirësitë në gjetjen e punëtorëve. 

Edhe nëse kompanitë punësonin më pak njerëz se më parë, ato përsëri raportuan të njëjtën sasi pozicionesh të hapura si vitin e kaluar. 

Ndërsa disa sektorë u goditën më shumë se të tjerët, bizneset në pothuajse të gjitha sektorët e ekonomisë raportuan se po kërkonin staf, me boshllëqe në aftësi që prekin pothuajse çdo profesion. 

“Situata e fuqisë punëtore të kualifikuar mbetet shumë kritike” tha Zëvendës Drejtori Menaxhues i DIHK-së, Achim Dercks. “Kjo vlen jo vetëm për kompanitë e prekura drejtpërdrejt, por edhe për vendndodhjen e biznesit tonë në tërësi.”

Për raportin u analizuan informacione nga më shumë se 22,000 kompani, i cili aktualisht vlerëson se 1.8 milionë vende pune mbeten të paplotësuara.

Sipas raportit, kjo do të thotë se më shumë se 90 miliardë euro në vlerë të shtuar do të humbasin për ekonominë e Gjermanisë këtë vit.

Cilat kompani kanë mungesat më të mëdha?

Ndërtimi dhe prodhimi ishin më të goditurat nga mungesa e punëtorëve të kualifikuar, me rreth 60 përqind të kompanive në këta sektorë që raportuan pozita të paplotësuara.

Kjo u pasua nga industria e shërbimeve, ku 52 për qind e kompanive kishin nevojë për punëtorë të rinj dhe tregtia, ku 43 për qind raportuan vende të lira pune. 

Kompanitë e mëdha me më shumë se 1000 punëdhënës kishin vështirësitë më të mëdha kur bëhej fjalë për plotësimin e pozicioneve të hapura në firmat e tyre. Pothuajse tre të katërtat – ose 73 për qind – e bizneseve të kësaj madhësie kanë aktualisht vende boshe për të mbushur. 

Ndërkohë, 69 përqind e kompanive me nga 200 deri në 1000 punonjës po përballeshin me mungesën e punëtorëve të kualifikuar, krahasuar me 60 përqind të kompanive me 20 deri në 199 punonjës. 

Në skajin më të vogël të spektrit, rreth një e treta (33 përqind) e kompanive me më pak se 10 punëtorë ishin aktualisht në kërkim të punëtorëve të rinj.

Çfarë lloj punëtorësh janë më të kërkuarit?

Sipas raportit të DIHK-së, mungesa më e zakonshme në tregun e punës është për njerëzit me stazh të dyfishtë dhe formim profesional: 55 për qind e kompanive që janë në kërkim të punonjësve dëshirojnë të punësojnë këtë lloj punonjësi.

Përveç kësaj, 40 përqind e kompanive kërkonin njerëz me trajnime të mëtejshme profesionale, me 34 përqind që përpiqeshin të gjenin të diplomuar universitar me pak sukses.

Autorët e raportit vunë në dukje gjithashtu se koncepti i “punëtorit të kualifikuar”; mungesa mund të jetë gjithnjë e më shumë një emërtim i gabuar.

“Vështirësitë në plotësimin e pozicioneve me njerëz që nuk kanë kryer trajnime (35 për qind) e bëjnë të qartë se kompanive jo vetëm u mungojnë specialistët e trajnuar, por gjithnjë e më shumë edhe punëtorët me kualifikime të ulëta,” shkruanin ata.

Kur bëhej fjalë për role specifike të disponueshme, të ashtuquajturat profesione STEM – Shkencë, Teknologji, Inxhinieri dhe Matematikë – ishin sërish në krye të agjendës.

Ndër punëtorët më të kërkuar ishin prodhuesit e produkteve metalike (64 përqind) dhe inxhinierët mekanikë me cilësi të lartë (63 përqind), për shembull.

Megjithatë, punëdhënësit kishin gjithashtu një oreks të fortë për të gjetur punonjës shërbimi në fusha si shitjet dhe turizmi, si agjentët e udhëtimit (68 përqind) dhe organizatorët e panaireve tregtare (66 përqind).

Çfarë ndikimi ka kjo? 

