Anëtarësimi i Kosovës në KiE, cilat janë vendet skeptike që duan fillimisht Asociacionin?

04.05.2024

Në fund të javës së ardhshme pritet që të përcaktohet agjenda e Komitetit të Ministrave të Këshillit të Evropës dhe të ketë më shumë qartësi nëse Kosova do të kalojë edhe fazën finale të anëtarësimit në këtë institucion.

Anëtarësimi i Kosovës në KiE, cilat janë vendet skeptike që duan fillimisht Asociacionin? Foto: Ilustrim

Së paku dy të tretat e 46 anëtarëve të KiE duhet të jene në favor të Kosovës në mbledhjen e16 majit.

Nga vendet mosnjohëse vetëm Greqia mund të bëjë ndonjë lëvizje pozitive ndërsa Hungaria, Franca e Italia vlerësohen si më skeptiket nga krahu i vendeve që kanë njohur pavarësinë e Kosovës.

“Në votim do të marrin pjesë 46 anëtarë, prej tyre janë 34 njohëse dhe 12 mosnjohëse. Prej tyre 34, ndoshta edhe Greqia voton pro ose ndonjë shtet tjetër, mundet me qenë 35, këta 35 po dihet deri tash që Hungaria, Franca, Italia, janë më skeptikë, pra votat janë aty duhet të punohet që të ndodhë”, shprehet Besnik Tahiri, anëtar i delegacionit të Kosovës në AP të KiE.

Tahiri thotë se Kosova i ka përmbushur të gjitha kushtet për anëtarësim, madje qëndron më mirë se edhe disa shtete anëtare në aspektin e të drejtave të njeriut dhe të demokracisë.