Disa arsye pse diabetikët duhet të përdorin vitaminën D

27.08.2021

Shifrat e pacientëve me sëmundjen e diabetit në realitet mund të jenë shumë herë më të lartë, duke qenë se një pjesë e mirë e tyre, për shkak të mungesës së simptomave të dukshme, nuk e dinë që janë të prekur nga kjo sëmundje. Llojet e diabetit janë tre. Bëhet fjalë për: Diabetin e tipit […]

Disa arsye pse diabetikët duhet të përdorin vitaminën D Foto: Ilustrim

Shifrat e pacientëve me sëmundjen e diabetit në realitet mund të jenë shumë herë më të lartë, duke qenë se një pjesë e mirë e tyre, për shkak të mungesës së simptomave të dukshme, nuk e dinë që janë të prekur nga kjo sëmundje.

Llojet e diabetit janë tre.

Bëhet fjalë për:

  • Diabetin e tipit 2
  • Diabetin e tipit 1
  • Diabetin e shtatzanisë.

Ajo që të tre llojet e sëmundjeve kanë të përbashkët është niveli i lartë i sheqerit.

Një nga vitaminat që luan rol kryesor në balancimin e sheqerit në gjak dhe në prodhimin e insulinës është vitamina D.

Studimet e fundit të publikuara në Vëllimin e Endokrinologjisë dhe Metabolizmit, pohojnë se kjo vitaminë ndihmon me para diabetin.

Të gjithë pacientët me para diabet nëse marrin këtë suplement arrijnë që të parandalojnë kalimin e sëmundjes në diabet të tipit dy.

Kërkimet treguan se vitamina D ul edhe inflamacionin duke ndihmuar trupin të jetë i shëndetshëm.

Vitamina D faktikisht është një pro-hormon, ndaj dhe lidhja me insulinën është goxha e fortë.

Kjo vitaminë është e vështirë që të merret përmes ushqimeve ndaj dhe këshillohet në formën e kokrrave suplementare.