Mali i Zi ndihmon NATO-n: Sjell ushtarë në Kosovë dhe vende tjera

23.01.2024

Ministri malazez i Mbrojtjes, Dragan Krapoviq ka deklaruar se Mali i Zi do të ketë një prani të shtuar të ushtarëve të tij në pjesën lindore të aleancës së NATO-s. “Ne do të kemi ushtarë në Letoni dhe Bullgari, por do të vazhdojmë të dërgojmë ushtarë në Kosovë dhe Irak. Sa i përket agresionit rus […]

Mali i Zi ndihmon NATO-n: Sjell ushtarë në Kosovë dhe vende tjera Foto: Ilustrim

Ministri malazez i Mbrojtjes, Dragan Krapoviq ka deklaruar se Mali i Zi do të ketë një prani të shtuar të ushtarëve të tij në pjesën lindore të aleancës së NATO-s.

“Ne do të kemi ushtarë në Letoni dhe Bullgari, por do të vazhdojmë të dërgojmë ushtarë në Kosovë dhe Irak. Sa i përket agresionit rus kundër Ukrainës, ne do të dërgojmë ushtarë në përputhje me detyrat e reja të NATO-s”, tha Krapoviq në një konferencë të përbashkët në “Vila Gorica”, me admiralin Rob Bauer, kryetar i Komitetit Ushtarak të NATO-s dhe Këshilltar për Çështjet Ushtarake i sekretarit të Përgjithshëm të Aleancës, Jens Stoltenberg.

Ministri tha se takimi i sotëm me Bauer është një mundësi tjetër për të demonstruar përkushtimin e Malit të Zi për siç shkruan RT Ballkan, anëtarësim të besueshëm në NATO.

”Kur flasim për besueshmëri, flasim për lëvizje konkrete dhe i thashë admiralit Bauer se Mali i Zi mbetet i përkushtuar në zbatimin e vendimeve që u arritën në Vilnius në samitin e vitit të kaluar”, tha Krapoviq.

Ai tha se Mali i Zi duhet të rrisë investimet në ushtri, duke treguar se për këto qëllime do të investohen më shumë se dy për qind të buxhetit të këtij viti.

Ai tha se siguria dhe stabiliteti i Ballkanit Perëndimor janë veçanërisht të rëndësishme për Malin e Zi.

”Ne do të vazhdojmë të mbështesim të ardhmen euroatlantike të Ballkanit Perëndimor”, tha ministri, duke thënë se prania e NATO-s dhe Bashkimit Evropian në Ballkan është e rëndësishme për parandalimin e ndikimit malinj të palëve të treta.

Ai përkujtoi se Mali i Zi po luan një rol në stërvitjen më të madhe që po zhvillohet me dekada, se ka kontribuar në misionin në Kosovë dhe Irak.

“Mali i Zi njoftoi një rritje të buxhetit për ushtrinë, një e katërta e të cilit shkon për modernizim”, tha Bauer.

Sipas tij, NATO-ja, e cila këtë vit feston 75 vjetorin e saj, është aleanca ushtarake më e suksesshme në histori për, siç tha ai, “paqes që sollëm dhe konflikteve që parandaluam”.

“Kjo kontribuoi në faktin që shumë vende duan të anëtarësohen në NATO. Ne jemi shumë më të fortë së bashku sesa individualisht. Së bashku ne mbrojmë më shumë se sigurinë fizike. Ne mbrojmë të drejtat e atyre vendeve”, tha Bauer.

Bauer tha se është e rëndësishme të vazhdojmë të mbështesim “vëllezërit dhe motrat ukrainase”.

“Nuk është bamirësi, por një investim. Lufta në Ukrainë do të ndikojë në sigurinë e botës”, theksoi ai.

“Nëse njerëzit në Ukrainë do të kishin të drejta demokratike, njerëzit në Rusi së shpejti do t’i kërkonin ato. Koncepti i demokracisë duhet të mbrohet gjithnjë e më shumë”.

I pyetur për pjesëmarrjen e disa partive në Qeverinë e Malit të Zi, Bauer tha se NATO është një aleancë ushtarake.

“Ne flasim në nivel politik me krerët e shteteve, por unë flas vetëm me ministrat e mbrojtjes. Shtetet marrin përsipër të zbatojnë detyrat tona. Përderisa shtetet bëjnë atë që janë zotuar, nuk ka të bëjë me qeverinë, koalicioni. Pavarësisht zgjedhjeve, lëvizjet politike, aleatët mbrojnë njëri-tjetrin. Ne kujdesemi për sigurinë brenda aleancës sonë prej rreth një miliard njerëzish. Ka pasur momente të trazuara në historinë e aleancës sonë, njerëzit kanë menduar nëse aleanca do të mbijetojë, por ne jemi ende këtu. Kemi 31 shtete në aleancë. Nuk jemi të gjithë të barabartë, por të gjithë jemi sovran dhe të gjitha vendimet i marrim me konsensus. Zgjidhjet i gjejmë me marrëveshje, pavarësisht dallimeve tona. Mënyra e fuqishme që u organizuam. Siguria është e rëndësishme për të gjitha vendet”, tha Bauer.