Kosova vazhdon lobimin për anëtarësim në KiE, MPJD optimiste

03.05.2024

Kosova po vazhdon të lobojë me intensitet të lartë për anëtarësimin e saj në Këshillin e Evropës.

Kosova vazhdon lobimin për anëtarësim në KiE, MPJD optimiste Foto: Ilustrim

Kështu bëri të ditur për Radio Kosovën zëvendësministri i Punëve të Jashtme, Kreshnik Ahmeti, i cili tha se nuk sheh arsye që kjo çështje të mos jetë në agjendën e 16 dhe 17 majit.

E njohësit e çështjeve ndërkombëtare thonë se përfaqësuesit shtetërorë duhet të lobojnë çdo ditë për anëtarësim në Këshillin e Evropës.

Muaji maj është i rëndësishëm për Kosovën, pasi pritet që të votohet për anëtarësimin e saj në Këshillin e Evropës. Zëvendësministri i Punëve të Jashtme, Kreshnik Ahmeti, tha për Radio Kosovën se Kosova i ka plotësuar të gjitha standardet dhe parakushtet për të qenë anëtare e kësaj organizate, derisa theksoi se po vazhdojnë të lobojnë me intensitet të madh te vendet anëtare të BE-së.

“Pra, mbetet vetëm edhe votimi përfundimtar, ku me këtë rast do të duhej të dërgohej ftesa prej Komitetit të Ministrave te Republika e Kosovës për t’u bërë anëtare e Këshillit të Evropës. Edhe në Asamblenë Parlamentare kemi bërë një lobim intensiv ku rezultuam me një opinion jashtëzakonisht pozitiv që bënë thirrje që Kosova të anëtarësohet pa parakushte dhe ky opinion u mbështet nga 82 për qind e votave, të cilat u hodhën atë ditë. I njëjti intensitet i lobimit është duke vazhduar edhe më tutje. Nga vizita që kisha e para së bashku me delegacionin e kryeministrit në Berlin, po ashtu edhe në Stazburg, ku takova një numër të ambasadorëve të vendeve anëtare dhe mund të them që mbështetja është aty që procesi të ecë përpara”, deklaroi Ahmeti.

Zëvendësministri Ahmeti theksoi se nuk sheh asnjë arsye që votimi të shtyhet apo të ketë ndonjë lloj hezitimi.

“Është e vërtetë që ka disa zëra, por jo zyrtarë, që paraqesin një lloj ideje që të përzihen proceset, pra, procesi i dialogut në Bruksel me këtë të anëtarësimit në KiE, por kjo nuk është kredibile si ide. KiE është një organizatë e veçantë, ku përfituesit kryesorë janë qytetarët e Republikës së Kosovës, e veçanërisht minoritetet brenda shtetit tonë. Për më tepër, në dialogun në Bruksel jemi jashtëzakonisht konstruktiv, por kemi një qasje jo konstruktive nga Serbia. Prandaj, nëse këto procese ndërlidhen, atëherë e tëra çfarë ndodh është që i jepet e drejta e vetos Serbisë që të vendosë në një farë forme nëse Kosova do të anëtarësohet apo jo në Këshillin e Evropës. Unë jam optimist se të gjitha këto do të sqarohen para ministerialit dhe nuk shoh arsye që Kosova të mos jetë pjesë e agjendës me 17 maj”, tha Ahmeti.

E njohësi i çështjeve ndërkombëtare, Shqiprim Pula, tha për Radio Kosovën se përfaqësuesit shtetërorë duhet çdo ditë të lobojnë për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës.

“Të lobojnë në mënyrë që të fitohet vullneti politik edhe i atyre shteteve që mund të kenë mëdyshje rreth votimit të tyre. Prandaj, në këtë kuptim unë mendoj që institucionet përkatëse janë duke e bërë punën e tyre, por mbetet për t’u parë në rezultatet që do të kemi edhe pak ditë nga takimi i Komitetit të Ministrave”, tha Pula.

Këshilli ndërqeveritar i Evropës këtë muaj do të marrë një vendim përfundimtar nëse do ta pranojë Kosovën në këtë organizatë. Asambleja Parlamentare e Këshillit votoi me një shumicë dërmuese më 16 prill për të mbështetur kërkesën e Kosovës për anëtarësim. Por, ditët e fundit, Franca dhe Italia kanë dërguar sinjale se po e kushtëzojnë mbështetjen e tyre për Kosovën me zbatimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.