Gjermani, ligji historik për shtetësinë e dyfishtë kalon votën përfundimtare

04.02.2024

Në një votim historik në Bundesrat të premten, politikanët e shtetit votuan për të lehtësuar ligjet e shtetësisë gjermane dhe lejimin e kombësive të shumëfishta për të gjithë.

Gjermani, ligji historik për shtetësinë e dyfishtë kalon votën përfundimtare Foto: Një pasaportë gjermane, Fabian Sommer.

Dhoma e sipërme miratoi projekt-ligjin për reformën e shtetësisë , i cili parashtron të drejtën për të mbajtur disa kombësi dhe redukton kohën e pritjes për natyralizim, të premten në mëngjes pas një debati intensiv midis delegatëve Social Demokratë (SPD) dhe Unionit Kristian Demokrat (CDU).

Nga ana e SPD-së, Malu Dreyer, kryeministri i shtetit për Rhineland-Pfalz dhe Mahmut Özdemir, Sekretari i Shtetit për Punët e Brendshme, të dy folën në favor të ligjit, ndërsa politikani i CDU Thomas Strobl, zëvendëskryeministri i Baden-Württemberg foli kundër.

“Miliona njerëz në Gjermani kanë pritur një kohë të gjatë, shumë gjatë,” i tha Dreyer Bundesrat. “Është një reformë historike dhe është e rëndësishme për mua të them se është e vonuar prej kohësh dhe kuptimi i saj i veçantë në këto kohë nuk mund të mbivlerësohet.”

Gjatë fjalës së tij, Strobl i CDU-së përmendi se sa të huaj nuk do të kishin aftësitë e nevojshme gjuhësore për t’u natyralizuar si gjermanë pas pesë vitesh, ndërsa vuri në dukje gjithashtu se sa nga zyrat që do të trajtojnë aplikimet për natyralizim janë tashmë të mbingarkuar. Ai vuri në dukje se aplikimet tashmë po marrin vite në disa shtete dhe se edhe ankesave për aplikime të vonuara ( Untätigskeitklagen ) u deshën gjashtë muaj për t’u përpunuar.

“Ky nuk është një fillim i mirë për të marrë shtetësinë gjermane,” tha ai.

Pak para miratimit, Özdemir i SPD tha: “Duke lejuar kombësi të shumëfishta, ne nuk i detyrojmë më njerëzit të heqin dorë nga një pjesë e identitetit të tyre kur natyralizohen. Në shumë vende të botës, kjo tashmë është standarde.”

Votimi shënon fazën përfundimtare në një proces të gjatë parlamentar që është dëmtuar nga pengesa, vonesa dhe mosmarrëveshje të brendshme.

Gjatë rrugës, ministrat brenda koalicionit tre-partiak të semaforëve kishin luftuar për detajet e ligjit, duke përfshirë nëse pretenduesit e përfitimeve mund të natyralizoheshin si gjermanë dhe si të siguroheshin që antisemitët të ndaloheshin nga shtetësia. 

Por pas finalizimit të projektligjit në fund të vitit të kaluar, legjislacioni tani është ndezur me dritë jeshile si nga Bundestag ashtu edhe nga Bundesrat, duke i dhënë fund muajve të diskutimit dhe debatit. 

Reforma e shtetësisë tani është vendosur të nënshkruhet në ligj nga kancelari Olaf Scholz dhe presidenti Frank Walter-Steinmeier përpara se të hyjë në fuqi tre muaj më vonë.

Sipas një zëdhënësi nga Zyra e Presidentit Federal, procesi i shqyrtimit kushtetues të Presidentit ndoshta do të zgjasë rreth dy javë, duke i hapur rrugën ligjit që të hyjë në fuqi në fund të majit.

“Ka qenë një çështje për një kohë të gjatë”

Votimi i së premtes mbyll një pritje prej disa dekadash për të huajt në Gjermani, të cilët kanë pritur me frymë të lodhur që vendi t’i japë fund politikës së tij kufizuese për shtetësinë e dyfishtë.

Duke folur për The Local pasi Bundestagu miratoi ligjin në 19 janar, disa të huaj thanë se ishin të emocionuar për ndryshimin e ardhshëm të ligjit. 

“Nëse diçka ka ndodhur me familjen time, unë duhet të jem në gjendje të shkoj në shtëpi dhe kjo mund të jetë më e vështirë nëse heq dorë nga pasaporta ime,” tha Elizabeth, një inxhiniere e lartë amerikane, e cila banon në Gjermani për 20 vjet. “Jam i emocionuar. Ka qenë një problem për një kohë të gjatë.”

Duke folur për podcastin e The Local’s Germany in Focus kohët e fundit, Zeynep Yanasmayan, drejtuese e departamentit të migracionit në Qendrën Gjermane për Integrimin dhe Kërkimin e Migracionit , e quajti ndryshimin e ligjit një “moment historik”.

“Mendoj se është shumë, shumë e rëndësishme dhe do të shkoja aq larg për të thënë, gjë që nuk e them lehtë, është një moment historik në historinë gjermane kur bëhet fjalë për legjislacionin e shtetësisë, por edhe në përgjithësi”.

Ndryshimi është veçanërisht i rëndësishëm për komunitetin turk të Gjermanisë, shumë prej të cilëve janë pasardhës – ose vetë pjesë e – brezit të punëtorëve të ftuar që erdhën në Gjermani në vitet 1950 dhe 1960. 

Falë ndalimit paraprak të shtetësisë së dyfishtë për shtetasit jo të BE-së, shumë anëtarë të këtij komuniteti kanë jetuar në Gjermani për disa dekada duke mos fituar kurrë të drejtën e votës. 

“Ne flasim shumë për të ashtuquajturat ‘probleme integrimi’ të cilave njerëzit do të donin t’u referoheshin mjaft shpesh, për të cilat kam dyshimet e mia,” thotë Yanasmayan.  “Por tani, ky ligj në fakt bëri një njohje shumë të hapur të asaj që këta njerëz (punëtorë mysafirë) kanë sakrifikuar për të ndërtuar Gjermaninë. Dhe mendoj se kjo ka gjithashtu një ndikim në aspektin emocional të tij.”

Me raportim nga Aaron Burnett, Imogen Goodman dhe Rachel Loxton.