Statusi kandidat i BeH në Asamblenë Parlamentare të NATO-s është konfirmuar zyrtarisht

27.05.2024

Asambleja Parlamentare e NATO-s mbajti një seancë plenare të hënën në Sofje, në të cilën u konfirmua zyrtarisht statusi i kandidatit të Bosnjë-Hercegovinës, Gjeorgjisë dhe Moldavisë në Asamblenë Parlamentare.

Statusi kandidat i BeH në Asamblenë Parlamentare të NATO-s është konfirmuar zyrtarisht Foto: Ilustrim

Gjithashtu, u miratua Deklarata për formimin e NATO-s, e cila konfirmon mbështetjen e plotë për Ukrainën, Gjeorgjinë dhe Bosnjë e Hercegovinën në rrugën e anëtarësimit në aleancë, Kryetar i Delegacionit të Asamblesë Parlamentare të Bosnjës dhe Hercegovinës në Asamblenë Parlamentare të NATO-s. Në seancë morën pjesë Kemal Ademovic dhe nënkryetari i delegacionit Obren Petroviq.

Siç njoftoi Asambleja Parlamentare e BeH-së, në këtë seancë në samitin në Uashington u miratua Deklarata për Formimin e NATO-s për gjeneratat e ardhshme, e cila konfirmon aleancën si një gur themeli të sigurisë evropiane dhe amerikano-veriore, shpreh kënaqësinë për anëtarësimin e Suedisë dhe konfirmon mbështetjen e plotë. për Ukrainën, Gjeorgjinë dhe Bosnje-Hercegovinën në rrugën e anëtarësimit.

Amendamentet dhe shtesat e miratuara në Rregulloren e Punës së PSNATO-s konfirmuan zyrtarisht statusin e kandidatit të Bosnjë-Hercegovinës, Gjeorgjisë dhe Moldavisë në Asamblenë Parlamentare të NATO-s, i cili sjell me vete statusin e ri të futur dhe privilegjet e atyre vendeve si zgjerimi i numri i anëtarëve të delegacioneve të vendeve kandidate (rritje me tre deri në pesë anëtarë ekzistues të delegacionit të BeH-së), privilegje më të mëdha për pjesëmarrje në seancat e bordit të NATO-s dhe PSNATO-s, kompetenca të tilla si paraqitja e amendamenteve në dokumentet parlamentare dhe pjesëmarrje më e gjerë në të ardhmen ngjarje të organizuara nga NATO.

Sesioni u hap me një fjalim mirëseardhjeje nga presidenti Parlamentit të NATO-s, Michael Szczerba, i cili theksoi nevojën për ndihmë urgjente për Ukrainën, e cila, tha ai, pasqyrohet në deklaratën e miratuar për mbështetjen e PSNATO-s për Ukrainën në konfliktin e vazhdueshëm me Rusinë.

Presidenti theksoi gjithashtu rëndësinë e luftës kundër mënyrave hibride të luftës dhe veçanërisht kundër dezinformimit në kohët e sotme teknologjikisht të avancuara. Ai përshëndeti pranimin e Suedisë në NATO dhe pjesëmarrjen e saj të parë në sesionin e PSNATO-s si anëtare e plotë.

Në fjalën e tij, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, theksoi se qëllimi kryesor i NATO-s është ruajtja e paqes. Në prag të 75-vjetorit të NATO-s, Stoltenberg theksoi se NATO po punon me sukses për të ruajtur paqen dhe se gjatë gjithë asaj kohe nuk ka pasur asnjë sulm të vetëm të armatosur ndaj një vendi anëtar.

U vu në pah numri i 20 vendeve që ndajnë më shumë se 2% të PBB-së për segmentin e mbrojtjes, ngritja e paralajmëruar e Qendrës për Qëndrueshmëri Demokratike në selinë e NATO-s dhe premtimet e paplotësuara për të ndihmuar Ukrainën nga shtetet anëtare. U theksua rëndësia e vendeve partnere të NATO-s në kohën e politikës së dyerve të hapura të Organizatës, si në rajonin e Ballkanit Perëndimor, ashtu edhe në Afrikë dhe në vendet e Gjirit.