Austri, arrestohen dy kosovarë, vjedhën fruta mbi 100 mijë euro

24.01.2024

Dy punonjës të një kompanie ushqimore thuhet se kanë devijuar tonelata fruta dhe perime dhe ia kanë shitur një pale të tretë. Mirëpo, drejtori menaxhues nuk ka vërejtur dëmin prej mbi 100 mijë eurosh për gati gjysmë viti. “Menaxhimi i keq”, thotë edhe prokurori publik në Vjenë. Shkelja e besimit dhe marrja e pasurisë së […]

Austri, arrestohen dy kosovarë, vjedhën fruta mbi 100 mijë euro Foto: Ilustrim

Dy punonjës të një kompanie ushqimore thuhet se kanë devijuar tonelata fruta dhe perime dhe ia kanë shitur një pale të tretë. Mirëpo, drejtori menaxhues nuk ka vërejtur dëmin prej mbi 100 mijë eurosh për gati gjysmë viti. “Menaxhimi i keq”, thotë edhe prokurori publik në Vjenë.

Shkelja e besimit dhe marrja e pasurisë së vjedhur – dy vepra penale që shqyrtohen rregullisht në gjykatën rajonale të Vjenës. Por kushtet e përgjithshme në procesin gjyqësor ndaj tre burrave nga Kosova janë të jashtëzakonshme: thuhet se kanë përvetësuar avokado, luleshtrydhe, marule etj. 

Vjedhen frutat mbi 100 mijë euro?
37-vjeçari dhe 47-vjeçari ishin të punësuar si shoferë në një kompani që tregtonte fruta-perime. Në këtë rol mësohet se kanë devijuar ushqimet dhe ia kanë shitur për përfitim të pandehurit të tretë. Nga janari deri në maj 2023, ka pasur të paktën 117,034.66 euro dëme.

Një shumë që, sipas avokatit mbrojtës Alexander Philipp, në asnjë mënyrë nuk i atribuohet vetëm klientit të tij. 37-vjeçari gjatë periudhës së akuzuar ka qenë disa herë me pushime dhe nuk ka punuar fare. Ai vetëm katër herë ka rishitur ngarkesa mallrash ilegalisht. “Nuk duhet të përzieni mollët dhe portokallet këtu. “Duhet të shikoni nga afër se kush çfarë bëri këtu,” kërkon avokati Philipp.

“Kjo ndodh shumë shpesh.”
Dhe i pandehuri i dytë, i mbrojtur nga Philipp Winkler, nuk e sheh veten përgjegjës për sasinë e tmerrshme të frutave dhe perimeve që mungojnë. Ai gjithashtu dërgoi mallra për kompaninë. Avokati i tij Winkler e di: “Është e vështirë për të marrë një pasqyrë të saktë të mallrave.” Një 33-vjeçar gjithashtu pranon se ka blerë ushqim nga i pandehuri i parë në katër raste.

Mbrojtësi i tij, Mirsad Musliu, kritikon: “Ky është një rast ku po përpiqeni të fajësoni punonjësit për diçka. Nuk mund të dënosh njerëz në procedimet penale bazuar në parimin e përjashtimit.” Kështu që gjyqtarja pyet me kujdes – sepse, ashtu si shumica e atyre që janë përfshirë në gjyq, ajo pranon: “Unë nuk di asgjë për biznesin e frutave dhe perimeve. . Nuk e di, ndoshta të gjithë vjedhin nga pak në Großgrünmarkt.” – “Kjo ndodh shumë shpesh”, konfirmon më i riu.

Një pyetje që lind shpejt: Si mundet që kompania të mos e vërejë për pesë muaj se mallrat me vlerë mbi 100 mijë euro janë porositur por nuk janë shitur? “Më duhet ta duroj akuzën tani”, tha drejtori menaxhues kur u përball me akuzën. Humbjet u zbuluan vetëm kur u punësua një detektiv. “Në fund e pyeta të pandehurin e dytë, si mund të shesim kaq shumë avokado?”, kujton dëshmitari. Edhe prokurori publik duhet të thotë: “Ky është në fakt menaxhim i keq”.