Kontrata për vaksinat anti-COVID nga Pfizer, deklarohet Ministria e Shëndetësisë

Kontrata për vaksinat anti-COVID nga Pfizer, deklarohet Ministria e Shëndetësisë
Eurolinda Zenelaj

08.01.2021 / Lajme

Ministria e Shëndetësisë përmes një komunikate për media ka sqaruar opinionin publik, lidhur me marrëveshjen e arritur me kompaninë Pfizer për sigurimin e vaksinës kundër COVID-19.

Në kumtesë thuhet se “Ministria e Shëndetësisë informon edhe një herë se ka marrë konfirmimin nga kompania Pfizer për sigurimin e 535 000 vaksinave kundër COVID-19.

Gjithashtu, thuhet se ka nënshkruar me Pfizer marrëveshjen për konfidencialitet lidhur me vaksinat dhe detajet teknike për sigurimin e vaksinave janë duke u zhvilluar sipas parimeve të përcaktuara në këtë marrëveshje”.

Përveç vaksinave nga Pfizer, siç edhe është bërë e ditur këtë javë, 600 000 vaksina të tjera janë siguruar përmes shtetit të Austrisë, derisa 720 000 doza të tjera do të merren falas nga mekanizmi COVAX.

Vaksinat e para kundër COVID-19 do të arrijnë në Kosovë në muajin shkurt për të filluar me vaksinimin e grupeve prioritare dhe mundësia për vaksinim do t’u jepet të gjithë qytetarëve sipas Planit të imunizimit për COVID-19, të hartuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike,  i cili do të miratohet në Qeverinë e Republikës së Kosovës.

Në këtë frymë, MSh kërkon mirëkuptim nga opinioni që t’u mundësohet institucioneve dhe profesionistëve shëndetësor të kryejnë punën dhe detyrimet ligjore pa presion në funksion të mbrojtjes së shëndetit publik të popullatës.

MSh rikonfirmon se Qeveria e Kosovës ka ndarë 40 milionë euro për sigurimin e vaksinave dhe përmbushjes së nevojave të tjera në luftën kundër COVID-19 dhe qytetarët do ta marrin falas vaksinën kundër COVID-19.

Ndyshe, gjatë ditës së sotme nëpër media ka qarkulluar lajmi se Kompania amerikane, Pfizer nuk e ka konfirmuar marrëveshjen me Qeverinë në detyrë të Kosovës, për sigurimin e dozave të vaksinës kundër coronavirusit, por tha se janë duke u zhvilluar diskutime.

“Jemi në diskutime me Qeverinë e Kosovës për t’i ofruar qasje në vaksinë. Diskutimet me qeverinë janë konfidenciale dhe ne nuk kemi asnjë njoftim të ri për të bërë në këto momente”, kanë thënë nga kompania Pfizer.

RAPORTO