Zvicra sheh rënie të ndjeshme në pagesat me para

22.02.2024

Zviceranët janë të njohur për dashurinë e përdorimit të parave të gatshme – në vend të kartave – për të blerë mallra. Por një studim i ri tregon se përdorimi i parave të gatshme po bie ndjeshëm.

Zvicra sheh rënie të ndjeshme në pagesat me para Foto: Ilustrim

Kushdo që ka kaluar kohë në Zvicër do të jetë i vetëdijshëm se paratë e gatshme ende përdoren shpesh – gjë që nuk është rasti në shumë vende të tjera.

Por një studim i ri tregon se më pak njerëz po përdorin kartëmonedha dhe monedha për të paguar për mallrat e përditshme. 

Pagesat me para në dorë ranë ndjeshëm për herë të parë që nga pandemia Covid-19 në vitin 2020, sipas Monitorit të fundit të pagesave zvicerane për vitin 2023 të publikuar të enjten nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara të Cyrihut (ZHAW) dhe Universiteti i St.

Gjatë pandemisë, metodat e pagesave pa para u bënë të përhapura në të gjithë Zvicrën, të nxitura nga Organizata Botërore e Shëndetësisë duke thënë se pagesat me kartë ose pa kontakt duhet të inkurajohen për të provuar dhe ngadalësuar përhapjen e virusit. 

Por në vitin 2022, paratë e gatshme u rikthyen në mesin e zviceranëve, duke fituar terren si një mënyrë pagese edhe një herë. 

Megjithatë, në vitin 2023 numri i pagesave me para në dorë ra përsëri dukshëm që nga viti 2020 – duke rënë me 3.2 për qind. Në vitin 2023, karta e debitit ishte mënyra më e përdorur e pagesës në përgjithësi në Zvicër, duke përbërë 29.3 për qind të të gjitha transaksioneve. 

Paratë e gatshme ishin në vendin e dytë midis metodave të pagesës, duke zënë një të katërtën e numrit të transaksioneve – por vetëm pak përpara pagesave që përdorin pajisje celulare si telefonat celularë, tabletët ose orët inteligjente (23.3 përqind).

Karta e debitit fiton terren për pagesat në vend

Kur bëhet fjalë për pagesat në terren, karta e debitit doli në krye si për nga qarkullimi, me një peshë prej 41,2 për qind (+3,5 pikë përqindje), ashtu edhe për sa i përket numrit të transaksioneve me 37 për qind (+2,1 për qind. pikë).

Kartat e kreditit vijojnë në vendin e dytë në të ashtuquajturin biznes ballë për ballë me 29,1 për qind peshë të shitjeve (-3,2 pikë përqindje) dhe vendin e tretë për nga numri i transaksioneve me 21,6 për qind (-0,4 pikë përqindje).

Kjo përfshin pagesat me kuletat elektronike si Apple Pay, Samsung Pay ose Google Pay, ku ruhet një kartë debiti ose krediti.

“Rreth një në tre pagesa me kartë krediti dhe 13 për qind e të gjitha pagesave me kartë debiti tani bëhen në lëvizje me kartat e pagesave të ruajtura, për shembull nëpërmjet Apple Pay, Samsung Pay ose Google Pay,” tha eksperti i metodave të pagesave të ZHAW, Marcel Stadelmann.

Me një peshë prej 29.2 përqind (-2.9 pikë përqindje), cash-i është ende mënyra e dytë më e përdorur e pagesës për transaksionet në vend. 

Ndërkohë, pas rritjes së fortë midis nëntorit 2022 dhe majit 2023, pagesat Twint të lidhura me një llogari bankare – dmth. pagesat celulare në kuptimin e vërtetë të fjalës – u rritën paksa në 7.2 përqind (+0.3 pikë përqindje) të transaksioneve në fytyrë- biznes përballë.

Qëndrime të ndryshme ndaj parave të gatshme

Një total prej 84 përqind e të anketuarve për Monitor e vlerësuan qasjen në para si të mirë në Zvicër. Megjithatë, 46 për qind vunë re një përkeqësim në vitet e fundit, sipas studiuesve të Monitor.

Qëndrimet ndaj heqjes së mundshme të parave të gatshme po ndryshojnë vazhdimisht: përqindja e atyre që nuk janë as pro as kundër heqjes së parave të gatshme ka rënë vazhdimisht.

Në vend të kësaj, ka pasur një rritje në 44.3 përqind në përqindjen e popullsisë që është qartësisht kundër heqjes së pagesave me para në dorë. Të anketuarit e moshuar janë më fort kundër kësaj lëvizjeje.

“Është interesante që gjithnjë e më shumë të anketuar janë kundër heqjes së parave të gatshme, por në të njëjtën kohë ai po përdoret gjithnjë e më rrallë për pagesa”, tha studiuesi Tobias Trütsch.

Një kampion përfaqësues prej 1700 personash u intervistuan për Monitor.