“Koha dimërore”, nata një orë më e gjatë

29.10.2023

Kosova kaloi natën nga e shtuna në të diele në kohën që zakonisht quhet “kohë dimërore”. Në orën 03:00, akrepat e orës u kthyen në orën 02:00. Prandaj nata ishte një orë më e gjatë. Ky nuk është një ndryshim në “kohën e dimrit”, të treguar nga Instituti Federal i Metrologjisë (METAS). Duke ndryshuar orën […]

“Koha dimërore”, nata një orë më e gjatë Foto: The hand under the blanket extends to the alarm clock in the morning, with light orange.

Kosova kaloi natën nga e shtuna në të diele në kohën që zakonisht quhet “kohë dimërore”. Në orën 03:00, akrepat e orës u kthyen në orën 02:00. Prandaj nata ishte një orë më e gjatë.

Ky nuk është një ndryshim në “kohën e dimrit”, të treguar nga Instituti Federal i Metrologjisë (METAS). Duke ndryshuar orën në kasë, kthehemi në orën standarde. Sipas tij, duke i çuar orët një orë përpara në muajin mars kalojmë në orën e verës.

Ora standarde në Kosovë ka qenë koha e Evropës Qendrore për më shumë se 125 vjet. Konfederata futi orën verore në vitin 1981, duke ndjekur fqinjët e saj evropianë. Që nga viti 1996, të gjitha vendet e Bashkimit Evropian (BE) dhe Zvicra janë bashkuar në unison për të vendosur orët e tyre një orë përpara të dielën e fundit të marsit dhe një orë prapa të dielën e fundit të tetorit.

Kjo përputhshmëri është e motivuar kryesisht nga arsye ekonomike. Heqja e mundshme e ndryshimit sezonal të orës është bërë objekt diskutimi politik vitet e fundit, veçanërisht në BE. Por asnjë vendim nuk është marrë deri më tani, as në nivel të BE-së dhe as në shtete.