Robotët dhe inteligjenca artificiale ndihmojnë në projektimin dhe ndërtimin e “kopshteve të varura” të universitetit zviceran

Arkitektura dhe ndërtimi kanë qenë gjithmonë, në heshtje, në avantazhin e tendencave të teknologjisë dhe materialeve. Prandaj, nuk është çudi, veçanërisht në një universitet teknik të njohur si ETH Zurich, të gjesh një projekt që përdor AI dhe robotikë në një qasje të re ndaj këtyre arteve. Dizajni dhe ndërtimi i automatizuar me të cilin po eksperimentojnë tregojnë se si shtëpitë dhe zyrat mund të ndërtohen një dekadë nga tani.

I ri / Teknologji

Robotët dhe inteligjenca artificiale ndihmojnë në projektimin dhe ndërtimin e “kopshteve të varura” të universitetit zviceran
Foto: Ilustrim

Projekti është një lloj mbjelljeje e madhe skulpturore, “kopshte të varura” të frymëzuara nga strukturat legjendare në qytetin antik të Babilonisë. (Rastësisht, ishte paraardhësi im, Robert Koldewey, i cili gërmoi / plaçkiti portën e famshme të Ishtarit në atë vend.)

E filluar në vitin 2019, Semiramis (e quajtur pas mbretëreshës së Babilonisë në atë kohë) është një bashkëpunim midis projektuesve njerëzorë dhe AI. Ideja e përgjithshme sigurisht erdhi nga mendjet krijuese të krijuesve të saj, profesorëve të arkitekturës Fabio Gramazio dhe Matthias Kohler. Por dizajni u arrit duke vendosur kërkesat bazë, si madhësia, domosdoshmëria e ujitjes dhe stili i ndërtimit, përmes një grupi modelesh kompjuterike dhe algoritmesh të mësimit të makinerive.


Gjatë procesit të projektimit, për shembull, ekipi mund të shkulë pozicionin e njërit prej “bishtajave” të mëdha që përbëjnë strukturën prej 70 këmbësh, ose të ndryshojë paraqitjen e paneleve që përbëjnë sipërfaqen e saj. Softueri që ata krijuan më pas do të rregullonte menjëherë gjeometrinë e strukturës së përgjithshme dhe paneleve të tjera për të përshtatur këto ndryshime, duke u siguruar që do të mbante ende në mënyrë të sigurt peshën e vet, e kështu me radhë.

Ka shumë procese të automatizuara në arkitekturë, sigurisht, por ky projekt i shtyn kufijtë në nivelin e kontrollit përfundimtar që duket se u është dhënë atyre. Në fund të fundit, çështja është ta bëjmë atë një bashkëpunim të vërtetë, jo thjesht një lloj kontrolli drejtshkrimor arkitektonik që siguron që e gjithë gjëja të mos shembet.

“Modeli kompjuterik na lejon të kthejmë procesin konvencional të projektimit dhe të eksplorojmë hapësirën e plotë të projektimit për një projekt. Kjo çon në gjeometri të reja, shpesh befasuese, “tha Kohler në një postim të lajmeve të ETHZ.

Pasi ka arritur në një dizajn përfundimtar, ndërtimi po realizohet nga një ekip tjetër i automatizimit njerëzor: një grup prej katër krahësh robotikë që veprojnë me një mendje për të mbajtur disa pjesë të rënda (secila ka dhjetëra) në vend ndërsa njerëzit aplikojnë rrëshirën e përdorur për të mbajtur ato së bashku. Është një hap mbi teknikën që pamë të përdorur disa vite më parë nga i njëjti ekip kur përdorën robotët si asistentë të automatizuar.

Semiramis po ndërtohet në punëtori dhe më pas dërgohet pjesë-pjesë në shtëpinë e saj përfundimtare në Tech Cluster Zug. Ajo duhet të jetë e montuar plotësisht dhe e gatshme për të pranuar tokën dhe farat këtë pranverë që vjen, kështu që ndaloni nëse jeni në zonë.

Themele të sigurta të së ardhmes, N.T.P.SH “HALITI”, gjiganti i ndërtimit në Suharekë

Të investosh në të ardhmen është gjëja më e duhur që çdo person do duhej ta ketë parasysh në secilin...

Lexo më shumë
KOMENTE0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *