23 vite nga Masakra e Reçakut

15.01.2022

Si sot 23 vite më parë forcat policore dhe ushtarake serbe kryen masakrën më të madhe në Kosovës që njihet si masakra e Reçakut. Pamjet e kësaj masakre u përhapen në të gjithë botën dhe sensibilizuan ndërkombëtarët për të ndërhyrë në luftën mes Serbisë dhe Kosovës. Ishte shefi i misionit të OSBE-së, Wiliam Walker, ai […]

23 vite nga Masakra e Reçakut Foto: Ilustrim

Si sot 23 vite më parë forcat policore dhe ushtarake serbe kryen masakrën më të madhe në Kosovës që njihet si masakra e Reçakut. Pamjet e kësaj masakre u përhapen në të gjithë botën dhe sensibilizuan ndërkombëtarët për të ndërhyrë në luftën mes Serbisë dhe Kosovës.

Ishte shefi i misionit të OSBE-së, Wiliam Walker, ai që pa nga afër këtë masakër dhe alarmoi se në Kosovë po ndodh krim kundër njerëzimit.

Më 15 Janar 1999, në Reçak u vranë e u masakruan 45 shqiptarë të paarmatosur, mes tyre gra e fëmijë. Sot 22 vite më pas liderët e politikës në Kosovës kanë kujtuar vuajtjet e 23 viteve më parë.

Të gjithë liderët politikë kanë bërë homazhe pranë varrezave dhe kanë bërë thirrje për drejtësi.

Historia e masakrës së Reçakut

Më 15 janar 1999 fshati Reçak u zgjua i rrethuar nga formacionet e policisë speciale, ushtarake dhe paraushtarake serbe të shoqëruar edhe me mjete të shumta të motorizuara. Sipas dëshmitarëve që kanë mbijetuar krimin, aty rreth orës 06 e 30 minuta forcat serbe me artileri të rëndë kanë filluar të bastisin fshatin.

Banorët janë përpjekur të largohen nga fshati apo të gjejnë një vendstrehim më të sigurt, por rrethimi i hekurt e ka bërë të pamundur një gjë të tillë. Forcat policore serbe që ishin futur përmes rrugës kryesore të fshatit kishin arrestuar shumë banorë e më pas i vranë ata.