Gjermani, ligji i ri i shtetësisë gjermane ‘moment historik’ për të huajt

27.01.2024

Parlamenti gjerman miratoi së fundmi një reformë të ligjeve për shtetësinë, duke i hapur rrugën shtetësisë së dyfishtë. Sa e rëndësishme është kjo për banorët prej kohësh me prejardhje migrante? Ne pyetëm një ekspert të migracionit dhe integrimit.

Gjermani, ligji i ri i shtetësisë gjermane ‘moment historik’ për të huajt Foto: Ilustrim

Gjermania është në rrugën e duhur për të ndryshuar në mënyrë drastike ligjet e shtetësisë. 

Në të ardhmen, rezidentët e huaj nuk do të duhet të zgjedhin midis të qenit gjerman ose të mbajnë pasaportën e tyre origjinale. Sipas ligjit të ri, ata do të lejohen të kenë shtetësi të shumta. 

Deri në këtë pikë, shumë njerëz nga jashtë BE-së duhej të hiqnin dorë nga pasaporta e tyre ekzistuese kur natyralizoheshin në Gjermani. 

Ndërkohë, personat do të mund të aplikojnë për shtetësi pas pesë vitesh në vend të tetë viteve të tanishme, dhe pas tre vitesh në disa raste të integrimit të mirë dhe aftësive gjermane C1.

Javën e kaluar Bundestagu miratoi ligjin dhe ai do të votohet (dhe pritet të kalojë) në Bundesrat më 2 shkurt. Rreth tre muaj më vonë, ligji i ri do të hyjë në fuqi. 

Sa i rëndësishëm është ky ndryshim i ligjit për Gjermaninë?

“Unë mendoj se është shumë, shumë e rëndësishme dhe do të shkoja aq larg për të thënë, gjë që nuk e them lehtë, është një moment historik në historinë gjermane kur bëhet fjalë për legjislacionin e shtetësisë, por edhe në përgjithësi.” Zeynep Yanasmayan, kreu i departamentit të migracionit në Qendrën Gjermane për Integrimin dhe Kërkimin e Migracionit , i tha The Local’s Germany in Focus podcast.

Yanasmayan tha se reduktimi i periudhës së qëndrimit të nevojshëm për nënshtetësinë dhe lejimi i shtetësisë së dyfishtë është shumë i vonuar. Ajo shtoi se Gjermania ishte “mbrapa” shumë vendeve të tjera, veçanërisht pasi ajo tashmë e quan veten një “vend imigrimi”.

Rreth 14 për qind e 84 milionë banorëve të Gjermanisë – pak më pak se 12 milionë – nuk kanë shtetësi gjermane dhe rreth gjysma e këtij grupi ka qenë në vend për më shumë se 10 vjet.

Ekspertët besojnë se legjislacioni do të ketë një efekt mbi banorët për një kohë të gjatë.

“Ajo që dimë nga hulumtimi është se zakonisht njerëzit priren të natyralizohen shpejt pasi të bëhen të kualifikuar,” tha Yansmayan. “Pra, nëse keni qenë këtu për 20 vjet dhe nuk keni menduar kurrë ta bëni këtë, zakonisht kjo nuk ndryshon.

“Por unë mendoj se rëndësia e ndryshimeve që janë prezantuar tani mund të shkaktojë në fakt atë lloj efekti. Mendoj se mund të shohim diçka paksa të jashtëzakonshme në kuptimin që njerëzit që kanë qenë këtu më gjatë dhe nuk janë natyralizuar mund të jenë gjithashtu. shkoni në zyra për ta bërë këtë.”

Çfarë ndikimi do të ketë ligji në marrëdhëniet e Gjermanisë me komunitetet e emigrantëve?

Një pjesë e madhe e ligjit të ri i drejtohet gjeneratës së Gastarbeiter (punëtorëve mysafirë) që erdhën në Gjermani për të plotësuar kërkesën për fuqi punëtore pas luftës. Shumë njerëz nga ky komunitet janë turq, por asnjëherë nuk janë ndjerë të aftë të bëhen gjermanë pa mundësinë e shtetësisë së dyfishtë. 

A do t’i bëjë këto komunitete – dhe të tjerët – të ndihen më të mirëpritur dhe të integruar në Gjermani?

Yanasmayan tha se mos urdhërimi i njerëzve që të heqin dorë nga lidhja e tyre me vendin e tyre të origjinës, që është një pjesë e madhe e identitetit, kur të bëhen gjermanë, do ta bënte natyralizimin një përvojë më pozitive dhe do t’i bënte ata të ndiheshin më të pranuar.

“Por ajo që më duket shumë e rëndësishme në ligj, është e gjithë ideja e njohjes së brezit të mëparshëm të emigrantëve ose të ashtuquajturit brezi “guestworker””, shtoi ajo.

“Ne flasim shumë për të ashtuquajturat ‘probleme integruese’ të cilave njerëzit do të donin t’i referoheshin mjaft shpesh, për të cilat kam dyshimet e mia.

“Por tani, ky ligj në fakt bëri një njohje shumë të hapur të asaj që këta njerëz kanë sakrifikuar për të ndërtuar Gjermaninë. Dhe mendoj se kjo ka gjithashtu një ndikim në aspektin emocional të tij.”

Megjithatë, Yansmayan i kërkoi Gjermanisë të ndërmarrë më shumë veprime. 

“Ajo që nuk bën dhe nuk mund të bëjë është të nxisë atë që zakonisht quhet në Gjermani, si kjo ” Willkommenskultur” (një kulturë mikpritëse dhe qëndrim pozitiv ndaj migrantëve).

“Kur shikoni debatet për migracionin tani, për fat të keq, përsëri po shkon në një drejtim ku ne nuk po flasim gjithmonë shumë pozitivisht për migracionin.

“Dhe kjo ka një ndikim më të madh se ndryshimi i ligjit, për sa i përket bërjes së njerëzve të ndihen të pranuar dhe pjesë e shoqërisë. Dhe do të ndihmonte nëse ata nuk do të dënohen për çdo problem të vogël që hasim në shoqëri.”