Përfitimet shëndetësore të rrushit

24.09.2021

Sot, 72 milion ton rrush rriten çdo vit në të gjithë botën, kryesisht për të prodhuar verë. Çdo vit, prodhohen 7.2 trilion litra verë. Rrushi është gjithashtu një ushqim i njohur për gishtat. Ushqyesit në rrush ofrojnë një numër përfitimesh të mundshme shëndetësore. Ato janë shoqëruar me parandalimin e kancerit, sëmundjeve të zemrës, presionit të […]

Përfitimet shëndetësore të rrushit Foto: Grape / Unsplash

Sot, 72 milion ton rrush rriten çdo vit në të gjithë botën, kryesisht për të prodhuar verë. Çdo vit, prodhohen 7.2 trilion litra verë. Rrushi është gjithashtu një ushqim i njohur për gishtat. Ushqyesit në rrush ofrojnë një numër përfitimesh të mundshme shëndetësore. Ato janë shoqëruar me parandalimin e kancerit, sëmundjeve të zemrës, presionit të lartë të gjakut dhe kapsllëkut.

Fakte për rrushin

Ushqyesit në rrush mund të ndihmojnë në mbrojtjen nga kanceri, problemet e syve, sëmundjet kardiovaskulare dhe kushte të tjera shëndetësore.

Resveratrol është një lëndë ushqyese kryesore në rrush që mund të ofrojë përfitime shëndetësore.

Rrushi është një burim i mirë i fibrave, kaliumit dhe një sërë vitaminash dhe mineralesh të tjera.

Rrushi është i përshtatshëm për njerëzit me diabet, për sa kohë që ato llogariten në planin e dietës.

Benefitet

Një dietë që është e pasur me fruta dhe perime ka qenë e lidhur me një rrezik të zvogëluar të gjendjeve të ndryshme, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin, kancerin dhe mbipesha.

Ashtu si pemët dhe perimet e tjera, rrushi është një burim i mirë i fibrave dhe ujit.

Antioksidantët dhe ushqyesit e tjerë në rrush mund t’i bëjnë ato veçanërisht të shëndetshëm, megjithëse nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar disa nga përfitimet e tyre.

Këtu janë disa nga mënyrat në të cilat lëndët ushqyese në rrush mund të rrisin shëndetin.

Kanceri

Rrushi përmban antioksidantë të fuqishëm të njohur si polifenole. Këto mendohet se kanë veti anti-inflamatore dhe antioksiduese. Një nga këto është resveratrol. Ajo gjendet në lëkurat e rrushit të kuq.

Studimet laboratorike kanë sugjeruar që resveratroli mund të jetë në gjendje të ngadalësojë ose parandalojë rritjen e tumoreve në limfë, mëlçi, stomak, gji, zorrë të trashë, kancer të lëkurës dhe leuçeminë.

Resveratrol është gjithashtu i pranishëm në verën e kuqe. Pak studime kanë konsultuar lidhjen midis verës së kuqe dhe rrezikut të kancerit tek njerëzit, por është treguar se marrja e lartë e alkoolit në mënyrë të qëndrueshme mund të rrisë rrezikun e kancerit. Moderimi është thelbësor.

Një konsum i moderuar i alkoolit përcaktohet nga Udhëzimet Dietare për Amerikanët si deri në një pije në ditë për gratë dhe deri në dy pije në ditë për burrat.

Një tjetër anti-inflamator natyral që ndodh në rrush është flavonoid quercetin. Studimet kanë sugjeruar që edhe kjo mund të ndihmojë në parandalimin ose ngadalësimin e rritjes së kancerit.

Shëndeti i zemrës

Studimet mbi kafshët kanë treguar se kuercetina dhe resveratroli mund të zvogëlojnë rrezikun e aterosklerozës dhe të mbrojnë nga dëmtimi i shkaktuar nga lipoproteina me densitet të ulët (LDL), ose kolesteroli “i keq”.

Këto studime kanë përdorur kryesisht doza të këtyre flavonoideve shumë më të larta se ato që konsumohen zakonisht nga njerëzit.

Polifenolët në rrush, siç është resveratroli, mendohet se kanë veprime antioksiduese, ulëse të lipideve dhe anti-inflamatore që mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjes kardiovaskulare (CVD). Ato mund ta arrijnë këtë duke parandaluar grumbullimin e trombociteve dhe duke ulur presionin e gjakut dhe rrezikun e ritmeve të parregullta të zemrës.

Rrushi përmban fibra dhe kalium, të dyja mbështesin shëndetin e zemrës. Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) rekomandon rritjen e marrjes së kaliumit ndërsa uljen e konsumit të natriumit për të përmirësuar presionin e gjakut dhe shëndetin kardiovaskular.