Mungesa e punëtorëve jo vetëm që ka një ndikim të madh në ekonominë e Gjermanisë në tërësi, por gjithashtu ndikon në besimin e bizneseve dhe aftësinë e tyre për të investuar.

Pothuajse një në pesë – ose 16 për qind – e kompanive të anketuara zbuluan se po frenonin investimet ndërsa prisnin plotësimin e vendeve vakante. 

Vështirësitë e stafit gjithashtu dukej se po i pengonin kompanitë’ perspektivat dhe bilancet: 82 për qind thanë se parashikonin pasoja negative, ndërsa 42 për qind thanë se mund të përballeshin me probleme të furnizimit ose të humbnin porositë.

Rreth 60 për qind thanë se parashikonin që stafi ekzistues të vihej nën presion të shtuar për shkak të mungesës së personelit, ndërsa tetë për qind thanë se mund të konsideronin edhe lëvizjen e operacioneve të tyre jashtë vendit. 

“Këto janë shifra alarmante: pengesat po rrezikojnë suksesin tonë në teknologjitë kryesore të rëndësishme”,” tha Dercks. “Ne mund të bëjmë përparim të shpejtë në detyra të rëndësishme të ardhshme si neutraliteti i klimës, dixhitalizimi, lëvizshmëria elektrike dhe kujdesi shëndetësor vetëm nëse punëtorët e kualifikuar janë të disponueshëm.

“Kjo është arsyeja pse ne duhet të bëjmë më shumë në këtë fushë për të siguruar prosperitetin e të gjithë vendit për të ardhmen”.

Ku hyjnë punëtorët e huaj?

Hendeku gjithnjë e më i madh i aftësive të Gjermanisë është kryesisht një problem demografik i shkaktuar nga largimi nga puna dhe pensionimi i brezit të “baby boomer”.

Sipas statistikave më të fundit, rreth 400,000 prej këtyre punëtorëve të moshuar po largohen nga fuqia punëtore çdo vit, me punëtorë të rinj dhe të kualifikuar për t’i zëvendësuar.

Për të trajtuar këtë problem, koalicioni qeverisës i Gjermanisë i Social Demokratëve (SPD), Të Gjelbrit dhe Demokratëve të Lirë (FDP) solli në fuqi ligjin e tij të imigrimit të punëtorëve të kualifikuar më 18 nëntor.

Ligji synon të inkurajojë punëtorët më të kualifikuar në vend me një vizë punëkërkuesi të bazuar në pikë, rregulla të relaksuara për të diplomuarit dhe studentët ndërkombëtarë, pengesa më të ulëta për aplikantët e kartonit blu dhe bashkim më të lehtë familjar.

Por pavarësisht progresit të rregullave të imigracionit, kompanitë vunë në dukje shumë fusha të tjera ku qeveria mund të bënte përmirësime.

Më shumë se gjysma – 55 përqind – e të anketuarve thanë se do të konsideronin punësimin e shtetasve jo të BE-së, por donin të shihnin më shumë mbështetje në mësimin e gjuhës, procedura më të thjeshta administrative për punëtorët e huaj dhe më shumë shtëpi në zonën e tyre, ndër të tjera.

“Muaj pritjeje për një takim për vizë, dokumente që ngecin në post, mungesë e personave kontaktues në zyrën e imigracionit – të gjitha këto duhet t’i përkasin së shkuarës”,” tha Dercks.

Në anën e pasme të raportit, DIHK po bën një sërë rekomandimesh se si mund të përshpejtohen gjërat për punëtorët që duan të emigrojnë në Gjermani.

Ata propozojnë dixhitalizimin e të gjithë procesit administrativ të imigracionit dhe ngritjen e një autoriteti qendror të imigracionit për punëtorët e kualifikuar në çdo shtet federal.

Në qytetet e mëdha, thonë ata, qendrat e mirëseardhjes mund të veprojnë si “store me një ndalesë” për të koordinuar të gjitha procedurat përkatëse administrative – një ide që tashmë është në provë në qytete si Mynihu dhe Shtutgarti.

Përveç kësaj, DIHK thotë se duhet të ketë një qendër pastrimi mbarëkombëtare të dedikuar vetëm për imigrimin e punëtorëve të kualifikuar. Dhe ndoshta më e rëndësishmja, qeveria duhet të shtojë përpjekjet për të zgjidhur krizën e strehimit për të siguruar që të huajt të mund të gjejnë një vend për të jetuar.

