Njerëzit që duhet ta shmangin konsumimin e hudhrës

09.12.2022

Hudhra është një nga ushqimet më të shëndetshme, vetitë shëruese të mrekullueshme të së cilës sjellin përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore. Njerëzit e kanë përdorur që nga kohërat e lashta në trajtimin e shumë problemeve shëndetësore. Hudhra përmban rreth 400 përbërës aktivë, dhe është i pasur me vitamina dhe minerale si adenozinë, alicinë, aminoacide, fibra vegjetale, […]

Njerëzit që duhet ta shmangin konsumimin e hudhrës Foto: Ilustrim

Hudhra është një nga ushqimet më të shëndetshme, vetitë shëruese të mrekullueshme të së cilës sjellin përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore.

Njerëzit e kanë përdorur që nga kohërat e lashta në trajtimin e shumë problemeve shëndetësore.

Hudhra përmban rreth 400 përbërës aktivë, dhe është i pasur me vitamina dhe minerale si adenozinë, alicinë, aminoacide, fibra vegjetale, yndyra bimore, vitaminë A, vitaminë B1 dhe B2, vitaminë C, hekur, enzima, vajra esencialë, jod, kalium, kalcium, selen, squfur dhe fosfor.

Por, sipas KP, pavarësisht të gjitha vetive shëruese të këtij grupi njerëzish, ata nuk duhet ta konsumojnë atë:

1. Pacientët para operacionit

Nëse do t’i nënshtroheni një operacioni në të ardhmen e afërt, rekomandohet të mos konsumoni hudhër për të paktën dy javë më parë, pasi kjo do të zgjaste gjakderdhjen.

2. Njerëzit me presion të ulët të gjakut

Ky ushqim i mrekullueshëm ul presionin e gjakut dhe nëse vuani nga presioni i ulët, mund t’i bëni vetes më shumë dëm sesa dobi duke e konsumuar.

3. Personat që kanë probleme me mëlçinë

Edhe pse hudhra ka veti antibakteriale dhe antivirale dhe mund të vrasë bakteret dhe viruset, ajo nuk duhet të përdoret për të parandaluar viruset e hepatitit. Përkatësisht, disa përbërës të hudhrës mund të shkaktojnë stimulim në stomak dhe zorrë, të cilat mund të pengojnë sekretimin e lëngut tretës në traktin tretës. Kështu, ndikon në tretjen e ushqimit dhe përkeqëson shumë simptoma të hepatitit, si të përzierat.

4. Personat që vuajnë nga sëmundjet e syrit

Pacientët që vuajnë nga sëmundjet e syve, veçanërisht ata me shëndet të dobët, duhet të shmangin gjithashtu hudhrën. Mjekësia tradicionale kineze promovon se konsumimi i rregullt i hudhrës në sasi të mëdha për një periudhë të gjatë kohore mund të dëmtojë sytë dhe mëlçinë, por gjithashtu mund të shkaktojë humbje të kujtesës, tringëllimë në veshët dhe probleme të tjera shëndetësore.