Slloveni, Golob: Kemi nevojë për fuqi punëtore të huaj dhe detyra jonë është të integrojmë të huajt

26.03.2024

Kryeministri Robert Golob iu përgjigj pyetjeve parlamentare në fillim të seancës së rregullt të marsit. Ndër të tjera, ai tha se qendrat e reja të planifikuara për azil do të jenë të përkohshme dhe se Sllovenia po llogarit në legjislacion më të rreptë ndërkombëtar lidhur me migracionin.

Slloveni, Golob: Kemi nevojë për fuqi punëtore të huaj dhe detyra jonë është të integrojmë të huajt Foto: Ilustrim

Deputeti i SDS-së, Andrej Kosi, i bëri një pyetje kryeministrit Robert Golob në fillim të seancës së marsit në lidhje me vendimin e qeverisë për ndërtimin e qendrave të azilit në Središče ob Drava dhe Obrežje. Kosi tha se dy lokacionet janë të papërshtatshme dhe se si menaxhmenti i dy komunave ashtu edhe popullata e tyre i kundërshtojnë. Ai u interesua se pse vendimi është marrë pa u konsultuar me komunitetet lokale dhe nëse qeveria ka ndërmend ta shfuqizojë atë.

Golob theksoi sërish se çështja e migrimit ilegal trondit të gjithë Evropën dhe nuk po ndodh vetëm në Slloveni. Për momentin, njerëzit vijnë kryesisht nga Siria dhe Afganistani, dhe nuk ka asnjë tregues se ky ” problem do të zgjidhet vetvetiu përpara kufirit slloven” , tha ai, duke shtuar: ” Në çdo Këshill Evropian, udhëheqësit e Vendet e BE-së flasin se ne vetëm me një veprim të koordinuar mund të zbusim fluksin e migracionit të paligjshëm ” .

Golob shpjegoi sërish se Sllovenia është gjeografikisht në një nga rrugët kryesore të migrimit , në rrugën jugore të Ballkanit. Nga 300,000 emigrantë të paligjshëm që hynë në BE vitin e kaluar , rreth 60,000 kaluan vendin tonë. ” Ne e dimë që këto flukse do të vazhdojnë, pasi pikat e nxehta në mbarë botën për fat të keq nuk po pakësohen, edhe kjo protestë e sotme është dëshmi se pikat e nxehta në rastin më të mirë po ndizen më tej, ” komentoi në fillim Golob edhe protestën e mbështetësve të Palestinës. të seancës.

Sipas Golob, Sllovenia është e vetëdijshme për rolin e saj në korridorin e migracionit dhe detyra e saj është të sigurojë që migrimi të prekë popullsinë vendase sa më pak të jetë e mundur. Siç shpjegoi ai, kontrolli kufitar me Kroacinë dhe Hungarinë është futur vitin e kaluar për këtë qëllim. Ata gjithashtu kanë forcuar kontrollin policor në komunën e Brezhicës, pasi këtë vit 82.4 për qind e të gjithë emigrantëve kanë hyrë në Slloveni në këtë komunë.

“Vendndodhja është sugjeruar nga policia”

Policia përgjon emigrantët menjëherë pas kalimit të kufirit, por sipas Golob, në të kaluarën nuk ishte kështu . Më pas ata dërgohen në stacionin policor në Brezhice, ku priten dhe regjistrohen. Pas krijimit të qendrës në Obrežje, transporti i migrantëve në stacionin policor në qendër të Brezhicës nuk do të ishte më i nevojshëm. “ Zgjedhja e dy lokacioneve u kushtëzua nga dy faktorë të propozuar nga policia. ” Kriteri i parë i policisë ishte vendndodhja, ata sugjeruan që qendra të ngrihej sa më afër pikës ku përgjoheshin të ardhurit. Një tjetër kriter në përzgjedhjen e lokacionit ishte pronësia shtetërore e territorit në të cilin mund të zhvillojë kapacitete shtesë.

Golob shtoi se kemi katër qendra azili, kapacitetet e të cilave nuk janë të mbingarkuara për momentin, por situata ndryshon në muajt e verës, kur ka më shumë migrim. ” Ajo është kur shtëpitë ekzistuese të azilit janë të mbipopulluara, atëherë ka nevojë për strehim të përkohshëm, kalimtar. Ky është qëllimi i këtyre dy lokacioneve, në mënyrë që të jemi gati nëse është e nevojshme,” shpjegoi ai.

” Ajo që na duhet sot është që në lokacionet ku i përgjojmë, prandaj zgjodhëm Obrežjen, të kryejmë të gjitha procedurat që ne jemi të detyruar sipas ligjit ndërkombëtar. nga pikëpamja e refuzimit në kufi. Kjo Pakti do të lejojë policinë sllovene të jetë më efektive në kthimin e emigrantëve nga ato vende ku realisht nuk ka gjendje lufte.Sot, fatkeqësisht, policia i ka duart e lidhura sipas konventave ndërkombëtare dhe nuk mund të bëjë dallimin mes emigrantëve që shfaqen në kufirin tonë. Kjo është një çështje e gjykatave dhe procedurat në vendin tonë për fat të keq janë të gjata. ” Golob shtoi se vetëm BE mund të ndryshojë rregullat ndërkombëtare dhe pakti i migracionit duhet të shkurtojë ndjeshëm procedurat.