“Ligjet më të mira dhe procedurat më të shpejta janë të padobishme nëse nuk ka mjaftueshëm strehim të përballueshëm për punëtorët e kualifikuar” tha Dercks.

Gjermania po e bën më të lehtë për punëtorët e kualifikuar të marrin një kartë blu të BE-së

Gjermania po e bën më të lehtë për punëtorët e kualifikuar të marrin një kartë blu të BE-së

Që nga nëntori, Gjermania ka lehtësuar rregullat për punëtorët e kualifikuar për të marrë vizën e Kartës Blu.

Një nga rrugët më të njohura për të lëvizur në Gjermani si punëtor i kualifikuar është nëpërmjet Kartës Blu të BE-së, e cila ofron leje pune për njerëzit në profesione të aftë që tradicionalisht kanë paga më të larta. Ata që mbajnë kartën u ofrohet gjithashtu një rrugë më e shpejtë drejt qëndrimit të përhershëm, duke u kualifikuar qysh 21 muaj pas transferimit në Gjermani.

Në nëntor, Gjermania prezantoi një kartë blu, e cila do ta bëjë shumë më të lehtë marrjen e këtij dokumenti të kërkuar. Ai gjithashtu u jep mbajtësve të Kartës Blu të drejta më të mëdha lëvizshmërie dhe bashkim më të lehtë familjar.

Këtu janë katër mënyrat kryesore që aplikimi për një kartë blu ka ndryshuar.

Pragu më i ulët i pagës

Aktualisht, shumica e punëtorëve që shpresojnë të marrin një kartë blu duhet të kenë të hyra 58,400 € në vit – me fjalë të tjera, shumë më tepër se të ardhurat mesatare të Gjermanisë – megjithëse punëtorët në fusha me kërkesa të larta si. IT, matematika, shkencat natyrore, inxhinieria dhe mjekësia lejohen të kenë një pagë më të ulët prej 45,552 €.

Por që nga nëntori kjo është ulur në mënyrë drastike. Kërkesat e pagave do të lidhen me të ashtuquajturin tavan të vlerësimit të kontributeve të pensionit, ose thënë thjesht, pragun e sipërm të pagës për pagimin e kontributeve të pensionit. Në të ardhmen, kufijtë e pagave për Kartonin Blu do të vendosen në 45.3 për qind të tavanit të kontributeve pensionale për punëtorët në kërkesë në “frytë të ngushta” profesionet dhe në 50 për qind për të gjithë të tjerët.

Kjo do të thotë se në vitin 2023, njerëzit në profesionet e kërkuara si matematika, kujdesi shëndetësor dhe IT do t’ia dalin me një pagë prej 39,682.80 €, ndërsa të gjithë punëtorët e tjerë duhet të fitojnë më shumë se 43,800 € për t’u kualifikuar.

Më shumë njerëz do të kenë të drejtë

Aktualisht, njerëzve në profesionet tjera- pra atyre me mungesat më të rënda të fuqisë punëtore – u jepen kushte të veçanta kur aplikojnë për një kartë blu të BE-së.

Kjo së shpejti do të zgjerohet ndjeshëm për të përfshirë infermierët, mësuesit, farmacistët, veterinerët, dentistët, menaxherët profesionistë të shërbimit dhe njerëzit në prodhim, miniera ose ndërtim. Kjo do të thotë se këto grupe gjithashtu do të kenë të drejtë për një karton blu me pagë më të ulët prej 39,682 €. Ju mund të gjeni një listë të plotë dhe të përditësuar të profesioneve të ngushta këtu.

Të drejtat e lirisë së lëvizjes

Personat që kanë një kartë blu nga një vend tjetër i BE-së do të mund të vijnë në Gjermani deri në 90 ditë në udhëtime të lidhura me punën pa pasur nevojë për vizë. Përveç kësaj, njerëzit që kanë jetuar në një vend tjetër të BE-së me një kartë blu për të paktën një vit do të jenë në gjendje të jetojnë dhe punojnë në Gjermani për një kohë të gjatë pa pasur nevojë për vizë.

Në vend të kësaj, ata thjesht do të duhet të aplikojnë për një kartë blu gjermane të BE-së pranë autoritetit të tyre vendas të huaj (Ausländerbehörde).

