Slloveni, paralajmërohen probleme ekonomike për shkak të grevave në njësitë administrative

17.06.2024

Vonesat në dhënien e lejeve të qëndrimit dhe të punës për të huajt vihen re praktikisht në të gjitha industritë.

Slloveni, paralajmërohen probleme ekonomike për shkak të grevave në njësitë administrative Foto: Ilustrim

Kompanitë po raportojnë gjithnjë e më shumë probleme për shkak të grevës në njësitë administrative, tha në një bisedë me gazetarët drejtoresha e përgjithshme e GZS Vesna Nahtigal . Probleme lindin në punësimin e punëtorëve të huaj dhe për shkak të vonesave në dhënien e lejeve të ndërtimit. Në ekonomi, ne do të donim të zgjeronim gamën e detyrave thelbësore gjatë një greve.

Nahtigal theksoi se Dhoma e Tregtisë së Sllovenisë (GZS) nuk është kundër grevës dhe luftës së punonjësve në njësitë administrative për paga më të mira, por do të dëshironte që punonjësit administrativë, nga të cilët varet ekonomia për zbatimin e procedurave administrative, të kryejnë punë në të paktën një minimum shërbimesh publike.

Siç është tani, nuk është mirë për askënd, është e bindur Nahtigal. Sipas saj, problemet në dhënien e lejeve të qëndrimit dhe të punës për të huajt vërehen praktikisht në të gjitha industritë, pasi që ekonomia sllovene në tërësi nga viti në vit është më e varur nga fuqia punëtore e huaj. Për shkak të grevës së punonjësve të njësive administrative, nuk mund të hyjnë në fuqi as ndryshimet e fundit legjislative, të cilat supozohet të heqin pengesat në dhënien e këtyre lejeve, shtoi drejtori i përgjithshëm i GZS.

Sipas saj, kompanitë nga industria e përpunimit të drurit dhe ndërtimtarisë, më saktë, p.sh. prodhuesit e shtëpive të parafabrikuara. Ata kanë përmbushur tashmë të gjitha kushtet për ndërtimin e objekteve të tilla dhe kanë prodhuar produktet e nevojshme ose pjesë, por tani janë ndalur në hapin e fundit para fillimit të punës. Si rezultat, ata grumbullojnë stoqe, akumulojnë vonesa dhe kërcënohen me humbje të biznesit dhe klientëve.

Ndërkohë, kompanitë e logjistikës theksojnë pasojat negative të zgjatjes së pritjes për patentë shofer.

Në GZS, sipas Nahtigalit, dëshirojmë të shtohen listën e detyrave thelbësore që duhet të kryhen gjatë grevës, në mënyrë që ajo të përfshijë edhe shërbime të rëndësishme për ekonominë. Që në fillim të kësaj jave ata pritet të kenë një takim për këtë temë me ministritë e Administratës Publike dhe Ekonomisë, Turizmit dhe Sportit.