Zvicër, kërkesa e tregut të punës nxit rritjen e imigracionit

22.02.2024

Imigrimi në Zvicër u rrit sërish vitin e kaluar. 98.851 persona më shumë kanë emigruar se sa kanë emigruar. Sipas qeverisë federale, imigrimi neto u rrit me 11.8% krahasuar me vitin 2022, kryesisht për shkak të kërkesës së lartë në tregun e punës.

Zvicër, kërkesa e tregut të punës nxit rritjen e imigracionit Foto: Azilkërkuesit në qendrën e mbërritjes dhe regjistrimit, në një stacion treni në kantonin Ticino. KEYSTONE/© Ti-Press

Në fund të vitit 2023, rreth 2.3 milionë shtetas të huaj jetonin përgjithmonë në Zvicër.

Imigrimi në popullsinë rezidente të huaj të përhershme u rrit me 19,118 persona në 181,553 në 2023 krahasuar me vitin e kaluar, siç raportoi Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) të enjten. Në të njëjtën kohë, 75,291 persona emigruan nga popullsia e përhershme rezidente e huaj, 1,555 më shumë se në vitin 2022.

Nga 181,553 personat që emigruan në Zvicër vitin e kaluar, 71.9% erdhën nga një shtet anëtar i Bashkimit Evropian (BE) ose Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë (EFTA), anëtare e së cilës është edhe Zvicra. Imigrimi nga BE dhe EFTA u rrit me 14.1% në 130,483 persona. Shtetasit e vendeve të treta shënuan një rritje prej 6.3% në 51,070 persona.

Në fund të vitit 2023, 1,540,798 shtetas të BE/EFTA dhe 772,419 shtetas të vendeve të treta jetonin përgjithmonë në Zvicër. Në total, ky numër shkon në 2.313.217 shtetas të huaj. Emigracioni neto llogaritet si diferenca midis imigrimit dhe emigrimit, duke përfshirë korrigjimet statistikore.

Italia dhe Gjermania në krye

Me 342,454 persona, italianët mbeten grupi më i madh i popullsisë së huaj në Zvicër, të ndjekur nga gjermanët (326,033 persona), portugezët (260,462 persona) dhe francezët (165,684 persona). Vitin e kaluar janë natyralizuar 41 073 shtetas të huaj.

Gjatë një periudhe 15-vjeçare, rreth 44% e të gjithë njerëzve që kanë hyrë në Zvicër në vitin 2009 do të jenë larguar sërish nga Zvicra deri në fund të vitit 2023. Nëse merren parasysh vetëm shtetasit e BE/EFTA, kjo shifër është pak më e lartë në 48%.

Në fund të vitit 2023, 15% e të pranuarve në vitin 2009 kishin marrë nënshtetësinë zvicerane dhe 33% kishin një leje qëndrimi të përhershme.