Veturat elektrike lëshojnë më shumë CO2 sesa automjetet me benzinë ​​dhe naftë!

09.03.2024

Më 4 mars, Parlamenti Evropian miratoi propozimin e Komisionit sipas të cilit veturat elektrike nuk konsiderohen më automjete neutrale ndaj klimës.

Veturat elektrike lëshojnë më shumë CO2 sesa automjetet me benzinë ​​dhe naftë! Foto: Ilustrim

Siç shkruan Kronen Zeitung, kjo rregullore prek të gjitha kompanitë në Evropë që duhet të raportojnë gjurmën e CO2 për shërbimet e transportit – qoftë hekurudhor, ajror apo rrugor.

Gjithashtu duhet të llogariten vlerat aktuale të pjesës së CO2 në energjinë elektrike të përdorur. Kjo përfshin gjithashtu humbjet e transmetimit dhe konvertimit. Standardet fikse nuk duken të mira për makinat elektrike.

Siç e dini, energjia elektrike prodhohet në Evropë në mënyra të ndryshme dhe një prej tyre janë termocentralet, të cilët emetojnë masivisht CO2. Vetëm hidrogjeni gri, i cili prodhohet nga gazi natyror me konsum të lartë energjie, ka një bilanc më të keq të CO2 se energjia elektrike sipas këtyre matjeve të reja. Edhe benzina dhe nafta janë më të mira se energjia elektrike në total.

“Kjo është për të siguruar hapje ndaj teknologjive dhe zgjedhje për konsumatorët”, tha presidentja e Komisionit, Ursula von der Leyen.

Me sa duket, Komisioni Evropian ka gjetur një metrikë të re për matjen e emetimeve të CO2, disa do të thonë më në fund, ndërsa të tjerët do të tundin duart.

Jeta nuk është e thjeshtë dhe ekonomia evropiane bazohet në industrinë e automobilave.