Shkencëtarët pretendojnë se kanë gjetur shkakun e migrenës

03.12.2023

Dhimbjet e kokës nga tensioni dhe migrena janë llojet më të zakonshme të dhimbjeve të kokës, por shkaku i saktë i këtyre gjendjeve nuk është gjetur kurrë. Të paktën deri tani, nëse u besohet ekspertëve Një ekip hulumtues në Gjermani studioi rezonancën magnetike (RM) të 50 pacientëve për të analizuar lidhjen midis shpeshtësisë së dhimbjeve […]

Shkencëtarët pretendojnë se kanë gjetur shkakun e migrenës Foto: Ilustrim

Dhimbjet e kokës nga tensioni dhe migrena janë llojet më të zakonshme të dhimbjeve të kokës, por shkaku i saktë i këtyre gjendjeve nuk është gjetur kurrë. Të paktën deri tani, nëse u besohet ekspertëve

Një ekip hulumtues në Gjermani studioi rezonancën magnetike (RM) të 50 pacientëve për të analizuar lidhjen midis shpeshtësisë së dhimbjeve të kokës, dhimbjes së qafës dhe muskujve të fytyrës.

Çfarë e shkakton migrenën?

Në veçanti, ata fokusohen në muskujt trapezoidë, një palë inde të mëdha trekëndore që shtrihen në pjesën e pasme të qafës dhe supeve dhe të çojnë në kokë dhe shpatulla, shkruan “New York Post”.

Studiuesit kanë zbuluar se ata që vuajnë nga dhimbje koke të tipit tension dhe migrenë kanë tendosje më të madhe në ata muskuj të qafës.

Me fjalë të tjera, dhimbjet e kokës janë drejtpërdrejt rezultat i dhimbjes së qafës, transmeton Telegrafi.

Skanimet MRI të marra nga studiuesit treguan se pjesëmarrësit, në ditët kur vuanin nga dhimbja e kokës dhe qafës, shfaqën gjithashtu nivele më të larta të shqetësimit në zonën e qafës, gjë që tregon se ata muskuj ishin të përflakur.

Kjo i çoi ekspertët në përfundimin se inflamacioni në qafë – i cili mund të zhvillohet për disa arsye, duke përfshirë qëndrimin e dobët, mungesën e gjumit, lëndimin dhe stresin – mund të lidhet me dhimbje koke tensioni dhe migrenë.

“Gjetjet tona mbështesin rolin e muskujve të qafës në patofiziologjinë e dhimbjeve primare të kokës,” tha Dr. Niko Solman në një deklaratë.

“Prandaj, trajtimet që synojnë muskujt e qafës mund të çojnë në lehtësimin e njëkohshëm të dhimbjes së qafës si dhe dhimbjen e kokës”, shtoi ai.