Slloveni, pas “dezinformimit të pastër” për emigrantët, një takim dhe një vendim vendimtar

20.02.2024

Në seancën e sotme të parë të jashtëzakonshme të këtij mandati, këshilltarët Konji diskutuan për çështje që kanë të bëjnë me informacionin se mërgimtarët mund të akomodohen në këtë bashki, gjë që emocionoi opinionin dhe shkaktoi jo pak padurim në rrjetet sociale. Shteti ka njoftuar se është kundër çdo strehimi të emigrantëve të paligjshëm.

Slloveni, pas “dezinformimit të pastër” për emigrantët, një takim dhe një vendim vendimtar Foto: Ilustrim

Takimi është thirrur me kërkesë të grupit më të madh të këshilltarëve të SDS-së, ndonëse tashmë nga garancitë e Zyrës për Përkujdesje dhe Integrim të Emigrantëve ishte e qartë se aktualisht nuk po planifikohen objekte akomoduese në komunën e tyre. Siç kemi raportuar, Katarina Štrukelj , Drejtore e Zyrës Qeveritare për Kujdesin dhe Integrimin e Emigrantëve , theksoi për N1 se “është dezinformim i pastër ”.

Megjithatë, disa këshilltarë ishin veçanërisht të hutuar nga fjala për momentin.

Për këtë arsye, ata morën një vendim me të cilin njoftojnë autoritetet shtetërore se janë kundër çdo lloj strehimi të emigrantëve të paligjshëm apo krijimit të një qendre azili në zonën e bashkisë. Në të njëjtën kohë, ata gjithashtu mbështetën propozimin e SDS për të nxitur qeverinë, Ministrinë e Brendshme dhe policinë që të marrin të gjitha masat për të parandaluar migrimin ilegal dhe të vazhdojnë të garantojnë sigurinë e qytetarëve të Slovenske Konjice dhe pronës së tyre.

Përfaqësues të policisë së Konjit dhe të administratës së policisë Celje u shprehën qartë se gjendja e sigurisë në zonën e komunës është e kënaqshme dhe vitin e kaluar rajoni regjistroi vetëm 0.35 për qind të të gjithë migracionit ilegal në vend. Siç tha Robert Vipotnik Sirc , shefi i komisariatit të Konxhit, problem më të madh e sheh postimet aktuale në rrjetet sociale, ku individët publikojnë foto të të huajve të vendosur plotësisht ligjërisht, të cilët punojnë në zonën e tre komunave të tyre. Stacion policie.

“Nuk është mirë të hidhen në të njëjtin kosh emigrantët e paligjshëm dhe ata që jetojnë këtu legalisht dhe që kanë ardhur në bazë të lejeve të qëndrimit. Herën e fundit që kemi regjistruar migrantë të paligjshëm në zonën tonë ka qenë në vitin 2021”, siguroi kryebashkiaku këshilltarët. Policia deri më tani nuk ka marrë një raport zyrtar për gjuhën e urrejtjes, nëse do të marrë masat e duhura.

Sipas kryetarit, takimi është i panevojshëm

Kryetari i Komunës së Konjit, Darko Ratajc, ka bërë të ditur se vetë do të marrë masa në rast të rasteve të reja të këtij lloji, por përndryshe, sipas tij, takimi ka qenë i panevojshëm. Megjithatë, seanca është zhvilluar në mënyrë korrekte dhe ai është i kënaqur që këshilli komunal ishte i bashkuar në faktin se gjuha e urrejtjes dhe intoleranca duhet të refuzohet me forcë. “E kuptoj që njerëzit ishin pak nervozë, ndaj nga njëra anë është mirë që e qetësuam pak publikun”, shtoi ai.

Iniciatori i takimit, Bojan Podkrajšek nga SDS, konsideron se është e drejtë që pasionet në komunë të qetësohen pak, prandaj, sipas tij, takimi ka qenë i dobishëm.

Në anën tjetër, këshilltari i SD-së Jernej Štomajer tha se këshilltarët e SDS-së e dinin për letrën nga zyra ku mohonin informacionet për gjoja vendosjen e mërgimtarëve në komunë, por nuk e kishin dorëzuar këtë dokument në materialet e mbledhjes. “Informacionet e rreme shkaktuan një reagim dhe e gjithë kjo vjen nga strofka e së njëjtës parti politike”, tha Štromajer.