Ribashkim i thjeshtë i familjes 

Nëse anëtarët e familjes kanë kaluar tashmë një herë procesin e aplikimit për vizë ribashkimi, nuk do të duhet ta përsërisin më këtë proces të mundimshëm në Gjermani.

Kjo për shkak se familjet e mbajtësve të kartonit blu të BE-së që kanë jetuar me ta në një shtet tjetër anëtar mund të përdorin këtë leje të mëparshme për të jetuar dhe punuar në Gjermani pa aplikuar për një vizë të re. Përveç kësaj, ata nuk do të duhet të dëshmojnë më hapësirë ​​të mjaftueshme jetese ose mjete për të mbështetur veten.

Si mund të aplikoj për një kartë blu?

Ju ose punëdhënësi juaj mund të plotësoni aplikimin për Kartën Blu dhe dokumentet mund të dorëzohen në zyrën e të huajit në Gjermani ose në ambasadën tuaj jashtë vendit nëse vini nga një vend që kërkon vizë për të hyrë në vend.

Shtetasit e Australisë, Kanadasë, Izraelit, Japonisë, Koresë së Jugut, Zelandës së Re, SHBA-së dhe Mbretërisë së Bashkuar lejohen të hyjnë në Gjermani me një vizë turistike tre-mujore dhe më pas të aplikojnë. Zyra e të huajve deklaron se kombet e të gjitha vendeve të tjera – nëse nuk jetojnë tashmë në Gjermani me leje qëndrimi – duhet të aplikojnë në konsullatën e vendit të tyre.

Në Gjermani, koha për të përpunuar një aplikim shpesh merr vetëm ditë ose javë dhe jo muaj, siç është rasti për llojet e tjera të lejeve të punës, sipas Rrjetit të Kartës Blu të BE-së.

Nuk vlen vetëm për të punuar në Gjermani

Pas 18 muajsh ose 1.5 vitesh pune në Gjermani, mbajtësit e kartonit blu mund të lëvizin në çdo vend tjetër të BE-së. Të vetmet vende të BE-së ku kjo nuk zbatohet janë Danimarka, Irlanda dhe Britania e Madhe – që ka qenë rasti që nga fillimi i sistemit të Kartës Blu.

Mbajtësit e kartonit blu gjithashtu mund të largohen nga BE-ja deri në 12 muaj pa humbur të drejtën e punës atje.

Është gjithashtu një proces i shpejtë për të marrë një kartë blu për një vend tjetër evropian kur tashmë keni një kartë blu për një vend – për shembull, një kartë blu austriake nëse jeni i punësuar në Gjermani për një të tillë.

Kriza buxhetore në Gjermani, Scholz flet për realitet të ri pas vendimit të Kushtetueses

Kriza buxhetore në Gjermani, Scholz flet për realitet të ri pas vendimit të Kushtetueses

Kancelari gjerman Olaf Scholz foli para deputetëve në Bundestag për krizën buxhetore të qeverisë së koalicionit të tij. Ministrat duhet të mbushin një boshllëk në financat e shtetit pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese.

Borxhi i financave publike u shfaq pasi Gjykata Kushtetuese vendosi në fillim të këtij muaji se fondet e papërdorura të pandemisë nuk mund të rialokoheshin për projektet e klimës dhe industrisë së gjelbër.

Gjykata tha se shteti nuk mund të ridrejtonte kreditë emergjente nga rezerva për projekte të veçanta pas pandemisë, sepse kjo nuk plotësonte kërkesat kushtetuese për kreditë emergjente – duke shkaktuar një boshllëk në buxhetin e qeverisë.

Vendimi i Gjykatës Kushtetuese do të ketë pasoja

Scholz tha se vendimi do të ketë pasoja në nivele të ndryshme të qeverisjes në Gjermani që tani e tutje.

“Ky vendim krijon një realitet të ri, për qeverinë federale dhe për të gjitha qeveritë aktuale dhe të ardhshme, federale dhe shtetërore. Një realitet që, megjithatë, e bën më të vështirë arritjen e objektivave të rëndësishëm që mbështeten gjerësisht në vendin tonë.”

