Këshilli i BE-së miraton miratoi Planin e Rritjes për Ballkanin Perëndimor, në vlerë prej 6 miliardë euro

07.05.2024

Këshilli i Bashkimit Evropian ka miratuar Planin e Rritjes për vendet e Ballkanit Perëndimor, që nënkupton instrumentin e ri financiar në vlerë prej 6 miliardë eurosh për të mbështetur reformat e lidhura me BE-në dhe rritjen ekonomike në rajon.

Këshilli i BE-së miraton miratoi Planin e Rritjes për Ballkanin Perëndimor, në vlerë prej 6 miliardë euro Foto: Ilustrim

Miratimi nga Këshilli i Bashkimit Evropian erdhi pas miratimit të para dy javëve nga Parlamenti Evropian.

Siç thuhet në një njoftim për shtyp, Plani i Rritjes do të mbulojë periudhën nga viti 2024 deri në vitin 2027 dhe pritet të ofrojë deri në 2 miliardë euro grante dhe 4 miliardë euro kredi për gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor.

Vendet e Ballkanit Perëndimor, të cilat do të përfitojnë nga kjo ndihmë, duhet të kenë plane operative për reforma dhe t’i bashkërendojnë ato me Komisionin Evropian.

Siç është raportuar më herët në mesin e kritereve për të përfituar janë ato bazike, të cilat vlejnë njëlloj për të gjitha vendet anëtare. Ato kanë të bëjnë me sundimin e ligjit, respektimin e parimeve të demokracisë, reformat institucionale dhe ndërmarrjen e hapave të domosdoshëm për të garantuar se mjetet nuk do të keqpërdoren.

Ndërkaq, po ashtu ka edhe kritere të natyrës politike.

Për Kosovën dhe Serbinë parakusht do të jetë angazhimi në dialog dhe normalizimi i raporteve.