Simptomat dhe parandalimi i koronavirusit

Ethet nuk janë simptoma e parë që jep Covid 19, sëmundja e frymarrjes është shkaktari i parë.

Vetëm 40% e pacientëve kanë temperaturë të lartë në fazat e hershme të infeksionit dhe kjo është arsyeja se pse matja e temperaturës në aeroporte dhe porte nuk është masë paraprake efektive, transmeton portal arbresh.info

Ministria e Shëndetësisë italiane tregon edhe për simptoma tjera si, kola dhe vështirësitë në frymarrje.

Në raste të rënda, infeksioni mund të shkaktojë pneumoni, sindromë të rëndë akute të frymëmarrjes, dëmtim të veshkave, madje edhe vdekje.

Koronavirusi i ri është një virus i frymëmarrjes që përhapet kryesisht përmes kontaktit të ngushtë me një person të sëmurë. Mënyra kryesore është pikat e frymëmarrjes së personave të infektuar, për shembull përmes:

pështymës, kollitjes dhe teshtitjes
kontaktet e drejtpërdrejta
prekja e gojës, hundës dhe syve me duar të palara

Në raste të rralla, infeksioni mund të ndodhë përmes kontaminimit fekal.

Normalisht sëmundjet e frymëmarrjes nuk transmetohen me ushqim. Sidoqoftë, ato duhet të trajtohen duke respektuar praktikat e mira të higjienës dhe të shmangin kontaktin midis ushqimit të papërpunuar dhe të gatuar.

Studime të shumta janë duke u zhvilluar për të kuptuar se si transmetohet virusi.

Rregullat e parandalimit:

  • Lani duart shpesh. Sidoqoftë, është e rëndësishme t’i lani ato siç duhet. Ndër të tjera, është një zakon që ju lejon të përgjysmoni rrezikun e infeksioneve në përgjithësi.
  • Shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit që vuajnë nga infeksione akute të frymëmarrjes.
  • Mos prekni sytë, hundën dhe gojën me duart tuaja.
  • Mbuloni gojën dhe hundën nëse teshtitni ose kolliteni.
  • Mos merrni ilaçe antivirale ose antibiotikë përveç nëse përshkruhen nga mjeku juaj
  • Pastroni sipërfaqet me dezinfektues të bazuar në klor ose alkool
  • Përdorni maskën vetëm nëse dyshoni se jeni i sëmurë ose ndihmoni njerëzit e sëmurë.
  • Kafshët shtëpiake nuk e përhapin virusin.