Zvicër, hyjnë në fuqi rregullat e reja të sigurisë rrugore

02.04.2024

Rregulloret e reja të Zvicrës për shoferët dhe çiklistët hynë në fuqi të hënën në një përpjekje për të reduktuar aksidentet.

Zvicër, hyjnë në fuqi rregullat e reja të sigurisë rrugore Foto: Ilustrim

Makinat e reja duhet të pajisen me sisteme ndihmëse për shoferin dhe një regjistrues të të dhënave të aksidenteve, ndërsa biçikletat e reja elektrike të shpejta duhet të pajisen me shpejtësimatës.

Me këto vendime të marra në fund të dhjetorit, qeveria dëshiron të sigurojë që automjetet e reja të kenë sistemet më të fundit të sigurisë.

Sistemet e asistencës së shoferit të përshkruara nga 1 Prilli përdoren, për shembull, për të paralajmëruar lodhjen dhe shpërqendrimet, si dhe për të kryer frenimin automatik emergjent në rast rreziku. Ata gjithashtu ofrojnë ndihmë gjatë kthimit mbrapa dhe manovrimit.

Mbrojtja e këmbësorëve

Përbërësit e përmirësuar të automjetit, të përshkruara gjithashtu nga e hëna e tutje, duhet të sigurojnë që ndikimi të jetë më pak i dhunshëm në rast aksidenti, duke siguruar kështu mbrojtje më të mirë për këmbësorët dhe çiklistët.

Drejtuesit e kamionëve dhe autobusëve duhet të kenë një fushë më të mirë shikimi në pikat e verbëra në pjesën e përparme dhe anash të automjetit. Nga ana tjetër, autobusët dhe autobusët turistikë duhet të plotësojnë kërkesa më të rrepta përsa i përket mbrojtjes nga rrokullisja dhe zjarri.

Shpejtësmatës me biçikletë

Biçikletat elektrike të shpejta do të duhet të pajisen me shpejtësimatës nga e hëna. Kjo vlen për pajisjet ndihmëse për pedale të afta për shpejtësi deri në 45 km/h. Një gjobë 20 CHF (22 dollarë) do të vendoset për drejtimin pa shpejtësimatës.

“Shumë shpesh, çiklistët nënvlerësojnë shpejtësinë e tyre. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit me biçikleta elektronike të shpejta, të cilët ndonjëherë tejkalojnë kufirin e shpejtësisë në zonat 20 ose 30 km/h pa e kuptuar këtë, “thotë Michael Rytz, ekspert i sigurisë rrugore në Shoqatën e Transportit dhe Mjedisit, një lobues me qendër në Bernë. grupi.

“Megjithatë, respektimi i kufirit të shpejtësisë është thelbësor për bashkëjetesën dhe sigurinë e njerëzve që përdorin këto zona. Të jesh në gjendje të kontrollosh shpejtësinë tënde sigurisht që do të të ndihmojë,” shton ai.

Detyrimi për pajisjen e biçikletave elektronike të shpejta me një matës shpejtësie do të zbatohet fillimisht vetëm për biçikletat e reja të shitura nga prilli e tutje, sipas Touring Club of Switzerland, një organizatë automobilistike. Automjetet tashmë në rrugë duhet të pajisen deri në prill 2027.