Një studim i të dhënave për 12,267 të rritur në Shtetet e Bashkuara ka treguar se sa më shumë njerëz natriumi të konsumojnë në lidhje me marrjen e kaliumit, aq më i lartë është rreziku i vdekshmërisë së të gjitha shkaqeve.

Një marrje e lartë e kaliumit është shoqëruar me një rrezik të zvogëluar të goditjes në tru, mbrojtje kundër humbjes së masës muskulore dhe ruajtjen e dendësisë minerale të kockave.

Presionin e gjakut

Rritja e marrjes së kaliumit mund të ndihmojë në uljen e efekteve negative të shumë natriumit në dietë. Rrushi ka një përmbajtje të lartë kaliumi. Kjo sugjeron që ato mund të ndihmojnë në uljen e efekteve të natriumit tek njerëzit me presion të lartë të gjakut.

Fibrat janë të rëndësishme për mbajtjen e një sistemi të shëndetshëm kardiovaskular, duke përfshirë shëndetin e zemrës dhe presionin e gjakut. Rrushi është një burim i mirë i fibrave.

Kapsllëku

Rrushi përmban ujë dhe fibra, këto mund të ndihmojnë njerëzit të qëndrojnë të hidratuar, të mbajnë lëvizjet e zorrëve të rregullta dhe të zvogëlojnë rrezikun e kapsllëkut.

Alergjitë

Për shkak të efekteve anti-inflamatore të kuercetinës, disa sugjerojnë që konsumimi i rrushit mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të alergjive, duke përfshirë rrjedhjen e hundëve, lotimin e syve dhe kosheret. Sidoqoftë, asnjë studim njerëzor nuk është bërë për të provuar këtë teori.

Diabeti

Në vitin 2013, rezultatet e një studimi të botuar sugjeruan se disa fruta, por jo lëngje, mund të zvogëlojnë rrezikun e diabetit të tipit 2 tek të rriturit.

Gjatë studimit, i cili përfshiu 187.382 pjesëmarrës dhe zgjati 22 vjet, 6.5 përqind e pjesëmarrësve zhvilluan diabet.

Sidoqoftë, ata që konsumuan tre racione në javë boronicë, rrush, rrush të thatë, mollë ose dardhë kishin një rrezik 7 për qind më të ulët të diabetit të tipit 2 krahasuar me ata që nuk e konsumuan.

Niveli relativisht i lartë i sheqerit që gjendet në rrush bën që disa njerëz të pyesin nëse janë të sigurt për t’u ngrënë nga njerëzit me diabet.

Shoqata Amerikane e Diabetit inkurajon njerëzit të konsumojnë rrush dhe fruta të tjera, për sa kohë që sasia e karbohidrateve llogaritet si pjesë e planit të tyre të vaktit.

Vitaminat, mineralet dhe fibrat në rrush i bëjnë ato një mënyrë të shëndetshme për të kënaqur një dhëmb të ëmbël.

Neuropatia dhe retinopatia diabetike

Disa studime kanë treguar që resveratroli mund të mbrojë nga neuropatia diabetike, e cila ndikon në funksionin nervor. Shkencëtarët besojnë se kjo mund të jetë për shkak të efekteve neuroprotektive të kësaj përbërjeje.

Studimet mbi kafshët kanë treguar se resveratroli mund të mbrojë gjithashtu nga retinopatia, e cila mund të ndikojë rëndë në shikim.

Neuropatia dhe retinopatia diabetike mund të rezultojë kur diabeti kontrollohet dobët.

Shëndeti i syve

Rrushi përmban antioksidantë lutein dhe zeaxanthin, të cilat mund të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të syve. Mendohet se ato neutralizojnë molekulat e paqëndrueshme të njohura si radikale të lira. Në këtë mënyrë, ato mund të zvogëlojnë stresin oksidativ dhe dëmtimin e retinës dhe të ndihmojnë në parandalimin e kataraktave dhe kushteve të tjera.

Testet laboratorike kanë sugjeruar që resveratroli mund të mbrojë nga probleme të ndryshme të syve, duke përfshirë degjenerimin makular të lidhur me moshën, glaukomën, kataraktin dhe të tjerët.

Sidoqoftë, mbetet e paqartë saktësisht se si funksionon dhe si mund të jetë e dobishme për njerëzit.

Aknet

Rezultatet e një studimi të botuar në revistën Dermatology and Therapy pretendojnë se resveratrol mund të ndihmojë në trajtimin e akneve, veçanërisht nëse përdoret me peroksid benzoyl si një trajtim lokal.

Kushte të tjera

Çështje të tjera shëndetësore që mund të ndihmojnë resveratrol përfshijnë:

Sëmundja e Alzheimerit;
Kontrolli i glukozës në gjak;
Artrozë;
Rritja e sistemit imunitar;

Sidoqoftë, disa studime kanë vënë në dyshim nëse resveratroli mund të përfitojë nga njerëzit në këto mënyra. Nevojiten më shumë prova.