Ushqimi me të cilin do të humbni peshë më shpejtë

05.01.2023

Ata që duan të humbin peshë shpesh këshillohen të shmangin ushqimet e pasura me karbohidrate, megjithatë, marrja e një ushqimi nga ky grup mund të na çojë në qëllimin e dëshiruar Edhe pse mund të duket joproduktive, shkencëtarët besojnë se patatet me niseshte mund të jenë sekreti i humbjes së peshës. Kjo është për shkak […]

Ushqimi me të cilin do të humbni peshë më shpejtë Foto: Ilustrim

Ata që duan të humbin peshë shpesh këshillohen të shmangin ushqimet e pasura me karbohidrate, megjithatë, marrja e një ushqimi nga ky grup mund të na çojë në qëllimin e dëshiruar

Edhe pse mund të duket joproduktive, shkencëtarët besojnë se patatet me niseshte mund të jenë sekreti i humbjes së peshës.

Kjo është për shkak se njerëzit hanë të njëjtën peshë ushqimi gjatë një vakti për t’u ndjerë të ngopur, pavarësisht se sa kalori përmban vakti.

Sipas studiuesve, ata që shtojnë patate në pjatën e tyre ndihen të ngopur më shpejt, gjë që i pengon ata të përpiqen të ngopen me ushqime më kalori më pas.

Patatet përmbajnë rreth 80 kalori për 100 gramë – më shumë se dy herë më shumë se perimet e tjera, si karotat dhe brokoli.

Por përmbajnë edhe rreth gjysmën e kalorive të bukës, makaronave dhe orizit, kur hahen në të njëjtat sasi.

Studiuesit gjithashtu theksuan se mënyra e gatimit dhe përgatitjes së patateve është e rëndësishme dhe se duhet të shmangni ngrënien e patatinave, sepse skuqja ul vlerat ushqyese.

Besohet se patatet nxisin shtimin në peshë, gjë që mund të çojë në diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës.

Por për shkak se pesha e ushqimit është një tregues se sa njerëzit hanë, studiuesit besuan se ata që hanin ushqime me pak kalori – që do të thotë se ato përmbajnë pak kalori për gram – do të ndiheshin të ngopur më shpejt. /KP/