Tri ekzaminime që tregojnë gjendjen e veshkave

23.06.2023

Çfarë është më e dëmshme për veshkat? A është e shëndetshme të pish deri në tri litra ujë në ditë? Si t‘i dallojmë problemet e veshkave? Veshkat janë ndër organet më të rëndësishme në trup, pra si t’i dalloni dëmtimet dhe shenjat alarmante? 1. Duhet të pini mjaftueshëm ujë çdo ditë. Duhet të monitorohen nevojat e trupit… […]

Tri ekzaminime që tregojnë gjendjen e veshkave Foto: Ilustrim

Çfarë është më e dëmshme për veshkat? A është e shëndetshme të pish deri në tri litra ujë në ditë? Si t‘i dallojmë problemet e veshkave?

Veshkat janë ndër organet më të rëndësishme në trup, pra si t’i dalloni dëmtimet dhe shenjat alarmante?

1. Duhet të pini mjaftueshëm ujë çdo ditë. Duhet të monitorohen nevojat e trupit… Përveç rasteve kur jeni të sëmurë ose kur pini ndonjë ilaç të fortë, atëherë duhet të ndihmoni veshkën për ta nxjerrë atë dhe më pas lejohet “mbushja” me ujë.

2. Urina duhet analizuar të paktën një herë në vit. Nga urina mund të mësojmë shumë: sëmundje kronike, sëmundje akute etj.

Nëse dëshironi të kontrolloni gjendjen e veshkave një herë në vit, bëni analizë:
1. Urinën
2. Pasqyrën e gjakut (urea dhe kreatinina)
3. Matni shtypjen e gjakut

Këto ekzaminime zbulojnë shumë: diabetin, hipertensionin dhe sëmundje të tjera.

Simptomat e sëmundjes së veshkave janë të qeta dhe të rralla, nëse shfaqen disa simptoma si anemia, vjellja, dobësia, hipertensioni – kjo zakonisht është një shenjë se veshkat janë gati të dështojnë.