Kancelari pranoi se qeveria e tij do të kishte marrë vendime të ndryshme nëse ky realitet i ri do të ishte i qartë kur ai mori pushtetin dy vjet më parë.

“Duke ditur vendimin aktual, ne do të kishim marrë rrugë të ndryshme në dimrin e vitit 2021”, tha ai.

Në përfundim të fjalës së tij, Scholz tha se do të ecë përpara “me qetësinë e nevojshme dhe me përgjegjësinë për vendin tonë. Kjo është ajo që mbroj unë si kancelar”.

Lideri i opozitës Friedrich Merz, nga kristiandemokratët konservatorë që e paditën qeverinë në Gjykatën Kushtetuese, tha se kërkesa ishte e justifikuar. Sipas tij, planet e koalicionit për rialokimin e borxhit kishin qenë të gabuara që në fillim.

“Ky ishte një proces gjyqësor që ishte bërë i domosdoshëm kundër…manipulimit të Kushtetutës sonë, që ishte shkruar tashmë në marrëveshjen tuaj të koalicionit”. Merz-i premtoi ta “mbajë një sy” nga qeveria, duke thënë se deputetët e tij do të vazhdojnë ta detyrojnë koalicionin të respektojë kushtetutën.

Të hënën, koalicioni qeverisës trepartiak i qeverisë gjermane tha se do të zgjasë përkohësisht heqjen e kufizimeve të huamarrjes të parashikuara me kushtetutë si pjesë e një buxheti shtesë.

Plani përfshinte një kredi prej rreth 45 miliardë eurosh për të mbuluar fondet e shpenzuara tashmë në 2023. Buxheti duhet të miratohet ende nga Bundestagu.

Rishikimi i buxhetit bëhet i nevojshëm

Vendimi i Gjykatës Kushtetuese, me qendër në Karlsruhe, në fakt kishte vënë veton ndaj planeve të qeverisë për të kanalizuar 60 miliardë euro të huazuara për një fond kundër pandemisë në Fondin e Klimës dhe Transformimit (KTF).

Hendeku financiar paraqet një nga sfidat më të mëdha deri sot për koalicionin e përbërë nga socialdemokratët e qendrës së majtë të Scholz-it, Partia e Gjelbër ambientaliste dhe Demokratët e Lirë të fokusuar te biznesi.

Pritej tashmë që Gjermania do ta pezullonte frenën e borxhit për të katërtin vit radhazi në buxhetin shtesë të vitit 2023.

Frena e borxhit është pjesë e Kushtetutës gjermane dhe kufizon borxhin neto strukturor të qeverisë federale në 0.35% të prodhimit të brendshëm bruto. Ajo u miratua për herë të parë në vitin 2009, pas krizës financiare.

Frena u pezullua nga viti 2020 në 2022 gjatë pandemisë së Covid-19 dhe krizës energjetike, por ishte planifikuar të rikthehej në fuqi këtë vit.

Ministri i Financave, Christian Lindner tha javën e kaluar se do ta shpallte vitin 2023 një vit emergjence në mënyrë që planet ekzistuese të shpenzimeve të kenë një “bazë të fortë kushtetuese”.

Vendimi i gjykatës ka vënë në dyshim edhe buxhetin e qeverisë për vitin 2024, për të cilin Scholz premtoi të premten gjithashtu se do të finalizohej deri në fund të këtij viti.

FURRA PIZZERIA KOSOVARJA2 Gastronomi Rr.Xhavit Syla Suharek,
Kosovë
“Kolegji AAB” Zyra per Regjistrime Arsim dhe Edukim Rr. “Brigada 123” afer furres Edi,
Kosovë
Kompania e pastrimit JOKER Tjera Suharekë,
Kosovë
New Born Master Arsim dhe Edukim Rruga Xhavit Sylaj p.n.,
Kosovë
Arkitekturë dhe Dizajn
Architecture/ Interior Design
Suharekë4 vende30 ditë

New Born Master

Kualifikohu për KODIN 95 në Maribor-Slloveni për kategorinë C, CE, D!

Fabrika e Mobileve "TE NASERI"

Mobilo shtëpinë deri në 10,000 € me mundësi pagese deri në 36 muaj.

Fabrika e Mobileve "TE NASERI"

Mobilo shtëpinë sot dhe paguaj me këste deri në 12 MUAJ.
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë