Mungesa e vitaminës D – kërpudhat janë burim i mahnitshëm i vitaminës së diellit

11.04.2023

Vitamina D është e domosdoshme për trupin, pasi që i mban eshtrat, dhëmbët dhe muskujt të shëndetshëm Me mungesë të vitaminës D, trupi e ka të vështirë ta rregullojë sasinë e kalciumit apo fosfatit në trup. Sipas ekspertëve, mungesa e vitaminës D mund të shpijë edhe në probleme të ndryshme shëndetësore, madje edhe në deformime […]

Mungesa e vitaminës D – kërpudhat janë burim i mahnitshëm i vitaminës së diellit Foto: Ilustrim

Vitamina D është e domosdoshme për trupin, pasi që i mban eshtrat, dhëmbët dhe muskujt të shëndetshëm

Me mungesë të vitaminës D, trupi e ka të vështirë ta rregullojë sasinë e kalciumit apo fosfatit në trup.

Sipas ekspertëve, mungesa e vitaminës D mund të shpijë edhe në probleme të ndryshme shëndetësore, madje edhe në deformime të ndryshme.

Por, sipas tyre, rrezikun e mungesës së vitaminës D mund ta ulni duke ngrënë më shumë kërpudha, transmeton Telegrafi.

Llojet e caktuara të kërpudhave, sipas sajtit Everyday Health’, ju ndihmojnë ta shmangni mungesën e kësaj vitamine.

Ekspertët bëjnë të ditur se disa prej kërpudhave trajtohen me rreze ultravjollcë, gjë e cila u jep atyre vitaminë D.

Sasia e vitaminës D që përmbajnë kërpudhat varet nga ajo se me sa shumë dritë ultravjollcë janë trajtuar, por mund të përmbajnë deri në 17 miligramë.

Nëse ju keni nivele të ulëta të vitaminës D, do të ndiheni të lodhët, të dobët dhe në përgjithësi pa disponim.

Vlen të ceket se kërpudhat në mënyrë natyrale nuk ofrojnë sasi të larta të vitaminës D, por disa lloje që trajtohen me rreze UV e bëjnë këtë.