“Ndoshta ka pasur një zhurmë në komunikim në grupin tonë dhe njerëzit nuk e kuptuan se çfarë po krijohej apo përgatitej në të vërtetë atje,” tha deputetja e Svoboda Tereza Novak në margjinat e seancës së rregullt të DZ, sipas STA . Ajo pohoi gjithashtu se nuk është një akomodim i përhershëm, por i përkohshëm, i cili do të duhej vetëm në rast të një numri më të madh emigrantësh sesa mund të akomodohen në shtëpitë ekzistuese të azilit.

Jožef Horvat nga partia NSi e pyeti kryeministrin se çfarë do të bënte për të përmirësuar njohuritë e sllovenishtes në shkollat ​​fillore. Ai ishte kryesisht i interesuar se si fëmijët emigrantë, gjuha amtare e të cilëve nuk është sllovene, do t’u jepet e njëjta pikënisje për sukses. Siç theksoi ai, NSi beson se këta fëmijë duhet së pari të mësohen mirë sllovenisht në mënyrë që të mund të ndjekin më lehtë lëndët e tjera shkollore. Sipas Horvat, mënyra aktuale e punës me fëmijët emigrantë nuk është adekuate dhe çon në diskriminim për shkak të njohjes së pakënaqshme të gjuhës. Ai kujtoi se NSi ka paraqitur dy herë një propozim për ndryshimin e ligjit për shkollën fillore, i cili do të vendoste shkolla përgatitore njëvjeçare për fëmijët emigrantë.

Golob ka shpjeguar në përgjigjen e tij se ndjekja e shkollës fillore është një e drejtë kushtetuese dhe në të njëjtën kohë detyrë e çdo fëmije, pavarësisht nga kombësia e tij. Sipas tij, 9 për qind e të gjithë nxënësve që nuk kanë lindur në Slloveni janë të regjistruar në shkollat ​​fillore . Duke marrë parasysh nevojën për fuqi punëtore nga jashtë, ai pret që përqindja e fëmijëve të lindur diku tjetër të vazhdojë të rritet. ” Ne nuk mund të verbojmë veten ndaj faktit se tregu i punës nuk ka nevojë për migrantë të rinj të punës,” tha Golob, duke shtuar: “Është detyra jonë t’i ndihmojmë ata të integrohen.” “Sepse ne kemi nevojë për duart e tyre punëtore dhe inteligjencën e tyre në mënyrë që Sllovenia të rritet. Ne jemi ata që i ftojmë dhe ne duhet të sigurohemi që ata të integrohen sa më shumë në shoqëri.”

Duke iu përgjigjur kritikave për ndryshimin e ligjit për shkollat ​​fillore, i cili u miratua së fundi në DZ, Golob tha se ndër risitë është mundësia e organizimit të mësimeve plotësuese sllovene dhe sistemimi i vendit të ri të punës. Këtu, i takon drejtorit të gjejë një mësues dhe të sigurojë që klasa të tilla do të zhvillohen. Golob tha se mendon se ideja sipas së cilës nxënësit që nuk janë nga Sllovenia, në vend që të grupohen me moshatarët e tyre, do të dërgohen në shkolla speciale dhe më pas do të vendosen kushtet që nëse nuk kanë njohuri të mjaftueshme të gjuhës sllovene, nuk mund të vazhdojnë në shkollën fillore, “ diskriminuese dhe fyese ”. Ai shtoi se profesioni është unanim që nxënësit të mësojnë gjuhën më së miri në shoqëri dhe në kontakt me bashkëmoshatarët e tyre.

Kryeministri shtoi se profesioni dhe jo politikanët duhet të përgjigjen se çfarë mund të bëjnë për të integruar më mirë studentët emigrantë në shoqëri. ” Këto probleme do të rriten, ne kemi nevojë për fuqi punëtore të huaj dhe duam që ata të vijnë me familjet e tyre për t’u integruar më lehtë ,” tha ai.

Ai u bëri thirrje deputetëve që dëshirojnë të marrin pjesë në këtë fushë t’i bashkohen grupeve punuese në të cilat do të trajtojnë këtë çështje. Për këtë ai ftoi edhe drejtorët e shkollave fillore dhe Ministrinë e Arsimit.

Në takimin e rregullt të ministres së Arsimit, Darja Felda , deputetja e NSI-së, Iva Dimic pyeti se çfarë do të thotë përfshirja gradual e studentëve emigrantë në lëndët e detyrueshme, kush do t’i mësojë nxënësit emigrantë dhe kur do të informohen drejtorët për këtë. Felda tha se zbatimi i saktë i shkollimit të studentëve emigrantë varet edhe nga drejtorët dhe sa fëmijë ka në çdo departament apo shkollë. Ai theksoi se një mësues duhet të jetë i kualifikuar për të punuar me emigrantët, ndaj Instituti i Arsimit po planifikon udhëzime për zbatimin. Ai tha se ministria po planifikon takime me drejtorët e shkollave fillore lidhur me risinë e ligjit të ndryshuar për shkollat ​​fillore.

Më 21 shkurt, DZ miratoi propozimin e qeverisë për një ndryshim në ligjin për shkollat ​​fillore. Me këtë ata futën integrimin gradual të studentëve emigrantë në programin e detyrueshëm. Ata përcaktuan përfshirjen graduale të studentëve emigrantë në mësimet fillestare të gjuhës sllovene në kuadër të arsimit plotësues, i cili mund të kryhet gjatë programit të detyrueshëm.